Fotografija: Grad Bjelovar podigao cijene vrtića/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Grad Bjelovar podigao cijene vrtića/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar povisio cijenu vrtića: "Razlog je inflacija. Poskupjeli su i hrana i režije"

Kako sada stvari stoji, dodatnog povećanja ne bi trebalo biti, ali jednako tako ne vidimo ni prostor za povratak na staru cijenu, poručio je Zdravko PavecGrad Bjelovar u novoj godini podigao je cijenu vrtića. Naime, roditelji sada za smještaj svojih mališana mjesečno trebaju izdvojiti 500, umjesto dosadašnjih 400 kuna po djetetu.

Zašto je došlo do povećanja, pojasnio je Zdravko Pavec, viši savjetnik za odgoj i obrazovanje u Gradu Bjelovaru.

- Privatni dječji vrtići cijenu koju roditelji plaćaju podignuli su za 100 kuna još 1. studenog prošle godine, a mi smo to učini s prvim danom 2023. godine. Razlog je inflacija, odnosno rast režijskih troškova i rast cijena prehrambenih proizvoda. Kako sada stvari stoji, dodatnog povećanja ne bi trebalo biti, ali jednako tako ne vidimo ni prostor za povratak na staru cijenu. Naime, svjedoci smo da su se cijene ustabilile, odnosno više ne rastu tempom kao proteklih mjeseci, ali se jednako tako nisu vratile na "staro", pojasnio je Pavec.

Ekonomska cijena 2300 kuna

Dodao je i to da Gradski vrtić Bjelovar ima ugovor s Međimurje plinom, koji još uvijek nije uspio raskinuti. 

- Čak i da se ta situacija riješi, teško je očekivati povratak stare cijene, jer su troškovi prehrane puno veći nego prije. Što se režijskih troškova tiče, mi ih osiguravamo u 100-postotnom iznosu, odnosno to ne plaćaju roditelji. Dakle, rast cijene vrtića za roditelje nije prvenstveno zbog režija, već zbog prehrane, istaknuo je Zdravko Pavec.

Zdravko Pavec/ Foto: Grad Bjelovar
Zdravko Pavec/ Foto: Grad Bjelovar

Inače, puna ekonomska cijena smještaja djeteta u Gradskom vrtiću Bjelovar iznosi gotovo 2300 kuna, od kojih gotovo 1800 kuna financira Grad. 

- Vrtiće uvijek financiramo preko 70 posto i tu nema razlike između gradskog i privatnih vrtića, zaključio je Zdravko Pavec, viši savjetnik za odgoj i obrazovanje u Gradu Bjelovaru.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!