Fotografija: Ovogodišnja vrijednost Javnog poziva, koji će biti otvoren do 29. svibnja, iznosi 80 tisuća eura/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Ovogodišnja vrijednost Javnog poziva, koji će biti otvoren do 29. svibnja, iznosi 80 tisuća eura/Foto: Grad Bjelovar

Grad Bjelovar i Turistička zajednica osigurali 80 tisuća eura za turizam: "Trebaju nam dodatni sadržaji"

Javni poziv bit će otvoren do 29. svibnja. Najniže sufinanciranje iznosi 5 tisuća eura, a najviše do 50 posto prihvatljivih troškova što ovisi o kvaliteti prijavljenih projekataGrad Bjelovar i Turistička zajednica Bilogora- Bjelovar treću godinu zaredom raspisali su Javni poziv za dodjelu potpora u turizmu. Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su više o svemu kazali gradonačelnik Dario Hrebak i direktorica Turističke zajednice Ana Kelek.

Ovogodišnja vrijednost Javnog poziva, koji će biti otvoren do 29. svibnja, doznalo se, iznosi 80 tisuća eura pri čemu najniže sufinanciranje iznosi 5 tisuća eura, a najviše do 50 posto prihvatljivih troškova što ovisi o kvaliteti prijavljenih projekata.

Cilj je, kaže gradonačelnik Hrebak, potaknuti razvoj turizma na našem području, što se već prvim Javnim pozivom pokazalo iznimno uspješnim.

- Nakon prvog Poziva, na području Turističke zajednice dobili smo 125 kreveta više, dok je nakon drugog dobiveno njih još 100 tako da imamo 225 kreveta više u privatnim smještajima od ukupno 420 kreveta. Ovogodišnji Javni poziv više je usmjeren na dodatne sadržaje, ali naravno i na registraciju novih visokokvalitetnih kuća za odmor, koje smo određen broj već i dobili tijekom dvije godine provođenja Javnog poziva. Uz sam smještaj, dodatni sadržaj je iznimno potreban za razvoj turizma, istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Gastronomija i zabavan sadržaj

Dodao je i kako turističku ponudu čine i gastronomija i zabavan sadržaj te je cilj na tome i raditi. Sve to, naravno, je dobar temelj i za veliki gradski projekt na kojemu se radi već nekoliko godina, a riječ je o gradnji Termi Bjelovar, bazenskom kompleksu za koji je Grad iz NPOO-a dobio 17 milijuna eura.

Direktorica Ana Kelek tom je prilikom napomenula da je ove godine, do 29. travnja 2024., na području Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar bilo je 12148 noćenja, dok je prošle godine u tom vremenskom razdoblju broj noćenja bio 9 917.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

- Broj dolazaka u istom vremenskom razdoblju ove godine je 3219, od čega su njih 1244 ostvarili strani gosti, a domaći 1975. Prošle godine bilo je 2993 dolazaka. U 2023. godini ostvareni su i najbolji rezultati u povijesti postojanja Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, kada je ostvareno više od 11 tisuća dolazaka i više od 33 tisuće noćenja, što je u odnosu na 2022. godinu povećanje za 33% u dolascima i 25% u noćenjima kada su ostvarena 7354 dolaska i 24.535 noćenja, kaže direktorica Kelek.

Ističe i da je Javni poziv za potpore u turizmu u jednakom omjeru financiran iz proračuna Grada Bjelovara i Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, s naglaskom da je Turistička zajednica na Javnom natječaju za projekte udruženih turističkih zajednica ostvarila potporu u iznosu od 84.475,00 eura za Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda.

Raspodjela ostalog novca

Dio sredstava je, ističe, namijenjen upravo za ovaj Javni poziv, a ostatak će biti utrošen na nastavak razvoja cikloturističke infrastrukture, certificiranje i brendiranje kuća za odmor.

Naglašeno je i kako je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, prema odluci Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, dobila ukupno 130 tisuća eura za svoje projekte u razvoju turizma. Uz već spomenut iznos, koji će se iskoristiti za financiranje Javnog poziva, treću je godinu zaredom dobiven novac i za manifestaciju Terezijana i to 30 tisuća eura, kao i potpora za projekt Bilo Bilogore, Bilo Hrvatske u iznosu od 15 tisuća eura.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!