Fotografija: Foto: Martina Čapo, BBŽ
Galerija
Foto: Martina Čapo, BBŽ

Jandroković impresioniran Regionalnim centrom kompetentnosti: "Ovo je svjetsko postignuće"

"Bjelovar je lider u korištenju geotermalnih izvora, a Grubišno Polje postaje ključna točka energetske neovisnosti u RH", kazao je Jandroković nakon obilaska više projekata u BBŽ-u„Jako mi je drago da današnji posjet Bjelovaru završavam na geotermalnoj bušotini. To je iznimno važan projekt. Impresioniram sam onime što sam danas vidio. Prvo Podzemno skladište plina, potom Regionalni centar kompetentnosti i sada geotermalnu bušotinu. Sve to pokazuje da ovaj kraj energetsko čvorište. To više nisu snovi ili priče iz budućnosti, već je ovo realnost i dio našeg života“, ovim se riječima iz Velikog Korenova predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obratio novinarima.

Podsjetimo, Jandroković je danas bio u službenom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Najprije je u pratnji župana Marka Marušića i gradonačelnika Grubišnoga Polja Zlatka Mađeruha obišao Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju.

Nakon toga razgledao je novoizgrađeni Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole u Bjelovaru. Te se potom uputio u Veliko Korenovo gdje je geotermalna bušotina.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Tom su se obilasku pridružili i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić te direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec.

Geotermalna priča

Ono što je još izrekao bilo je to da će Grubišno Polje postati ključna točka energetske neovisnosti u RH.

- Centar kompetentnosti je na razini najboljih svjetskih centara te vrste. Mladi učenici Medicinske škole vježbaju se na lutkama koje su nalik ljudskim bićima. To su svjetska postignuća. Ova bušotina je također jedan pogled u budućnost jer je Bjelovar lider kada je u pitanju korištenje geotermalnih izvora, kazao je Jandroković koji naglašava da su ovi projekti pomak u razvoju ovoga dijela Hrvatske, ali i Hrvatske u cjelini.

Gradonačelnik je rekao odmah na početku kako se u Bjelovaru rade revolucionarne stvari.

- Iza naših leđa prva je ovakva bušotina u RH. Tužan sam jer je tek prva. Naime, pomoću nje ćemo koristiti neograničenu količinu tople vode. Grijat ćemo javna institucije, poduzetničke zone, sajam, staklenike koji mogu dignuti poljoprivrednu proizvodnju. Nadam se da ćemo zajedno i politički gurati priču geotermalne Hrvatske, kazao je Hrebak.

Istaknuo je kako su ugodno iznenađeni temperaturom vode za koju su mislili da će biti oko 65 do 70 stupnjeva, no ona je znatno viša.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- U najdubljem sloju na oko 1300 metara pronašli temperaturu od oko 83 stupnja što je van naših očekivanja. Očekujemo da bi ona na izvoru mogla biti od 70 do 83 stupnja. Oprezni smo oko toga, ističe Hrebak koji se osvrnuo i na brzu cestu pokazavši kako će ona izlaziti u samom srcu zone.

Energetski neovisan grad

- Bušotina je u gradu koji ima najmanje poreze u državi, a najnovija informacija koju smo upravo dobili jest da je Bjelovar šestu godinu zaredom drugi grad u zemlji po izdavanju građevinskih dozvola. Dakle, budućnost zone je zagarantirana. Ujedno, u idućih mjesec dana očekujemo ugovor za toplice, pobrojio je gradonačelnik vijesti koje smatra itekako pozitivnima za Bjelovar.

Napomenuo je da je Bjelovar lider u puno toga, a uskoro kreću i s projektiranjem dvije nove bušotine -jedna će biti kod bazena na Levijevom brijegu, a druga kod stadiona.

- Bjelovar će kroz idućih 10 godina biti prvi grad u Hrvatskoj koji će biti u potpunosti energetski neovisan. To je naš san i naš cilj, naša vizija. Počinje ovdje, a završava za 10 godina, zaključio je Hrebak.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Jandroković i Hrebak osvrnuli su se kratko i na političku situaciju i skorašnjim izborima.

Podsjetimo, tokom dana premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade službeno je objavio datum raspuštanja sabora rekavši da će se sabor raspustiti u četvrtak, 14. ožujka.

To konkretno znači da bi se izbori najranije mogli održati 14. travnja. Mogući datumi su također 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. Kada će se oni točno održati, odlučit će predsjednik Zoran Milanović.

O izborima

Jandroković je upitan u Velikom Korenovu hoće li na predstojeće izbore u istom sastavu kao i na prijašnje, one 2020. godine.

- Znate kako kažu? Pobjednički tim se ne mijenja. Ostvarili smo izvrsnu suradnju, ona se nastavila ne samo na nacionalnoj razini već i kroz projekte. Važno je imati vertikalu od gradova i općina, preko županije do nacionalne razine, poručio je Jandroković dodavši kako su nažalost okruženi negativnošću političkih suparnika koji žele zamutiti vodu da ljudi ne vide sve dobro što se radi.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Hrebak je također rekao da je jutros bio na koalicijskom sastanku.

- Načelno smo dogovorili da s obje strane postoji volja da se nastavi suradnja. Slažem se s predsjednikom Sabora da je važno imati vertikalu i da je važno da se razumijemo iako možda imamo različite politički svjetonazorske stvari. No, mora nas spajati želja da ljudima u lokalnoj zajednici bude bolje. Bjelovar u ovom trenutku ima odobrenih projekta u vrijednosti 200 milijuna eura. To je iznos da se izgradi pola Pelješkog mosta, istaknuo je Hrebak zaključivši da će se u Bjelovaru dogoditi prava revolucija.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!