Fotografija: Vrtićki kapaciteti proširit će se za još 60 mjesta/Foto: Nikica Puhalo, Grad Garešnica
Galerija
Vrtićki kapaciteti proširit će se za još 60 mjesta/Foto: Nikica Puhalo, Grad Garešnica

Garešnici stiže EU novac za vrtić: "Povećavamo kapacitete za 60 djece, ovo je ulaganje u budućnost"

U Garešnicu će se sliti 487.395 eura novca iz europskih fondova što će dijelom financirati ovaj vrijedan projekt. Ostatak od 726 tisuća eura bit će pokriven iz proračuna Grada GarešniceU 2024. godinu Garešnica je krenula s dobrim vijestima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odlučilo odobriti projekt dogradnje Dječjeg vrtića Maslačak u Ulici Petra Svačića. 

Tom će se odlukom u Garešnicu sliti čak 487.395 eura novca iz europskih fondova što će dijelom financirati ovaj vrijedan projekt, dok će ostatak biti pokriven iz proračuna Grada Garešnice. 

Grad daje 726.000 eura

Taj "ostatak" zapravo nije nimalo malen, doznajemo od gradonačelnika Josipa Bilandžije, jer je ukupna vrijednost projekta milijun i 213 tisuća eura. Grad će tako namiriti troškove u iznosu od oko 726 tisuća eura što je značajan iznos u gradu čiji je ukupni proračun 12,5 milijuna eura. 

- To je velik zalogaj za naš proračun, ali svjesni smo da je dogradnja vrtića jedan od ključnih preduvjeta za ostanak i stvaranje mladih obitelji te daljnji razvoj Garešnice - kaže Bilandžija.

Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Objekt u Svačićevoj jedan je od četiri područna vrtićka objekta na garešničkom području, što uz centralni objekt čini pet vrtića. Gradonačelnik kaže da su potrebe za smještajem vrtićke djece trenutno u potpunosti zadovoljene, no da je ovaj projekt ulaganje u budućnost. 

Preduvjet za život i rad

- Dogradit ćemo na postojeći tri nova objekta za vrtićke skupine. Na taj ćemo način proširiti vrtićke kapacitete za još 60 mjesta, odnosno tri skupine. Vidjet ćemo, pokušat ćemo dio novca dobiti i od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za energetsku obnovu, a i na samom starom objektu u Svačićevoj bit će određeni radovi, naročito na instalacijama, grijanju... Zasad imamo dovoljno mjesta u vrtićima, no svake godine nazočim darivanju novorođenčadi, vidimo da se djeca rađaju i moramo razmišljati unaprijed, a vidimo i da se stvaraju nove mlade obitelji. Sve to nas jako veseli, no moramo poduzimati mjere da ti ljudi imaju uvjete živjeti i raditi, odnosno, da imaju razloga ostati u Garešnici. Vrtić je tu svakako nešto bez čega se ne može - ističe Bilandžija. 

Područni objekt DV Maslačak u ulici Petra Svačića u Garešnici/ Foto: Grad Garešnica
Područni objekt DV Maslačak u ulici Petra Svačića u Garešnici/ Foto: Grad Garešnica

Otvorenje iduće godine

Sada kada je projekt odobren slijedi uobičajena procedura raspisivanja natječaja javne nabave. Bilandžija vjeruje da bi gradnja mogla početi sredinom ove godine.

Projektom je predviđeno da sve bude dovršeno unutar 24 mjeseca, no gradonačelnik Garešnice izražava nadu da bi se moglo i prije i vjeruje da će već nagodinu moći svečano otvoriti nove vrtićke prostorije u Svačićevoj. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!