Fotografija: Grad Bjelovar za poljoprivrednike sprema mjere vrijedne 109 tisuća eura/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Grad Bjelovar za poljoprivrednike sprema mjere vrijedne 109 tisuća eura/ Foto: Grad Bjelovar

Grad Bjelovar ove godine poljoprivrednike potiče s mjerama vrijednim 109 tisuća eura

Prošle godine na mjere je apliciralo 204 poljoprivrednika i to u iznosu od 569 tisuća kuna. Tim primjerom nastavljamo i dalje, kaže BrajdićBjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić obišao je OPG Josip Krčelj u Prespi, čiji je vlasnik dugogodišnji korisnika gradskih poljoprivrednih mjera.

Kako se moglo čuti tom prilikom, Grad Bjelovar u 2022. godini proveo je Javni poziv za poljoprivrednike unutar kojega je osmišljano 19 mjera.

Drukčiji pristup

- Nekadašnja politika bila je poticanje po pustim hektarima. Nažalost, sve više se odustaje od poljoprivrede, posebice u stočarstvo, odnosno sektoru mljekarstva. Naš pristup je drukčiji, odnosno spajamo učenike u osnovnim školama i vrtićima s poljoprivrednicima. Kad smo prije pet godina preuzeli grad, Josip je imao malo nepovjerenje u nas i često se raspitivao za poticaje. Međutim, u posljednje vrijeme sve manje je Josipovih poruka, što znači da je situacija dobra. Ne radi se tu o velikom novcu, jer je ovaj poljoprivrednik dobio 30-ak tisuća kuna za umjetno osjemenjivanje, a posao koji obavlja je ogroman, poručio je Brajdić.

Igor Brajdić i Josip Krčelj/ Foto: Grad Bjelovar
Igor Brajdić i Josip Krčelj/ Foto: Grad Bjelovar

Dodao je i to da su poljoprivrednici prošle godine na raspolaganju imali 869 tisuća kuna.

- Na gradske mjere apliciralo je 204 poljoprivrednika i to u iznosu od 569 tisuća kuna. Tim primjerom nastavljamo i dalje, a na raspolaganju će ove godine imati 109 tisuća eura, kazao je Brajdić, dodavši da se mjere kreiraju u suradnji s poljoprivrednicima. 

Zadnji mljekar u selu

Da mu dobiven novac pomaže u radu istaknuo je i Josip Krčelj.

Josip Krčelj zadnji je mljekar u selu/ Foto: Grad Bjelovar
Josip Krčelj zadnji je mljekar u selu/ Foto: Grad Bjelovar

- Puno nam to znači jer je mljekarstvo najteža grada od svega. Bavim se i ratarstvom, ali što se mljekarstva tiče, situacija je sve gora. Malo nas, a većina ljudi odustala je od ovog posla. Imam 21 kravu i nešto svinja i ovaca. Također, obrađujem oko 96 rali zemlje, a zbog stanja na tržištu moramo imati raznoliki posao. Dnevno proizvedem oko 200 litara mlijeka, a prema zadnjem obračunu cijena je iznosila 68 centi. Iz našeg sela svi su otišli u Njemačku, mladih više nema i nema niti jedne krave u selu, a svinje drže možda još u dvije kuće, zaključio je Josip Krčelj koji je poljoprivredom bavi od 1997. godine. 

Mljekarstvo se bavi sve manje ljudi/ Foto: Grad Bjelovar
Mljekarstvo se bavi sve manje ljudi/ Foto: Grad Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!