Fotografija: Velik broj Daruvarčana uživao je u kiši meteora, a vrijeme im je itekako išlo na ruku/Foto: Saša Selihar
Galerija
Velik broj Daruvarčana uživao je u kiši meteora, a vrijeme im je itekako išlo na ruku/Foto: Saša Selihar

FOTO&VIDEO Na Petrovom vrhu stotinu Daruvarčana uživalo u kiši meteora

"Pogotovo su nas razveselili roditelji koji su došli s malom djecom. Bilo je baš ugodno, prohladna noć i povjetarac. Predahnuli smo od vrućina i uživali u onome zašto smo došli", kazao nam je Boroš
DARUVAR – Noćas je na Petrovom vrhu bio pravi spektakl. Brojni Daruvarčani iskoristili su mogućnost da organizirano promatraju Perzeide ili kako mnogi vole reći „suze svetog Lovre“.

Jupiter i Saturn

- Okupilo se 100-ak građana, baš nam je bilo drago vidjeti toliki broj ljudi, a pogotovo su nas razveselili roditelji koji su došli s malom djecom. Bilo je baš ugodno, prohladna noć i povjetarac. Tako da smo predahnuli od vrućina, ali i uživali zbog onoga zašto smo i došli – kazao nam je Toni Boroš iz Astronomskog društva Kumova Slama. Dodao je kako su nabrojali oko 50 meteora te kako su Jupiter i Saturn bili pravi manekeni na nebu.

<p>Nebo je noćas s Petrovog vrha izgledalo spektakularno/Foto: Saša Selihar</p>

Nebo je noćas s Petrovog vrha izgledalo spektakularno/Foto: Saša Selihar

<p>AD Kumova Slama pripremilo je i teleskope/Foto: AD Kumova Slama</p>

AD Kumova Slama pripremilo je i teleskope/Foto: AD Kumova Slama

Podsjetimo, ovakvo organizirano promatranje Perzeida Astronomsko društvo Kumova Slama njeguje od osnutka, dakle posljednjih 10-ak godina. Posjetiteljima često bude zanimljivo čuti koju novu činjenicu koju dotad ranije nisu znali pa je ovo događanje, osim što je zabavno, i vrlo edukativno.

Krijesnice ili feralići

Inače, izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

<p>Daruvarčani su na Petrovom vrhu promatrali kišu meteora/Foto: Saša Selihar</p>

Daruvarčani su na Petrovom vrhu promatrali kišu meteora/Foto: Saša Selihar

Pogledajte kišu meteora iznad Daruvara...

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

<p>Detalj sa sinoćnjeg događanja na Petrovom vrhu/Foto: AD Kumova Slama</p>

Detalj sa sinoćnjeg događanja na Petrovom vrhu/Foto: AD Kumova Slama