Fotografija: Bivši predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Galerija
Bivši predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Gazić: „Otkaz sam dobio jer pod svaku cijenu žele spriječiti izbor jedan član – jedan glas“

„Komoru sam zatekao sa sedam milijuna kuna na računu, a nakon godine i pol mog mandata na računu je 15 milijuna kuna. To su novci svih medicinskih sestara i tehničara“, upozorava GazićBJELOVAR – Nakon što smo objavili priču o novoj medicinskoj aferi u kojoj je preko noći tajnim glasanjem Vijeća smijenjen predsjednik Komore medicinskih sestara, Mario Gazić, priča je dobila svoj nastavak. Iako se nama nije javljala na mobitel niti odgovarala na poruke, predsjednica Vijeća Komore Marina Friščić, Jutarnjem listu je dala izjavu, odnosno poslala priopćenje u kojem navodi razloge zašto su Gaziću morali izglasati nepovjerenje i dati mu izvanredan otkaz. Naime, kako tvrdi Friščić, a prenosi Jutarnji, Gazić im je neistinito prikazao imovinu Komore, bez znanja Vijeća potpisao je prijašnjoj predsjednici Komore otpremninu višu po pola milijuna kuna, a Vijeće je Gaziću zamjerilo i kako tvrde, neetično istupanje u javnost kada se predstavljao kao volonter u KB Dubrava.

Nelogične optužbe

Prethodno nabrojene „optužbe“ Vijeća na Gazićev račun mi smo i sami napisali u prvom objavljenom članku, a o njima nas je informirao jedan od članova Komore, Tomislav Petrušić, koji se javno založio za Maria Gazića. Sam smijenjeni predsjednik Komore tada nije želio koristiti medije kako bih se opravdavao, no vidjevši kuda cijela ova priča vodi, poslao nam je priopćenje u kojem pomno pojašnjava nelogičnost optužbi koje su mu stavljene na leđa. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Jedini cilj Mariu Gaziću je dokazati kako je čistog obraza te kako je otkaz dobio zbog nečijih viših interesa/Foto: Facebook Mario Gazić
Jedini cilj Mariu Gaziću je dokazati kako je čistog obraza te kako je otkaz dobio zbog nečijih viših interesa/Foto: Facebook Mario Gazić

„Vijeće me razriješilo zbog njihovih privatnih interesa i sprječavanja izbora jedan član jedan glas. Odluka Vijeća Komore o mojem razrješenju s mjesta predsjednika Komore je protuzakonita i protustatutarna, a razlozi razrješenja koji se navode u odluci i koje je dio članova Vijeća plasirao u medije, su neistiniti. Stvarni razlog mojeg razrješenja je pokušaj privatizacije Komore od strane tih članova Vijeća te sprečavanje uvođenja izbornog modela jedan član, jedan glas za vodstvo Komore. Takav izborni model onemogućit će bilo čiju privatizaciju Komore i dodatno je demokratizirati.

Optužbe da sam pogodovao bivšoj predsjednici Komore Slavi Šepec kod sklapanja ugovora o radu te da sam joj isplatio otpremninu, da sam volontiranjem s COVID pacijentima u KB Dubravi nanio štetu Komori te da sam oštetio Komoru kupnjom polovnog automobila su neistinite i u cijelosti se temelje na lažima.

Vijeće je odbilo moj prijedlog da se ukine otpremnina za predsjednika Komore. Na posljednjoj sjednici Vijeća, prije mojeg razrješenja, predložio sam Vijeću da donese odluku o ukidanju otpremnine predsjedniku tj. o promjeni njegovog ugovora o radu. Vijeće je moj prijedlog odbilo i nije donijelo tu odluku. Izmjena ugovora o radu predsjednika je ovlast Vijeća Komore, ne predsjednika Komore.

13 članica sadašnjeg Vijeća glasalo je za rebalans proračuna i za otpremninu bivšoj predsjednici. Odluku o rebalansu proračuna za 2019. godinu čiji je razlog bila otpremnina bivšoj predsjednici Šepec, jednoglasno je donijelo Vijeće Komore u prošlom sazivu. Ja tada više nisam bio član Vijeća pa nisam niti glasao za otpremninu tj. za rebalans proračuna.

13 članica sadašnjeg saziva Vijeća bile su i tada članice Vijeća i glasale su za otpremninu tj. za rebalans proračuna. Sadašnja predsjednica Vijeća, Marina Friščić, bila je tada članica Vijeća i glasala je za rebalans i za otpremninu. O svemu ovome postoji dokaz u obliku tonskog zapisa sjednice Vijeća. 

Ugovor o radu predsjednika Komore definiran je još 2004. godine i odobrilo ga je tadašnje Vijeće. 2004. godine sam tek bio počeo raditi u struci i nisam bio niti na jednoj funkciji u Komori. Isti ugovor, bez promjena, bio je sklapan sa svim sljedećim predsjednicama Komore, pa tako i sa Slavom Šepec. Nisam mijenjao ugovor niti sam pogodovao Šepec.

Odluka o isplati otpremnine bivšoj predsjednici Komore Slavi Šepec, sukladno njezinom ugovoru o radu, donesena je u u kolovozu 2019. kada je otpremnina i isplaćena. Ja sam predsjednik Komore postao 1. rujna 2019.

Dakle, nisam na bilo koji način pogodovao bivšoj predsjednici Komore Šepec kod sklapanja ugovora o radu, nisam glasao za otpremninu kroz rebalans proračuna i nisam potpisao nalog za isplatu otpremnine.

Neistinita je optužba da sam Vijeću i Skupštini Komore u financijskim izvješćima za 2019. i 2020. godinu zatajio i neistinito prikazao službene automobile Komore. Laž je optužba da sam umjesto dva automobila u financijskim izvješćima prikazao samo jedan automobil. U financijskim izvješćima se ne prikazuje broj automobila, već iznos amortizacije automobila kao i vrijednost automobila. Treba znati da je jedan automobil potpuno amortiziran (14 godina star) i da mu je knjigovodstvena vrijednost nula.  Stopa amortizacije i vrijednost službenih vozila su u financijskim izvješćima prikazani transparentno, sukladno zakonu. Oba automobila navedena su u popisu dugotrajne imovine Komore.

Komora je u vlasništvu i prije imala Peugeot (star 14 godina i s 400 tisuća prijeđenih kilometara), a služio je povremeno zaposlenicima Komore za obavljanje poslova.

Sukladno Statutu, prema kojem Predsjednik samostalno donosi odluke do 100.000 kuna vrijednosti, donio sam odluku o kupnji polovnog automobila Opel Insignia, starog četiri godine i s tada prijeđenih 90 tisuća kilometara. Njegova cijena bila je 94.000 kn. Taj automobil se trenutno amortizira što se, sukladno zakonima, transparentno i ispravno prikazuje u financijskim izvješćima.

Naglašavam da svake godine financijska izvješća Komore pregledava neovisan vanjski revizor i da su sva mišljenja koja je revizor izdao uvijek bila pozitivna, bez ikakve zadrške. 

O načinu financijskog rada dovoljno govori činjenica da sam komoru zatekao sa 7 mil. kuna na računu, a nakon godine i pol moga mandata na računu je 15 mil. kuna. To su novci svih medicinskih sestara i tehničara. Ovakav način rada je bio preduvjet za smanjenje članarine u bližoj budućnosti.

Treća lažna optužba odnosi se na moja ispomoć u KB Dubrava u vrijeme drugog vala COVID-19, kada sam odradio volonterski nekoliko tjedana u toj bolnici, pomažući tamošnjim kolegicama i kolegama u zdravstvenoj skrbi za pacijente.

Duboko sam zgranut činjenicom da netko moju humanu želju da pomognem kolegicama i kolegama, kao i pacijentima, na ovaj način blati. U KB Dubravi, za vrijeme vrhunca vala epidemije prošle zime, radio sam od 7 do 10 sati ujutro. Potom sam, svakodnevno odlazio u Komoru gdje sam radio znatno duže nakon radnog vremena. To je razvidno, među ostalim, i iz brojnih mailova koje sam slao nakon 16 sati, do kada je inače radno vrijeme. Pored toga ministar zdravstva Vili Beroš me imenovao za nacionalnog koordinatora za sestrinstvo u COVID-19 krizi pa je i to bio razlog mojeg boravka u najvećoj COVID-19 bolnici u Hrvatskoj.

Očekujem da će izvanredna Skupština Hrvatske komore medicinskih sestara 29. lipnja donijeti odluku koja će osigurati daljnji zakoniti rad Komore i odgovorno, statutarno postupanje svih tijela Komore.

Bivši predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Bivši predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Dodajmo kako kolege medicinari, od kojih su mnogi članovi Komore, komentiraju kako je ovaj slučaj izvanrednog otkaza Maria Gazića iznimno pogodio, kako poslovno tako i privatno. Tvrde kako je jedna on najzaslužnijih osoba u medicinskoj struci koja je u ključnim trenucima koronakrize, kada se sustav naočigled počeo urušavati, preuzela odgovornost i djelovala kako bi stvari počele funkcionirati. Koordinirao je rad u većini bolnica u zemlji, odnosno smjene medicinskih sestara, podmetnuo je leđa kada je bilo najteže, a njegovu kvalitetu prepoznao je i sam ministar zdravstva Vili Beroš imenovavši ga koordinatorom za covid krizu.

Ono što ih najviše pogađa, tvrde, jest da se opet pokazalo kako oni koji imaju kvalitetu često budu nepravedno kažnjeni i maknuti s pozicija na kojima mogu učiniti puno - ne samo u smislu posla, već u smislu poštenja i pravednosti.