Fotografija: Zonu je otvorio Josip Prhal, poznati lipički obrtnik koji u ovom gradu radi kao frizer već punih 55 godina/Foto: Compas.hr
Galerija
Zonu je otvorio Josip Prhal, poznati lipički obrtnik koji u ovom gradu radi kao frizer već punih 55 godina/Foto: Compas.hr

Frizer koji već 55 godina ima obrt dobio čast svečanog otvorenja Poduzetničke zone Lipik 2

Ostvarili smo ono što smo željeli i napravili smo jedan reprezentativni prostor u svrhu razvoja i stvaranja radnih mjesta - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko KasanaOtvorenje Poduzetničke zone 2 u Lipiku svečano je održano 30. lipnja i tom je prigodom naglašeno kako će ona uvelike pomoći u privlačenju novih investicija i stvaranju mogućnosti za otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, piše Compas.hr.

Rad i opstanak

Zonu je otvorio Josip Prhal, poznati lipički obrtnik koji u ovom gradu radi kao frizer već punih 55 godina. Kako je istaknuto uoči samog otvorenja, gospodin Prhal je došao u Lipik kao mladi šegrt u radnju svojeg brata te je ovdje otvorio obrt i osnovao obitelj. Njegova marljivost, upornost i poduzetnost trebala bi svima biti uzor, a njegov staž i dugogodišnji rad i opstanak daje nadu da će ova zona u Lipiku i poduzetnici u njoj ostvariti tako dugoročnu i uspješnu poslovnu priču.

Razgledavanje Poduzetničkog inkubatora /Foto: Compas.hr
Razgledavanje Poduzetničkog inkubatora /Foto: Compas.hr

Upravo u svrhu poboljšanja dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima, a radi njihovog olakšanog rasta i razvoja Grad Lipik je tijekom provedbe projekta „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“, a uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj izgradio osnovnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Lipik 2. Projekt je vrijedan 5.649.203 kuna i financiran je kroz Program razvoja infrastrukture poduzetničkih zona u iznosu 4.733.945 kuna.

Tako je izgrađeno kompletnom infrastrukturom područje od 16,2 hektara. Uređeno je prometnicama i javnom rasvjetom, opremljeno je komunalnom infrastrukturom te elektro-energetskim vodovima koji su dovedeni do svake parcele.

S uređenjem ove zone Grad Lipik je krenuo 2004. godine donošenjem odluke o osnivanju, a do danas ova zona je doživjela transformaciju kroz proširenje i kompletno uređenje.

Moderno postrojenje

Nakon samog svečanog čina otvorenja Poduzetničke zone, uzvanici su prošetali do Poduzetničkog inkubatora koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Ondje su mogli u jednoj od poslovnih jedinica vidjeti moderno postrojenje za preradu ljekovitog bilja, a nakon toga su u posljednjoj poslovnoj jedinici detaljnije čuli o projektu i o planovima Grada Lipika.

Poduzetnička zona Lipik 2 snimljena iz zraka/Foto: Compas.hr
Poduzetnička zona Lipik 2 snimljena iz zraka/Foto: Compas.hr

O samom projektu „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“ prisutnima je govorila Veronika Prhal, voditeljica projekta. Pri tome je govorila o strateškoj važnosti same zone koja se nalazi na važnim prometnim pravcima i na kojoj je od 23 parcele preostalo njih još 11 slobodnih  za potencijalne poduzetnike. U zoni već naveliko ima afirmiranih tvrtki koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a tu je i reciklažno dvorište, kao i Poduzetnički inkubator Lipik vrijedan 20,7 milijuna kuna kojeg je također financirala Europska unija. U zoni je zaposlen 91 djelatnik, od čega ih je 28 zaposleno u tvrtkama koje su smještene upravo u Poduzetničkom inkubatoru koji je u potpunosti popunjen.

- Naš trud i rad na razvoju poduzetničke klime općenito je i vidljiv, a kao dokaz u tome je i činjenica da je Grad Lipik u periodu od 2017. do 2019. godine među prva tri grada u Republici Hrvatskoj koji je privukao najviše EU sredstava po glavi stanovnika - naglasila je Veronika Prhal.

Zahvala poduzetnicima

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana u svojem je obraćanju istaknuo kako u svim ovim projektima Grad Lipik mora sudjelovati s 10 do 15 posto, a to nije problem, kako je rekao, iz razloga što Lipik ima jako poduzetništvo. Stoga je uputio velik zahvalu upravo lipičkim poduzetnicima.

- Vrlo sam ponosan na ovaj projekt. Ostvarili smo ono što smo željeli i napravili smo jedan reprezentativni prostor u svrhu razvoja i stvaranja radnih mjesta - rekao je gradonačelnik naglasivši da su u ovoj zoni vrlo povoljni uvjeti za pokretanje poslovanja s time da Grad Lipik potencira da zaposlenici imaju pristojne plaće kako bi u konačnici ovdje mogli živjeti te biti sretni i zadovoljni. U tu svrhu Grad Lipik provodi i niz poticaja, od onih za stambeno zbrinjavanje mladih do onih za ulaganje u poduzetništvo, zaključio je gradonačelnik.

Razgledavanje Poduzetničkog inkubatora/Foto: Compas.hr
Razgledavanje Poduzetničkog inkubatora/Foto: Compas.hr

Koliki napori se ulažu u podizanje svijesti o važnosti poduzetništva i korištenju EU sredstava prisutnima je govorila zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU Josipa Herceg Zeba.

Razvoj poduzetništva

Ona je pohvalila kvalitetu provedbe projekta "Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2" te istaknula kako se u Lipiku, ali i Požeško-slavonskoj županiji pravilno povlače europska sredstva što može svima poslužiti za primjer.

Grad Lipik kao jedinica lokalne samouprave ulagao je u razvoj poduzetničke infrastrukture na svom području prvenstveno kroz osnivanje i ulaganja u infrastrukturu poduzetničkih zona, među kojima se najviše ističe Poduzetnička zona Lipik 2. Županija također ulaže napore u razvoj poduzetništva o čemu je govorio i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, piše Compas.hr.

"Svi mi u Požeško-slavonskoj županiji znamo da Lipik i njegovi građani imaju one tri potrebne varijable za uspjeh, a to su vizija, strategija te u konačnici realizacija. Svake godine u Lipiku tome svjedočimo i na tome vam čestitam", rekao je dožupan Troha.