Fotografija: Proslava Dana općine Končanica i dana češke kulture i gastronomije/Foto: MojPortal
Galerija
Proslava Dana općine Končanica i dana češke kulture i gastronomije/Foto: MojPortal

FOTOGALERIJA i VIDEO Končanica je proslavila 28 godina razvoja općine. I to kako...

Na svečanoj sjednici najviše govora bilo je posvećeno protivljenju ukidanja malih općina te infrastrukturnim uspjesima općine. A onda se prešlo na onaj slađi, gastronomski i kulturni dio...
Općina Končanica proslavila je svoj dan u velikom stilu. Slavlje je, zapravo, počelo već u petak kada je organizirana izložba, prezentirana novouređena knjižnica te emitiran film o češkim Žetvenim svečanostima. 

Pogledajte video o slavlju u Končanici:

No, udarni, cjelodnevni program odvijao se u subotu. Sve je krenulo već u sedam ujutro s budnicom kada se kroz cijelu općinu u traktorskoj prikolici vozio puhački orkestar koji je svojom svirkom, a što drugo, budio mještane. 

<p>Puhački orkestar češke besede Končanica u subotu ujutro se provozao područjem cijele općine i mještanima svirao budnicu/Foto: Vladimir Bilek</p>

Puhački orkestar češke besede Končanica u subotu ujutro se provozao područjem cijele općine i mještanima svirao budnicu/Foto: Vladimir Bilek

Za Dan općine je, zatim, i svečano otvoren novouređeni prostor Društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu.  

<p>Ispred obnovljenog Doma u Daruvarskom Brestovcu/Foto: MojPortal</p>

Ispred obnovljenog Doma u Daruvarskom Brestovcu/Foto: MojPortal

Središnji je događaj bila svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je bilo oko 80 uzvanika među kojima su bili gradonačelnici, načelnici, zamjenice župana Marija Jungić i Tanja Novotni Golubić, predstavnici većih lokalnih gospodarskih subjekata, ljudi koji su bitni za društveni razvoj općine, predstavnici udruga...

<p>Boro Karačić, Ivana Djedović i Vladimir Lukačin iz Darkoma/Foto: MojPortal</p>

Boro Karačić, Ivana Djedović i Vladimir Lukačin iz Darkoma/Foto: MojPortal

<p>Državni tajnik Velimir Žunac, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija /Foto: MojPortal</p>

Državni tajnik Velimir Žunac, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija /Foto: MojPortal

<p>Danica Cetin Pajer iz Razvojne agencije Daruvar, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček i načelnik općine Štefanje Silvestar Štefović/Foto: MojPortal</p>

Danica Cetin Pajer iz Razvojne agencije Daruvar, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček i načelnik općine Štefanje Silvestar Štefović/Foto: MojPortal

<p>Zamjenica župana iz redova češke manjine Tanja Novotni Golubić i zamjenica župana Marija Jungić/Foto: MojPortal</p>

Zamjenica župana iz redova češke manjine Tanja Novotni Golubić i zamjenica župana Marija Jungić/Foto: MojPortal

<p>Načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan, predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli i saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek/Foto: MojPortal</p>

Načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan, predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli i saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek/Foto: MojPortal

<p>Svečana sjednica održana je u Češkom domu s 80-ak uzvanika/Foto: MojPortal</p>

Svečana sjednica održana je u Češkom domu s 80-ak uzvanika/Foto: MojPortal

- Održat ću govor koji neće biti klasičan govor... - započeo je svoje izlaganje na svečanoj sjednici načelnik Zlatko Bakunić koji se zahvalio gotovo pa svima u općini i županiji naglasivši više puta kako ništa od onoga što su napravili ne bi mogli realizirati da na projektima nisu radili zajednički. 

<p>Načelnik Zlatko Bakunić/Foto: MojPortal</p>

Načelnik Zlatko Bakunić/Foto: MojPortal

- Slavimo 28 godina postojanja općine Končanica i imam poruku za sve one koji skupljaju jeftine političke bodove s porukama da bi male općine trebalo ugasiti. Naša općina je živi dokaz da su takve poruke promašene. Prije osnivanja općine infrastruktura nam je bila na nuli, a danas imamo kompletno proveden vodovod, 80 posto kućanstava u općini ima plin, obnovljeni su svi sportski i društveni objekti, pomažemo obnovu crkvenih objekta, imamo vrtić koji nam je pun, financiramo školski i predškolski odgoj, pomažemo udruge koje dosita rade dobar posao sa skromnim sredstvima... Svega toga ne bi bilo da nije bilo općine - poručio je Zlatko Bakunić okupljenima koji su njegove riječi popratili velikim pljeskom.

O razviju općine govorio je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Žunac je potvrdio Bakunićeve riječi, napominjući kako je i sam (kroz Ministarstvo) radio na prijavama niza infrastrukturnih projekata koji su unaprijedili živote mještana kako u općini Končanica tako i u drugim sredinama Bjelovarsko-bilogorske županije. Također je upozorio da se u nadolazećem razdoblju otvara velika prilika za povlačenje ogromnih sredstava iz EU te da je potrebno dobro pripremiti kvalitetne projekte i povući novac za njih. 

<p>Državni tajnik Velimir Žunac/Foto: MojPortal</p>

Državni tajnik Velimir Žunac/Foto: MojPortal

- Pred Hrvatskoj je preko 24 milijarde eura i tu priliku treba iskoristiti. Vjerujem da ćete biti uspješni u povlačenju novca kao i dosad - poručio je Žunac.

Bakunićevu poruku da se male općine ne bi smjele ukidati podržao je i Miro Totgergeli, predsjednik županijskog HDZ-a, kao i Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije. 

- Prije 31 godinu nismo imali ništa, ni državu. A onda smo stvorili državu, obranili je, ušli smo u NATO pa u Europsku uniju, pripremao se za ulazak u eurozonu, Schengen. Danas nas se cijeni i uvažava i imamo odnose unutar EU koje prije 30 godina nismo mogli ni zamisliti. Što se tiče općina, mi znamo da su općine motor razvoja, one su te koje sve organiziraju i logično je da nam trebaju male općine jer ne možemo funkcionirati svi kao grad Zagreb. Taj je model pokazao da se svi možemo s ovakvim ustrojstvom razvijati - poručio je Totgergeli.

<p>Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr</p>

Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr

- Kao predstavnica češke manjine želim se zahvaliti za svu podršku koju Općina Končanica daje kako vrtiću i školi tako i našim češkim udrugama i ostalim organizacijama koje funkcioniraju na ovom području i upravo zato je ovo mjesto tako lijepo i ugodno za život - poručila je Tanja Novotni Golubić.

<p>Zamjenica župana iz redova češke manjine Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal</p>

Zamjenica župana iz redova češke manjine Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal

- Prvo bih pohvalio suradnju s općinom Končanica koja je vrhunska, prvenstvenom s načelnikom Bakunićem s kojim se znam čuti i po nekoliko puta tijekom dana kada su u pitanju neke vruće teme. Općina je tu da napravi život što je moguće ljepšim i kvalitetnijem svim građanima. Drago mi je da je u općini Končanica sva ona osnovna infrastruktura napravljena. Čekaju nas još i cesta te aglomeracija, a vjerujem da će se i to za trajanja vašeg mandata realizirati - rekao Vladimir Bilek. 

<p>Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/Foto: MojPortal</p>

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/Foto: MojPortal

Marija Jungić, zamjenica župana ispričala je Marka Marušića što nije mogao doći na proslavu, a u govoru se također osvrnula na zahtjeve za ukidanjem malih općina. 

<p>Zamjenica župana Marija Jungić/Foto: MojPortal</p>

Zamjenica župana Marija Jungić/Foto: MojPortal

- Mi kao županijska vlast također ne podržavamo ukidanje općina, smatramo da možemo biti uspješniji što smo bliže građanima, a vi ste ovdje dokaza da je to moguće i uspješno. Brinete o suradnji s gospodarstvenicima i okolišu, brinete o dječjim igralištima, brinete da vaša općina ima liječnika. Situacija u županiji nije dobra, puno toga se započelo raditi s kreditnim zaduženjima. Županija je sada zadužena 40,7 posto i bit će problema s otplatom kredita, ali nadamo se pomoći Vlade. No, možemo biti zadovoljni kada se općine vode kao što je vodi načelnik Bakunić. Sjećamo se kako nekad situacija na ovom području nije bila sjajna, ali sada mi je drago što zahvaljujući poreznoj reformi Vlade, ali i Europskoj uniji, radite i gradite velike stvari. Tu sve svi benefiti vide - poručila je Jungić. 

<p>Povodom Dana općine uručene su i zahvlanice mještanima koji su svojim radom unaprijedili općinu/Foto: MojPortal</p>

Povodom Dana općine uručene su i zahvlanice mještanima koji su svojim radom unaprijedili općinu/Foto: MojPortal

Nakon svečane sjednice uslijedio je domjenak, a potom se slavlje preselilo par desetaka metara dalje, ispred Dobrovoljnog vatrogasnog društva Končanica gdje su se na desetak štandovima posluživale češke delicije koje su izradile lokalne udruge i OPG-ovi, rukotvorine, a također su se demonstrirali i stari zanati. 

<p>Dame su prezentirale vještinu spravljanja sjanih kolača/Foto: MojPortal</p>

Dame su prezentirale vještinu spravljanja sjanih kolača/Foto: MojPortal

- Nudimo slatke i slane kolače, svi su pripremljeni po našim starim češkim receptima - upoznali su nas s ponudom na jednom od štandova. 

<p>Posjetitelji su uživali u specijalitetima češke kuhinje/Foto: MojPortal</p>

Posjetitelji su uživali u specijalitetima češke kuhinje/Foto: MojPortal

Naravno, u ponudi je nezaobilazan bio i bramborak, svojevrsni simbol češke kuhinje. 

Pokraj štanda okupilo se nekoliko muškaraca, svaki sa svojim instrumentom, koji su redali hit za hitom, od Miše Kovača na dalje. 

- Drago mi je što smo se napokon okupili, jer prošle godine nismo smjeli zbog korone. Evo, vidite, ima dosta ljudi, opušteni su i veseli, nitko nema masku i baš mi je drago što je tako lijepa atmosfera, svi smo željni druženja i opuštanja - rekao nam je Zlatko i usput nas pozvao na sljedeću feštu koja će se održati u Trojeglavi. 

<p>Štandovi su imali bogatu gastro ponudu/Foto: MojPortal</p>

Štandovi su imali bogatu gastro ponudu/Foto: MojPortal

<p>Večer, naravno, nije mogla proći bez bramboraka/Foto: MojPortal</p>

Večer, naravno, nije mogla proći bez bramboraka/Foto: MojPortal

Kada su sve svi lijepo podružili, malo se okrijepili i najeli čeških specijaliteta, krenuo je kulturno-umjetnički program koji je okupljene pripremio za zabavu, završni dio programa, na kojoj su se žitelji općine Končanica i njihovi gosti družili do kasno u noć. 

<p>Pokraj štandova su se prezentirali i stari zanati/Foto: MojPortal</p>

Pokraj štandova su se prezentirali i stari zanati/Foto: MojPortal

<p>Nakon svečane sjedince održana je kulturna večer/Foto: MojPortal</p>

Nakon svečane sjedince održana je kulturna večer/Foto: MojPortal

<p>Folklorni nastup pratila je brojna publika/Foto: Vladimir Bilek</p>

Folklorni nastup pratila je brojna publika/Foto: Vladimir Bilek

<p>Kulturno umjetnički program održao se u večernjim satima/Foto: Vladimir Bilek</p>

Kulturno umjetnički program održao se u večernjim satima/Foto: Vladimir Bilek