Fotografija: Bjelovarsku Gimnaziju sada će moći upisati i učenici koji ne prolaze s odličnim uspjehom/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarsku Gimnaziju sada će moći upisati i učenici koji ne prolaze s odličnim uspjehom/ Foto: Deni Marčinković

Gimnazija Bjelovar ukinula bodovni prag za upis: "Djece nema, borimo se za svakog učenika"

"Ovaj način svim učenicima pruža podjednaku šansu da završe gimnazijske programe i steknu bolje uvjete za nastavak školovanja na visokim učilištima", kaže ravnateljica Tanja MamićOsmaši koji požele upisati bjelovarsku Gimnaziju od ove godine više ne trebaju strahovati od bodovnog praga jer za upis u tu školu praga više – nema. Time se bjelovarska pridružila mnogim drugim gimnazijama u Hrvatskoj koje takvu praksu primjenjuju već godinama.

Gimnazija Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Gimnazija Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

- Demografske prilike se učinile svoje pa u gimnazijama u manjim sredinama, kakva je naša, više nema tako velikog priljeva učenika kao što je slučaj, primjerice, u Zagrebu. No, bez obzira što zadanog bodovnog praga više nema, djeca koja se prijave u našu školu će ga sama stvoriti i upisat će se samo oni s boljim ocjenama – tumači ovakvu odluku Nastavničkog vijeća ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić.

Ispod prosjeka

Dodaje i kako u obzir valja uzeti činjenicu kako zaključne ocjene u osnovnoj školi često nisu odraz stvarnog znanja učenika te smatra kako se na ovaj način svim učenicima pruža podjednaku šansu da završe gimnazijske programe i steknu bolje uvjete za nastavak školovanja na visokim učilištima.

Ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković
Ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković

- Valja podsjetiti i kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja potiče aktivnosti kojima je cilj povećanje broja učenika u gimnazijskim programima, a samim time kasnije i na visokim učilištima. Na žalost, naša županija je po tom pitanju još uvijek ispod nacionalnog prosjeka, imamo manje od 20 posto učenika u gimnazijama, dok ih je u Zagrebu 30 posto. Na razini Europe taj je postotak još veći, iznosi oko 50 posto – kaže Mamić.

Buduću generaciju bjelovarskih gimnazijalaca na nadolazećim upisima čeka 156 slobodnih mjesta. Plan je upisati tri razredna odjela općeg gimnazijskog smjera s po 26 učenika. Predviđen je i upis jednog razreda općeg smjera za sportaše, jedan razred jezične gimnazije i jedan prirodoslovno-matematičke.

Isto i u ostalim gradovima

Straha od bodovnog praga neće imati niti učenici koji su Gimnaziju Daruvar izabrali kao školu u kojoj će nastaviti svoj obrazovni put. No, kod njih je ovo praksa već neko vrijeme.

- Bodovnog praga nema. Razlog je jednostavan - djece je sve manje. Borimo se za svakog učenika, upisujemo i vrlo dobre učenike, što u konačnici nije loše. Jer oni koji žele raditi i kojima je naše okruženje motivirajuće i poticajno, ti će se potruditi i više od možda nekih odlikaša. Ako je netko slab, prebacit će se u neki drugi smjer, no takvih dosad nije bilo puno, kazala nam je Romana Herout, ravnateljica daruvarske Gimnazije.

Nažalost, slobodnih mjesta u svim županijskim gradovima, odnosno gimnazijskim programima znatno je više od djece. Bitno drugačije je pak, u Zagrebu gdje i dalje postoji velik interes za određene gimnazije koje su na glasu da upisuju najbolje od najboljih. One su čak uvele i prijemne ispite kako bi lakše napravili selekciju i bili što pravedniji. 

Romana Herout, ravnateljica Gimnazije Daruvar/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Romana Herout, ravnateljica Gimnazije Daruvar/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Dodajmo, lani se u daruvarsku Gimnaziju u dva hrvatska razredna odjela uoisalo 44 učenika, dok je češki razred upisalo jih devet.

- Ove godine smo podignuli broj slobodnih mjesta na 48, dok je češki razred na planiranih 14. Puno smo radili na promociji i nadamo se kako će interesa učenika biti, zaključila je Herout.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!