Fotografija: Idejno rješenje/ Foto: Martina Čapo/MojPortal
Galerija
Idejno rješenje/ Foto: Martina Čapo/MojPortal

VIDEO Gimnazija Bjelovar dobiva dvoranu, nove učionice i garažu: "Ovo je ostvarenje sna"

Bjelovarska gimnazija trebala bi imati i osam novih učionica, vanjsko igralište, tribine na razvlačenje s 300 sjedećih mjesta, zid za penjanje i podzemnu garažu s 46 parkirnih mjesta



Bjelovarski gimnazijalci godinama ne mogu imati tjelesni odgoj u prostoru koji je u blizini njihove škole.

Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila je stoga pokrenuti projekt izgradnje sportske dvorane iza zgrade Gimnazije na popularnom ”gimnazijskom” igralištu ispod koje će napraviti garažu s pedesetak parkirnih mjesta.

Župan oduševljen

Ovo je velik i važan projekt za Bjelovar, a učenici gimnazije zaslužuju imati dvoranu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Bjelovaru. 

POGLEDAJTE VIZUALIZACIJU BUDUĆE GIMNAZIJE:

Bjelovarska gimnazija trebala bi tako osim dugo željene sportske dvorane imati i osam novih učionica, vanjsko igralište, tribine na razvlačenje s 300 sjedećih mjesta, zid za penjanje, garažu... Vrijednost projekta procjenjuje se na više od 11 milijuna eura, no troškovi će biti jasniji kada se izrade sva rješenja i popratni troškovnik. 

Župan bjelovarsko bilogorski Marko Marušić i ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Župan bjelovarsko bilogorski Marko Marušić i ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Župan Marko Marušić nije krio zadovoljstvo projektom.

- BBŽ je kao osnivač Gimnazije pokrenula projekt koji će ovoj školi omogućiti povećanje kapaciteta i stvaranje uvjeta za kvalitetniji rad. Plan je da u dvorištu zgrade izgradimo dvoranu za održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, ali će se koristiti i za sportske i kulturne aktivnosti. Gimnazija od svog osnutka nema dvoranu, učenici odlaze u druge dvorane i to je nepravda koju želimo ispraviti. Uz izgradnju dvodijelne dvorane plan je i izgradnja još jedne zgrade s učionicama i ostalim sadržajem. Projekt mora biti samoodrživ, tako da se uložena sredstva što prije vrate. Stoga planiramo izgradnju komercijalnog sadržaja, podzemna garaža će biti ispod dvorane i dvorišta škole. Njenom izgradnjom kroz naplatu parkiranja doprinosimo samoodrživosti projekta, a ublažit će se problem parkiranja u središtu grada. Važno je istaknuti da je Županija već iskazala interes i dostavila podatke Ministarstvu znanosti i obrazovanja te ćemo se prijaviti na javni poziv za povećanje kapaciteta gimnazijskih programa. Cilj je povećati postotak upisa učenika te doseći europski prosjek. Gimnazija Bjelovar postat će privlačnija budućim gimnazijalcima - kazao je župan Marušić.

"Važno za školu i grad"

Ravnateljica Gimnazije Tanja Mamić rekla je kako ne može sakriti oduševljenje što sudjeluje u ovom povijesnom trenutku kojeg je nazvala "projektom generacije i ostvarenjem stoljetnog sna".

- Izuzetno sam sretna i ponosna što sam ovdje. Gimnazija ima dugogodišnju tradiciju, osnovana 1858., a zgrada datira iz 1901. godine. Na neki način jest nepravedno, slažem se sa županom, da dosad nismo imali svoju dvoranu, što nam otežava organizaciju nastave i smanjuje kvalitetu tjelesne i zdravstvene kulture. Ovo je važan trenutak za školu i grad. Govorimo o strateškom cilju Ministarstva i RH da se poveća broj učenika u gimnazijama. Ovaj će projekt doprinijeti atraktivnosti škole i povećati broj učenika ne samo iz naše županije nego i iz drugih županija koje nam gravitiraju. Dobit ćemo i dodatnih osam učionica kako bi omogućili jednosmjensku nastavu, što je izuzetno važno - kazala je Mamić.

Gimnazija Bjelovar vodeća je ustanova u BBŽ, dodala je, a novom zgradom s osam učionica imat će mogućnost održavati u poslijepodnevnim satima dodatne izvannastavne aktivnosti s učenicima koji su izuzetno motivirani sudjelovati u raznim izvanučioničkim aktivnostima. 

- Njih sada nemamo mogućnost organizirati osim iza 19 sati. Ne mogu sakriti svoju sreću i oduševljenje, jako sam sretna i uzbuđena. Ovo je projekt generacija, sretna sam što sam dio tog trenutka. Možda živimo jedan stoljetni san - kazala je ravnateljica. 

Emotivna vrijednost projekta

Na pitanje da je zanimljivo kako je bjelovarska Gimnazija dobila odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje sportskog smjera iako nemaju sportsku dvoranu, rekla je kako je to dokaz da su bili vrlo uvjerljivi. 

- Prve godine to je još bilo neistraženo pa roditelji možda nisu znali o čemu se radi, ali već sljedeće godine bilo je duplo više zainteresiranih, očekujem da će i ove godine biti veći - rekla je. 

Novinare je zanimala vrijednost projekta. 

- Što se nas tiče, on je emotivno jako vrijedan, ali pretpostavljam da vas zanimaju financije. Procjenjuje se da je projekt biti vrijedan između jedanaest i dvanaest milijuna eura - rekla je Mamić, na što se Marušić nadovezao kako će stvarni iznos biti poznat nakon što bude izrađena sva projektna dokumentacija, odnosno glavni projekt, te troškovnik. 

Dvorana će biti dvodijelna, rečeno je, jer to uvjetuju prostorna ograničenja, no projektanti su uspjeli zadržati dio dvorišta i sportskog terena na otvorenom. 

Idejno rješenje/ Foto: Martina Čapo/MojPortal
Idejno rješenje/ Foto: Martina Čapo/MojPortal

Obratili su se i sami projektanti Marko Cvjetko i Miron Hržina, napominjući kako su na idejnom rješenju radili još i njihovi kolege Elena Tikvić i Ivica Peršić. Zahvalili su se na prilici jer, kažu, ovakvi su zadaci jedni od najljepših u struci. 

Spoj starog i suvremenog

- Ne samo jer su izazovni arhitektonski, već je riječ i o interpolaciji u središtu Bjelovara, na malom prostoru i to u zgradu koja ima bogatu povijest. Pogotovo jer je zgrada i pod zaštitom, pa je bilo potrebno pronaći zajednički jezik i s Konzervatorskim zavodom u čemu smo uspjeli. U prvoj fazi isplanirali smo gradnju aneksa s osam učionica, a drugoj sportske dvorane te podzemne garaže s 46 parkirnih mjesta. Učionički trakt se veže za glavno stubište zgrade. Dobivamo ansambl starih i suvremenih zgrada. Svidjelo se konzervatorima, nije preveliko, a ispunjava sve svrhe - rekli su projektanti te naglasili kako će se u gradnji koristiti jednaka žbuka kao i na postojećoj zgradi. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!