Fotografija: Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Garešnici ispred svog novog vozila/Foto: JVP Garešnica
Galerija
Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Garešnici ispred svog novog vozila/Foto: JVP Garešnica

Garešnički vatrogasci dobili jednu od najsuvremenijih autocisterni

Oni su naša vojska, i ja im se, kao gradonačelnik moram zahvaliti na svemu što čine za Garešnicu i okolna mjesta - rekao nam je gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija.Javna vatrogasna postrojba Garešnica dobila je potpuno novo vozilo u sklopu projekta "Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH".

Riječ je o trenutno jednoj od najsuvremenijih autocisterni u Europi koja će garešničkim vatrogascima pomoći u njihovim borbama s vatrenom stihijom na tom području.

Preuzeli novo vozilo

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Garešnice jučer su preuzeli svoje novo vozilo na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a kada su se vratili u Garešnicu, dočekao ih je gradonačelnik Josip Bilandžija.

- Prije svega treba pohvaliti ulogu Ministarstva unutarnjih poslova u modernizaciji vozila i opremanju vatrogasnih postrojbi. Tako je i Garešnica dobila jednu modernu autocisternu što nam daje nekakvu sigurnost po pitanju zaštite od požara. Grad Garešnica ima jednu izuzetno dobru suradnju sa svojim vatrogascima. Tu je javna vatrogasna postrojba i vatrogasna zajednica grada koju čini 16 DVD-ova. Bez obzira o kakvoj ugrozi se radi mi uvijek imamo podršku od naših vatrogasaca. Bio to požar, poplava, ili neka druga ugroza, znamo da možemo računati na njih. Oni su naša vojska, i ja im se, kao gradonačelnik moram zahvaliti na svemu što čine za Garešnicu i okolna mjesta - rekao nam je gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija.

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija posjetio je garešničke vatrogasce i zahvalio im se na svemu što čine za svoju zajednicu/Foto: JVP Garešnica
Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija posjetio je garešničke vatrogasce i zahvalio im se na svemu što čine za svoju zajednicu/Foto: JVP Garešnica

Naime, jučer je javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 11 naših županija uručeno 14 novih vatrogasnih vozila, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“. Projekt, čija je vrijednost veća od 256 milijuna kuna, sufinanciran je u iznosu od 85 posto sredstvima europskih fondova, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 15 posto osigurava iz Državnog proračuna.  

Naručena 94 vozila

Riječ je o drugoj isporuci dijela od ukupno 94 naručena vatrogasna vozila. Prva isporuka, 20 vozila, održana je pred mjesec dana na istom mjestu, a danas je hrvatsko vatrogastvo postalo bogatije za tri autocisterne, šest šumskih lakih, jedno šumsko teško i četiri navalna duga vozila, koja će se rasporediti u županije: zadarsku, bjelovarsko-bilogorsku, krapinsko-zagorsku, sisačko-moslavačku, karlovačku, šibensko-kninsku, ličko-senjsku, virovitičko-podravsku, požeško-slavonsku, brodsko-posavsku i vukovarsko-srijemsku, sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem pregledava nova vozila/Foto: MUP RH
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem pregledava nova vozila/Foto: MUP RH

- S onom prošlom i sada ovom primopredajom smo otprilike zaokružili jednu trećinu vozila koja idu u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva u sve hrvatske županije - rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te pozdravio i prisutne predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda.

Povijesni trenutak

Uz njih, primopredaji su nazočili i predstavnici firmi koje su vozila izradile, predstavnik poljske tvrtke WISS u Republici Hrvatskoj, Volvo Group Croatia, MGS Grupe d.o.o. i DOK-INGa d.o.o, zatim načelnica Policijske akademije Davorka Martinjak i, naravno, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Ovo je povijesni trenutak za hrvatsko vatrogastvo. Još 14 novih vatrogasnih vozila dolazi u ustroj hrvatskog vatrogastva, a ugradnjom novih tehnologija, koje su poboljšane, dana je jedna nova kvaliteta i nova vrijednost vatrogastvu Republike Hrvatske, te sam siguran da će ovo doprinijeti jednoj još boljoj operativnoj spremnosti i mobilnosti hrvatskih vatrogasaca - rekao je Slavko Tucaković i zahvalio se u ime svih vatrogasaca.

Nova vozila za vatrogasce iz 11 hrvatskih županija/Foto: MUP RH
Nova vozila za vatrogasce iz 11 hrvatskih županija/Foto: MUP RH

Ministar Božinović je istaknuo kako se na ovaj način Vlada odužuje hrabrim vatrogascima, koji svojom srčanošću i odgovornošću iz dana u dan opravdavaju i tradiciju i ponos ove struke u Republici Hrvatskoj i podsjetio kako je ovo po prvi puta da se iz europskih sredstava na ovaj način opremaju žurne službe sustava civilne zaštite, od kojih je najoperativnija i najveća upravo hrvatska vatrogasna zajednica.

Modernizacija svih žurnih službi

- Ovo je samo početak. Ovo je posao koji nema i neće imati kraja. Dakle, modernizacija svih žurnih službi u Republici Hrvatskoj naša je trajna zadaća i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, sva ministarstva i sama Vlada, na tome rade svakodnevno i drago nam je kada na ovaj način možemo obilježiti jedan vrlo uspješan projekt - zaključio je ministar Božinović i najavio sljedeću primopredaju za nekoliko tjedana, s ciljem isporuke svih 94 vozila do ljeta. 

Foto: MUP RH
Foto: MUP RH