Fotografija: Novi stroj za sabijanje otpada u Garešnici/ Foto: Grad Garešnica
Novi stroj za sabijanje otpada u Garešnici/ Foto: Grad Garešnica

Garešnica dobila najsuvremeniji stroj za otpad: "Koristit će se za sanaciju deponija Johovača"

Novi je radni stroj puno jači od onog s kojim smo dosad radili i samim time bolje sabija otpad. Kupljen je od tvrtke Gradatin iz Sesveta koja je provela i obuku naših djelatnika, kažu u garešničkom KomunalcuU okviru sanacije odlagališta otpada Johovača u Velikoj Mlinskoj, u koju se planira uložiti više od 1,5 milijuna eura, jučer je izvršena je primopredaja novog radnog stroja takozvanog kompaktora finske marke Tesa vrijednog 462.337 eura. Riječ je o specijalnom stroju koji će se koristiti za sabijanje otpada na tom odlagalištu.

Johovača je kapaciteta 130 tisuća tona, a u okviru njene sanacije planira se izgradnja i jedne nove kasete koja će dodatno povećati kapacitet odlagališta. Ono će raditi do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

Potpora hrvatske Vlade

 - Novi je radni stroj puno jači od onog s kojim smo dosad radili i samim time bolje sabija otpad. Kupljen je od tvrtke Gradatin iz Sesveta koja je provela i obuku naših djelatnika koji će njime rukovati, a sufinanciran je sredstvima Grada Garešnice i tri naše općine Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica uz potporu hrvatske Vlade odnosno Fonda za zaštitu okoliša – rekao nam je direktor garešničkog Komunalca Dražen Bengez te dodao:

- Nabavka ovog stroja kruna je svega onoga što smo započeli prije pet, šest godina sa odvojenim sakupljanjem otpada na kućnom pragu. Iz kućanstava danas prikupljamo odvojeno čak sedam frakcija otpada koji idu u proces reciklaže što je značajno smanjilo količine otpada koje se dovoze na ovo odlagalište, a to nam je i bio cilj – kazao je.

Lakše financiranje

Na primopredaji stroja bio je i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija koji pohvalno govorio o radu Komunalca i aktivnostima vezanim za gospodarenje otpadom, a osvrnuo se i na odluku hrvatske Vlade koja će lokalnim zajednicama omogućiti lakše financiranje ovako skupih investicija kao što je taj novi radni stroj.

- Taj stroj nabavljen je kroz ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a veseli nas što je Vlada RH donijela odluku da se s prvotno planiranih 60 posto sufinanciranja taj iznos poveća na 90 posto. To će nam olakšati isplatu ove investicije i omogućiti da cijena odvoza otpada našim sugrađanima i dalje ostane ista.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!