Fotografija: Tomislav Knežević, Dario Hrebak i Marko Ignjatović/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Tomislav Knežević, Dario Hrebak i Marko Ignjatović/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar postao je Otvoreni grad što znači da biste lakše trebali dolaziti do informacija

Do sada je implementirano osam funkcionalnosti, poput Sustava informiranja, Financijske kartice, Gradsko oko, GIS Geoportal, eObrasci, Gradska groblja i Transparentnost, istaknuo je HrebakNakon uvođenja aplikacije Transparentnost, putem koje svi zainteresirani mogu pogledati kako se troše proračunska sredstva, Grad Bjelovar napravio je još jedan iskorak. Naime, danas je predstavljena platforma Otvoreni grad, koja građanima pruža niz elektroničkih usluga za informiranje ili komunikaciju s gradskim službama.

Platforma Otvoreni grad/ Foto: Screenshot
Platforma Otvoreni grad/ Foto: Screenshot

- Mi smo jedan od prvih gradova koji je snažno krenuo u digitalizaciju i to prije više od tri godine. Cilj ove nove platforme je što transparentnije, brže i učinkovitije sudjelovanje u gradskim aktivnostima. Do sada je implementirano osam funkcionalnosti, poput Sustava informiranja, Financijske kartice, Gradsko oko, GIS Geoportal, eObrasci, Gradska groblja i Transparentnost, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Za razvoj platforme Transparentnost, kao i cijelog projekta Otvoreni grad zaslužna je tvrtka Libusoft CICOM, koja između ostalog surađuje s više od 80 gradova diljem Lijepe naše. Prema riječima vlasnika Marka Ignjatovića upravo je Bjelovar prvi grad koji je zaokružio cjelinu po pitanju otvorenog pristupa građanima.

- Zahvaljujući ovoj platformi od sada kada predaju neki predmet Gradu, građani više ne moraju fizički dolaziti u gradsku upravu i provjeravati u kojem je statusu taj predmet i kod kojeg referenta, već je dovoljno ulogirati se i te informacije postanu vidljive. Nadalje, nudi se mogućnosti uvida u financijske kartice, odnosno mogu se vidjeti naša dugovanja prema gradu, računi, ali moguće je i podnijeti određene tužbe. Također, platforma Otvoreni grad nudi i uvid u gradsku imovinu, kao i pristup eObrascima, između ostalog kazao je Marko Ignjatović.

Marko Ignjatović/ Foto: Deni Marčinković
Marko Ignjatović/ Foto: Deni Marčinković

Prilikom prezentacije nove platforme moglo se čuti da za njenu izradu Grad nije morao izdvojiti dodatna sredstva, već je to uračunato u iznos redovnog godišnjeg održavanja sustava kojeg tvrtka Libusoft provodi. Usporedbe radi, za grad veličine Bjelovara izrada ove aplikacija stoji oko 200 tisuća kuna, a naš grad svojevrsni je pilot projekt. 

Elektroski upis u vrtiće

Za kraj recimo i to da prijave putem sustava eObrazac već funkcioniraju i to za prijave studentskih stipendija, a kroz desetak dana krenut će se vršiti i elektronski upisi u dječje vrtiće. Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, osim što se digitalizacijom pojednostavila procedura, otklonjena je mogućnost utjecaja na formiranje rang lista, jer sustav sam generira poredak.

Kako funkcionira platforma Otvoreni grad možete pogledati ovdje