Fotografija: Radmila Vorkapić u projektu je bila zaposlena tri godina/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Radmila Vorkapić u projektu je bila zaposlena tri godina/ Foto: Deni Marčinković

Gerontodomaćica Radmila: "Kraj projekta Zaželi teže je pao korisnicima nego nama. Bilo je i suza"

Nažalost, trenutno nema raspisanih novih natječaja za ovaj projekt, ali prema nekim naznakama mogli bi se otvoriti u novom financijskom razdoblju i to krajem ove ili početkom iduće godine, kazao je Hrebak- Projekt Zaželi ima veliko humanitarno značenje, odnosno od velike je važnosti za naše stare, bolesne i nemoćne sugrađane. Osobno sam imala šest korisnika, od kojih je troje iz Udruge slijepih. Bila sam im sve. Putem nas su čitali, išli u trgovinu, po lijekove. Završetak programa teže je pao njima, nego nama, a bilo je i suza, pored ostalog kazala je Radmila Vorkapić, jedna od 50 žena koje su zahvaljujući ovom projektu bile zaposlene posljednjih godinu dana.

Dodala je i to da se svi nadaju nastavku ovog projekta, odnosno da će se pronaći novac za daljnju realizaciju.

Posao koji me ispunjava

- Naši stariji u vrijeme pandemije osjećaju se još više socijalno izolirani, nego po završetku prve faze, u kojoj sam također bila zaposlena. Prije toga na Zavodu sam provela više od pet godina. Inače, po struci sam drvno-tehnološki stručni radnik, ali u ovom poslu sam se više pronašla, jer me u potpunosti ispunjava, poručila je Vorkapić.

Pomagati starijim i nemoćnim sugrađanima u potpunosti me zadovoljava, kaže Radmila Vorkapić/ Foto: Deni Marčinković
Pomagati starijim i nemoćnim sugrađanima u potpunosti me zadovoljava, kaže Radmila Vorkapić/ Foto: Deni Marčinković

Ukupna vrijednost netom završene druge faze projekta "Zaželi-Bjelovar" iznosila je 4,6 milijuna kuna, u potpunosti osiguranih iz Europskog socijalnog fonda.

- Prilikom zapošljavanja, naglasak je bio na dugotrajno nezaposlene žene s popisa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, starije od 50 godina, kao i na osobe s invaliditetom. Spomenute žene pružale su potporu i podršku za 300 stariji osoba, kao i onih u nepovoljnom položaju, obavljajući kućanske poslove, ali i dostavu lijekova, namirnica. Također, radnice su kroz projekt imale priliku dodatno se obrazovati, da bi nakon projekta bile konkurentnije na tržištu rada, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Upitan nastavak projekta

Točnije, 19 žena osposobljeno je za gerontodomaćice, njih šest za cvjećarke i aranžerke te jedna za maserku. Podsjetimo, kroz prvu fazu projekta prošlo je više od 90 žena, a dvije godine brinule su se o 308 korisnika.

Željka Majurec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Željka Majurec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Oba projekta napravljena su besprijekorno i zahvaljujem sa svima koji su u njima sudjelovali. Nažalost, trenutno nema raspisanih novih natječaja za ovaj projekt, ali prema nekim naznakama mogli bi se otvoriti u novom financijskom razdoblju i to krajem ove ili početkom iduće godine, dodao je Hrebak. 

Dodatna edukacija

Prema riječima Željke Majurec, voditeljice projekta, organizirati rad te udovoljiti potrebama korisnika bila je posebno tešku u vrijeme pandemije.

Završena konferencija održana je u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Završena konferencija održana je u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

- Kroz obje faze projekta uključeno je bilo oko 100-tinjak žena, a podrška je dobilo oko 400 korisnika. Nadalje, interes je i dalje jako velik, odnosno postoji lista čekanja. Veseli nas što je većina radnica prihvatila mogućnost dodatnog obrazovanja, a sve koje su se prijavile uspješno su završile edukacije te su im one upisane u radnu knjižicu, poručila je Majurec. 

Za kraj recimo i to da su nadu za nastavak projekta iskazali i djelatnici Centra za socijalnu skrb, kao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji su bili partneri na projektu "Zaželi-Bjelovar".

Nadu u nastavak projekta iskazali su i partneri Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje/ Foto: Deni Marčinković
Nadu u nastavak projekta iskazali su i partneri Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje/ Foto: Deni Marčinković