Fotografija: Evo kako će izgledati novi Arhiv u Bjelovaru/ Foto: M Plan
Galerija
Evo kako će izgledati novi Arhiv u Bjelovaru/ Foto: M Plan

FOTO Nova zgrada Državnog arhiva Bjelovar u potpunosti će biti financirana EU sredstvima

Ovime smo riješili jedan veliki problem. Sjećamo se da je postojala inicijativa da se Arhiv preseli u Križevce, što nikako ne bi bilo dobro za naš grad, poručio je HrebakProjekt nove zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru je gotov, a u potpunosti će biti financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije.

Martina Krivić Lekić, Hrvoje Malčić i Dario Hrebak gledaju vizualne novog Arhiva/ Foto: Deni Marčinković
Martina Krivić Lekić, Hrvoje Malčić i Dario Hrebak gledaju vizualne novog Arhiva/ Foto: Deni Marčinković

- U utorak ćemo na sjednici Gradskog vijeća postojeću zgradu Državnog arhiva, kao i zemljište na kojemu će biti izgrađen novi objekt, ustupiti Ministarstvu kulture i medija. Naime, Ministarstvo je odredilo osam arhiva za rekonstrukciju i dogradnju, a u ovom trenutku spreman projekt imamo jedino mi, pored ostalog naglasio je Hrebak.

Bez arhiva nismo grad

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 31 milijun kuna, a nova zgrada Arhiva nalazit će se na parkiralištu između postojećeg arhiva i Kulturnog i multimedijskog centra. 

- Ovime smo riješili jedan veliki problem. Sjećamo se da je postojala inicijativa da se Arhiv preseli u Križevce, što nikako ne bi bilo dobro za naš grad. Zahvaljujem se ravnateljici Martini Krivić Lekić na razumijevanju, kao i projektantima te konzervatorima, koji su radili na projektu, dodao je bjelovarski gradonačelnik. 

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Prema njegovim riječima, ovime je riješeno pitanje arhiva za idućih 50-tak godina. Zadovoljstvo učinjenim iskazala je i ravnateljica bjelovarskog Arhiva.

Veliki spremišni kapaciteti

- Mi smo bez svog prostora od 2010 godine, bilo radnih ili spremišnih. Država godišnje Biskupiji plaća najam za arhivsko spremište u iznosu od 170 tisuća kuna. Samo zbog činjenice da je Grad izradio projektnu dokumentaciju uspjeli smo uči u NPOO. Nadamo se da će stvar uskoro krenuti, jer nam je ograničeno vrijeme najma, točnije u Biskupiji možemo biti do 2025. godine. Imamo četiri kilometara gradiva na našim policama, a kapacitet novog spremišta je 12 kilometara. Nadalje, buduća zgrada imat će i veliku čitaonicu, koja će moći primiti sve istraživače, ali i zainteresirane stranke, istaknula je Krivić Lekić.

Martina Krivić Lekić/ Foto: Deni Marčinković
Martina Krivić Lekić/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da će nova zgrada Državnog arhiva biti mostom povezana s postojećom zgradom, u kojoj će također doći do reorganizacije.

- Pored toga, na starom arhivu izvodi se i dogradnja dizala. Što se nove zgrade tiče, u njoj će biti smještena spremišta, administracija i prostori za javnost, a prostor čitaonice je polivalentan, odnosno može se koristiti i u druge svrhe. Ukupna površina nove zgrade iznosi 2140 kvadratnih metara, a novi arhiv suvremeno je oblikovan, pored ostalog kazao je Hrvoje Mlačić, vlasnik tvrtke M-Plan, koja je projektirala novu zgradu Državnog arhiva u Bjelovaru. 

U nastavku pogledajte kako će izgledati buduća zgrada Arhiva u Bjelovaru.

Foto: M Plan
Foto: M Plan

Foto: M Plan
Foto: M Plan

Foto: M Plan
Foto: M Plan

Foto: M Plan
Foto: M Plan