Fotografija: Vedran Babić/Foto: Dragan Matic/CROPIX
Galerija
Vedran Babić/Foto: Dragan Matic/CROPIX

Glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića tereti se za slučaj star 2 godine, optužene još 4 osobe

Vedran Babić podnio je ostavku na mjesto glavnog tajnika SDP-a, a Peđa Grbin Predsjedništvu SDP-a već u četvrtak trebao bi predložiti novo imeNakon što je u srijedu u javnost dospjela informacija da je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Vedrana Babića, glavnog tajnika SDP-a i bliskog suradnika predsjednika stranke Peđe Grbina, u četvrtak se o tom slučaju oglasilo i spomenuto Državno odvjetništvo ističući kako je optužnicom obuhvaćeno ukupno pet osoba čije identitete nisu naveli, javlja Jutarnji list.

Optužbe Stribora Valente

Kako smo već izvijestili, Babića se tereti za kazneno djelo krivotvorenja isprave i upotrebe lažne isprave kao prave, a riječ je o slučaju iz 2021. godine koji je inicirao slavonskobrodski SDP-ovac Stribor Valenta optužujući stranački vrh da je falsificirao izbore. Valenta je u svibnju 2021. kao bivši predsjednik Gradske organizacije SDP-a Slavonski Brod poslao pismo Peđi Grbinu, u kojemu je Babića optužio za falsificiranje potpisa potpore za Marija Vučinića, SDP-ova kandidata za brodsko-posavskog župana.

Vedran Babić/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Vedran Babić/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Valenta je tvrdio da dva dana prije isteka roka za predaju kandidature Mario Vučinić nije imao dovoljan broj potpisa pa je Babić kao glavni tajnik stranke i povjerenik SDP-a za Brodsko-posavsku županiju naložio Valenti da mu dostavi potpise od Martine Kraljević, kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Slavonskog Broda kako bi ih prepisali. Vedran Babić je zbog optužnice, kako su nam rekli iz SDP-a, podnio ostavku na mjesto glavnog tajnika stranke, a Grbin bi Predsjedništvu SDP-a već u četvrtak trebao predložiti novo ime.

Priopćenje tužiteljstva o podignutoj optužnici prenosimo u cijelosti:

"Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je 17. travnja 2023. podiglo pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1977., 1976., 1964., 1961. i 1978.) zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. Kaznenog zakona/11.

Problem s potpisima

Okrivljenike se tereti da su u popodnevnim i večernjim satima 27. travnja 2021. u Slavonskom Brodu, u prostorijama županijskog odbora jedne stranke Brodsko-posavske županije, postupili po prethodnom zajedničkom dogovoru u cilju da se prvookrivljenik može kandidirati na predstojećim lokalnim izborima (16. svibnja 2021.) i počinili navedeno kazneno djelo. Tereti ih se da su pritom bili svjesni da kao kandidat te stranke za župana Brodsko-posavske županije neće uspjeti u propisanom roku, do ponoći 29. travnja 2021., prikupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu.

SDP-ovac Stribor Valenta inicirao je ovaj slučaj/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX
SDP-ovac Stribor Valenta inicirao je ovaj slučaj/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX

Tereti ih se da su s propisanih i popunjenih obrazaca lista potpore birača za kandidatkinju te stranke za gradonačelnicu Slavonskog Broda na propisane obrasce lista potpore birača za prvookrivljenika kao kandidata te stranke za župana Brodsko-posavske županije prepisali osobne podatke i imitirali potpise najmanje dvadeset i dvije osobe, nakon čega su, idućeg dana, tako sastavljene liste predali Županijskom izbornom povjerenstvu Brodsko-posavske županije koje ih je potom, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, unijelo u APIS-ov program za verifikaciju kandidacijskih listi, piše Jutarnji list.

Okrivljenike se tereti da su na taj način prvookrivljeniku omogućili sudjelovanje na navedenim lokalnim izborima kao kandidatu te stranke za župana Brodsko-posavske županije".

Doznajte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!