Fotografija: Hrebak i Ivančić zadovoljni su zbog nove financijske pomoći/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Hrebak i Ivančić zadovoljni su zbog nove financijske pomoći/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar i Vodne usluge za tri projekta dobili dodatnih 10 milijuna kuna

Za projekt Aglomeracije Vodne usluge trebale su osigurati oko 12 milijuna vlastitih sredstava, međutim sada smo dobili dodatnih 5,7 milijuna, a dodatno sufinancinje dobili smo i za vrtić u Gudovcu te sortirnicu, kaže Hrebak- U posljednje četiri godine Grad Bjelovar s pomoću europskih sredstava realizirao je brojne projekte vrijedne više od 200 milijuna kuna. Također, treću godinu zaredom smo među 10 posto najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po tom pitanju, riječi su kojima je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak započeo svoje obraćanje prilikom predstavljanja novog seta mjera koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo Gradu.

Kako se moglo čuti, za nekoliko projekata, čije sufinanciranje iz EU fondova iznosi 60, 70 ili 80 posto, Ministarstvo je dodijelilo dodatnih 10-tak milijuna kuna, a najveći dio tih sredstava odnosi se na projekt Aglomeracije.

Pomoć za tri projekta

- Za taj projekt, vrijedan gotovo 260 milijuna kuna, Grad, odnosno Vodne usluge trebale su osigurati oko 12 milijuna vlastitih sredstava, međutim sada smo dobili dodatnih 5,7 milijuna, što će naša ulaganja gotovo prepoloviti. Također, financijsku pomoć dobili smo i za projekte izgradnje Dječjeg vrtića u Gudovcu te izgradnju sortirnice, istaknuo je Hrebak te se ujedno i zahvalio Vladi i Ministarstvu na pomoći.

<p>Novim milijunima poboljšat će se komunalna infrastruktura/ Foto: Deni Marčinković</p>

Novim milijunima poboljšat će se komunalna infrastruktura/ Foto: Deni Marčinković

Pristigli milijuni, barem što se Komunalca i vodnih usluga tiče, uvelike će pridonijeti novim ulaganjima u poboljšanje komunalne infrastrukture Bjelovara.

Smanjenje gubitaka u vodoopskrbi

- Prvenstveno se to odnosi po povećanje kvalitete upravljanja sustavom, odnosno na vodoopskrbu i nastojanje daljnjih smanjivanja gubitaka na mreži. Ciljana razina na državnoj razini je 25 posto prihvatljivih gubitaka, a mi taj doseg možemo ostvariti, posebice što smo u tom smjeru već krenuli. Trenutno smo na oko 29 posto, uz napomenu da dio toga odnosi i na tehnološke potrebe, tako da je taj broj zapravo manji. Koliko su naši rezultati dobri, najbolje govori podatak da se u Hrvatskoj oko 50 posto vode gubi u transportu, kazao je predsjednik Uprave Komunalca i Vodnih usluga Ivan Ivančić te dodao da ostvarenje prihvatljivih gubitaka očekuje do 2023. godine.

<p>Ivan Ivančić, Dario Hrebak i Velimir Žunac/ Foto: Deni Marčinković</p>

Ivan Ivančić, Dario Hrebak i Velimir Žunac/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo što su Bjelovaru osigurana dodatna financijska sredstva iskazao je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac.

NPOO velika šansa

- Potrebe na nivou Hrvatske su jako velike te iznose više od milijardu i dvjesto milijuna kuna. Budući da želimo što je moguće više projekata sufinancirati, odlučili smo se ove godine ići s iznosom od 50 posto i time umanjiti vlastite komponente županija, gradova, općina ili tvrtki. Nadalje, pred nama je Nacionalni plan oporavka i otpornosti i ti natječaji samo što nisu krenuli, stoga nas uistinu čeka jako puno aktivnosti, projekata i sredstava. Točnije preko 25 milijardi eura imamo na raspolaganju u sljedećih devet godina, istaknuo je Žunac te dodao da je zato potrebno imati kvalitetnu dokumentaciju i spremne projekte.

Dodajmo i to da će pored poboljšanja komunalne infrastrukture, prema Hrebakovim riječima, dobivena sredstva pomoći Gradu da prije otplati kredite podignute upravo za te realizirane projekte, ali ujedno i smanjiti buduće kredite za nove projekte, a sve u cilju što bolje likvidnosti.