Fotografija: Prvi pacijenti u novoj bolnici mogli bi biti operirani već ove godine/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Prvi pacijenti u novoj bolnici mogli bi biti operirani već ove godine/ Foto: Deni Marčinković

Glavnina nove bolnice bit će u funkciji do kraja godine: "Dostigli smo rang KBC-ova"

"Već sada nas pacijenti pitaju u kojoj će zgradi biti operirani te operacije odgađaju za sljedeću godinu, jer žele biti u novome", poručila je Grbaš Bratković- Kao što smo i obećali, prva tri kata nove bolničke zgrade do kraja godine bit će u potpunosti opremljena i stavljena u funkciju. Sve nabave su prošle dobro te nismo imali žalbi. Dobar dio opreme je već stigao, a do kraja listopada stići operacijski stolovi, a u studenom i inox namještaj, pored ostalog kazala je Sanela Grbaš Bratković, ravnateljica OB "dr. Anđelko Višić" prilikom današnjeg obilaska bolnice.

Novi uvjeti doista izgledaju sjajno/ Foto: Deni Marčinković
Novi uvjeti doista izgledaju sjajno/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, u podrumu će se uz sterilizaciju, koja će također ove godine biti u funkciji, nalaziti i laboratorij, patologija te kuhinja, a ti prostori u većoj mjeri opremat će se nagodinu.

Velika pomoć Vlade

- Na prva tri kata nalazit će kirurški odjeli poput ortopedije, otorine, urologije, kirurgije, oftalmologije, odnosno sve osim ginekologije koja ostaje na istom mjestu kao i sada. Također, u novoj zgradi bit će i intenzivna te operacijske sale, koje moraju biti povezane. Već sada nas pacijenti pitaju u kojoj će zgradi biti operirani te operacije odgađaju za sljedeću godinu, jer žele biti u novome, poručila je Grbaš Bratković.

Novom opremom zadovoljni su i liječnici i županijska vlast/ Foto: Deni Marčinković
Novom opremom zadovoljni su i liječnici i županijska vlast/ Foto: Deni Marčinković

Viđenom situacijom zadovoljan je i župan Marko Marušić.

- Iz gotovo bezizlazne situacije u kojoj nam je prijetio kolaps cijelog zdravstvenog sustava, zahvaljujući pomoći Vlade uspijevamo novu bolnicu staviti u funkciju te riješiti kreditne obveze. Bolnica se dobro oprema, a već je utrošeno preko 5,5 milijuna eura. S ponosom možemo reći da će naša bolnica biti u rangu KBC-ova. Naš cilj je podići kvalitetu zdravstvene zaštite naših sugrađana i omogućiti što bolje uvjete rada svim zaposlenicima te u konačnici smanjiti liste čekanja. Ovo je sjajan primjer odlične suradnje s Vladom, naglasio je Marušić.

Bjelovarska bolnica opremom će dosegnuti rang KBC-a/ Foto: Deni Marčinković
Bjelovarska bolnica opremom će dosegnuti rang KBC-a/ Foto: Deni Marčinković

Odgovarajući na pitanja novinara, župan se osvrnuo i na najave da će država s prvim danom 2024. godine preuzeti upravljanje županijskim bolnicama.

- I do sada smo imali izvrsnu suradnju, a pacijentu je u konačnici potpuno nebitno tko je vlasnik, država, županija ili netko treći. Ono što ljude zanima je adekvatna zdravstvena zaštita. Nadalje, što se tiče odjela u staroj bolnici, tamo će se nalaziti odjel palijativne skrbe, za kojim je nažalost potreba sve veća. Već smo dogovorili s Ministarstvom zdravstva dodatne krevete za naše najteže bolesnike, poručio je Marušić.

Zadovoljni i doktori

Zadovoljstvo boljim uvjetima istaknuli su i liječnici bjelovarske bolnice.

- Trenutno smo smješteni u zgradi iz razdoblja Austro-ugarske, koja je adaptirana više puta. I tamo nastojimo svoj posao maksimalno korektno odraditi, međutim izuzetno se radujemo novim prostorima i novoj opremi. Nadamo se da će to pridonijeti zadovoljstvu pacijenata te kvaliteti našeg rada. U novoj bolnici imat ćemo sobu za buđenje, koju do sada nismo imali, što je jako dobro, a tu su i nova pomagala, kazao je voditelj Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja i centralne sterilizacije Igor Žigman.

Glavnina opremanja trebala bi biti gotova do kraja godine/ Foto: Deni Marčinković
Glavnina opremanja trebala bi biti gotova do kraja godine/ Foto: Deni Marčinković

Na sličnom tragu bio je i voditelj odjela opće kirurgije i traumatologije Željko Štivić.

- Ovo je san svakog kirurga i doista se radi o rangu KBC-a po opremi, a nadam se da će i pacijenti imati puno bolju uslugu, zaključio je Štivić. 

Oprema polako stiže/ Foto: Deni Marčinković
Oprema polako stiže/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!