Fotografija: Fotografija koju je svojim fotoaparatom zabilježila dr. Anđelka Gajšak Špančić/Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Galerija
Fotografija koju je svojim fotoaparatom zabilježila dr. Anđelka Gajšak Špančić/Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

FOTO Potresna izložba Anđelke Gajšak Špančić: "Niti jedna kuća u Lipiku u ratu nije bila pošteđena"

Većina izloženih fotografija nastala je tijekom proljeća i ljeta 1992. godine, a sve su one fotografirane starim Yashica fotoaparatom koji se više ne koristiU povodu 30. obljetnice oslobođenja Lipika, u lipičkom Multikulturalnom centru jučer je otvorena izložba pod nazivom "Razoreni grad", autorice dr. Anđelke Gajšak Špančić, piše lipički Compas.hr.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Publiku je tom prigodom u ime Udruge branitelja Lipika 1991. pozdravio i Branimir Ljevaković zahvalivši dr. Gajšak Špančić na ideji za izložbu, kao i djelatnicama knjižnice koje su izložbu pripremile.

Cjeloživotni hobi

Većina izloženih fotografija nastala je tijekom proljeća i ljeta 1992. godine, a kako je dr. Anđelka Gajšak Špančić naglasila, sve su one fotografirane starim Yashica fotoaparatom koji se više ne koristi. Naime u to vrijeme nije baš bilo ni digitalnih fotoaparata, a pogotovo mobitela, odnosno pametnih telefona kao što je to danas.

- Ja volim slikati, slikam sve što je interesantno, sve što je vrijedno i zaista imam puno fotografija. Ovo je samo jedan dio onih koje su nastale tijekom tog ratnog razdoblja - istaknula je.

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Prikazane fotografije rezultat su njezina cjeloživotnog hobija, fotografiranja.

- Na ove fotografije trebamo gledati kao na simbol nečega što je prošlo i što nas vraća trideset godina unazad. One su potvrda onoga što mi govorimo da je Lipik nastao iz pepela. Na njima je vidljivo da gotovo ni jedna kuća nije čitava. Ili su bombardirane, zapaljene ili na neki drugi način devastirane - rekla je dr. Gajšak Špančić.

Nema ljudi

Ona je potvrdila kako su sve fotografije nastale u proljeće i ljeto 1992. osim jedne, a to je ona na kojoj je uslikala pokojnog Ivana Klaića – Miku, 2. listopada 1991., dva dana prije nego što je poginuo.

Na izloženim fotografijama uglavnom nema ljudi. Većinom su to stambeni objekti, međutim ipak se na pojedinim fotografijama nalaze Lipičani koji nažalost više nisu među nama. Tako je tu fotografija vlč. Tomice Sruka na ruševinama razrušene župne crkve, kao i pokojna Ankica Slako na ostacima svoje potpuno spaljene i razorene obiteljske kuće.

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Kako su prošle obiteljske kuće, tako su prošle i stambene zgrade, što je vidljivo i na fotografijama.

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Među najupečatljivijim fotografijama je ona koja prikazuje sprovod majke jednog branitelja. Snimljena je u ljeto 1992. godine u današnjoj Ulici Alojzija Stepinca, a prikazuje pogrebnu povorku koja prolazi kroz razoreni grad. Vrijeme je to kad su se Lipičani počeli vraćati, premda u devastirane podrume ili neke druge privremene objekte, ali ipak „na svoje“.

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Autorica je ovom prigodom rekla kako na izložbi nedostaje jedna fotografija, jer da postoji, zasigurno bi sva pažnja bila usmjerena prema njoj. Riječ je o Kursalonu u plamenu. Naime, dr. Gajšak Špančić je svjedočila onim trenucima kad je izgorio ovaj prepoznatljivi lipički objekt.

Kursalon u plamenu

- Bilo je to 5. listopada 1991., a ja sam stajala na ulazu u „Fontanu“, dakle iz neposredne blizine sam gledala kad je zapaljiva granata pala na ono mjesto gdje je nekad stajala glazba. Odmah je buknuo strašni plamen koji se širio neviđenom brzinom. Dok je gorio Kursalon u skloništu hotela je bilo 20 – 30 ljudi koji su na sreću evakuirani i nitko od njih nije stradao - prisjetila se doktorica koja je u Lipiku, koji je tad bio i bez struje i vode, bila sve do 6. listopada nakon čega je otišla u Zagreb.

Autorica fotografija dr. Anđelka Gajšak Špančić/Foto: Compas.hr
Autorica fotografija dr. Anđelka Gajšak Špančić/Foto: Compas.hr

- Naime, bolesnici su evakuirani 29. rujna, a mi smo još ostali u nadi da će se nešto dogoditi, da će naši pobijediti. Stalno smo očekivali neke dobre vijesti, a u međuvremenu su dolazili ranjenici. Imali smo u „Fontani“ ambulantu gdje smo im pružali pomoć koliko smo mogli, a moram istaknuti da su tu bili i naši vrhunski vozači saniteta, Milan Vlajković i Marino Zanetti, koji su te ranjenike i prevozili - prisjetila se doktorica Anđelka.

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

U konačnici, kako je i sama napomenula, ove su fotografije svjedočanstvo tog ratnog vremena koje nas vraćaju trideset godina unazad i koje pokazuju nešto što mladi  ne mogu ni shvatiti jer današnji Lipik je neusporediv s onim Lipikom iz ranih devedesetih.

- Lipik je danas neprepoznatljiv, a to možemo zahvaliti našem sposobnom gradonačelniku Vinku Kasani i našem ravnatelju Darku Kelemenu koji je bolnicu pozlatio - naglasila je Anđelka Gajšak Špančić čestitavši pri tome braniteljima Lipika njihov Dan te izrazivši zadovoljstvo time što je dala doprinos u obilježavanju ove velike obljetnice.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana s autoricom izložbe dr. Anđelkom Gajšak Špančić
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana s autoricom izložbe dr. Anđelkom Gajšak Špančić

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana zahvalio je dr. Gajšak Špančić na ideji za postavljanje jedne ovakve izložbe, kao i na prikazu vrijedne kolekcije fotografija koje su svjedočanstvo jednoga vremena koje nikada ne možemo zaboraviti.

- Materijalna šteta je velikim dijelom obnovljena, premda se još ratni ožiljci vide. Nažalost, ono što ne možemo vratiti životi su naših poginulih branitelja i civila. Njihove žrtve nikad nećemo zaboraviti - rekao je gradonačelnik, složivši se s idejom koja se pojavila među nazočnom publikom kako bi valjalo, možda za iduću godinu, napraviti izložbu koja će paralelno prikazivati fotografije razorenog Lipika iz 1991. godine te istovjetne kadrove kakvi su danas, nakon trideset godina, piše Compas.hr.

 

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić
Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Ostale fotografije dr. Anđelke Gajšak Špančić pogledajte u Multikulturalnom centru u Lipiku.