Fotografija: Obrtnici iz BBŽ-a preponosni su na svojeg kolegu iz Garešice/Foto: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić
Galerija
Obrtnici iz BBŽ-a preponosni su na svojeg kolegu iz Garešice/Foto: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić

Gareščanin Čedomir Matovina dobio najviše priznanje HOK-a: "Plaketa Zlatne ruke u pravim je rukama"

"U svom obrtu zapošljava šest radnika, te redovito prima naučnike smjera stolar. Obrtnik Matovina uvijek rado pomaže gdje zatreba, bilo ga se radi o gastro događanjima, sajmovima, humanitarnim akcijama"Obrtnik  Čedomir Matovina, vlasnik stolarskog obrta „Pogrebna oprema“ iz Garešnice, dobitnik je Plakete Zlatne ruke s pisanim priznanjem.

Naime, ovo prestižno priznanje Gareščanin je dobio jučer, u sklopu svečane Akademije povodom tradicionalnog obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore, spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon – Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru.

Pod pokroviteljstvom Vlade

Najveća godišnja svečanost Hrvatske obrtničke komore ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a uz brojne visoke uzvanike svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.   Na svečanoj Akademiji dodijeljena su najveća priznanja HOK-a Statua i Plaketa „Zlatne ruke“ obrtnicima koji su dali izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva.

Foto: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić
Foto: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić

Čedomir Matovina rođen je 4. veljače 1961. godine u Garešnici. U Centru za obrazovanje i kulturu „9. maj“ Garešnica stekao je srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje drvno tehnološki stručni radnik finalnog smjera, struke drvoprerađivač 1980. godine. Nakon završene srednje škole radio je u lokalnom drvnom poduzeću Brestovac, a tijekom radnog staža obavljao je poslove izrade i montaže kulisa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje su ga odabrali između 500 prijavljenih stolara za obavljanje tog posla. Obrtnik postaje 1996. godine, a u svom stolarskom bavi se izradom ljesova, pružanjem pogrebnih usluga, prodajom cvijeća, izradom svijeća. Isto tako, vrši uslugu održavanjem krajolika groblja i parkova. Velik opseg djelatnosti i kvaliteta njegovih proizvoda su samo jedan od razloga zašto ga je Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije predložila za nagradu.

Predsjednik ispitne komisije

-Od samih početaka osnivanja Komore i Udruženja aktivno sudjeluje u radu. Aktivan je u svim tijelima Udruženja i komore. Dugogodišnji je stalni član Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika, predsjednik je Sekcije uslužnih obrta UO Garešnica, također je i član Ceha uslužnih obrta Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. Obavljao je funkciju člana Upravnog odbora Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, a trenutno je član Skupštine. Već 23 godine predsjednik je ispitne komisije majstorskih ispita za stolara. Trenutno obavlja funkciju potpredsjednika sekcije pogrebnika HOK-a. Isto tako, u ispitnoj je komisiji o stručnoj osposobljenosti za drvo-tokara, kažu iz Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: HOK Akademija
Foto: HOK Akademija
Foto: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić
Foto: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić

-U svom obrtu zapošljava šest radnika, te redovito prima naučnike smjera stolar.  Proširio je svoju djelatnost izradom drvenih ukrasa kao što su kutije za butelje te ostali drveni ukrasi i predmeti. S obzirom na proširivanje proizvodnje, neophodno je bilo zaposliti nove ljude i uvesti nove tehnologije. Proširenjem poslovnog prostora i nabavom novih strojeva bitno je unapredio kvalitetu svojih proizvoda.

Foto: HOK Akademija
Foto: HOK Akademija
Foto: HOK Akademija
Foto: HOK Akademija
Foto: HOK Akademija
Foto: HOK Akademija

Uvijek je aktivan u svim akcijama koje je Udruženje imalo i rado pomaže, bilo ga se radi o gastro događanjima, sajmovima, humanitarnim akcijama... Kad se krenulo za realizacijom  «prezentacije obrta» ponudio se da se prezentacije održe u njegovim poslovnim prostorijama što je i učinjeno, podsjećaju iz Obrtničke komore i dodaju kako je obrtnik Čedomir Matovina zaista svojim dosadašnjim radom i zalaganjem zaslužio nagradu Plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!

Fotografije: Hrvatska obrtnička komora; Goran Grgić