Fotografija: Susret nacionalnih manjina u Lipiku/ Foto: Compas.hr
Galerija
Susret nacionalnih manjina u Lipiku/ Foto: Compas.hr

FOTO Lipičke nacionalne manjine predstavile svu raskoš i bogatstvo svojih kultura i tradicija

Lipičani koji na ovom prostoru žive, zajednički dijele i brige i veselje, odnosno sve ono što čini jedan život, kaže gradonačelnik Vinko KasanaTradicionalna manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina uz svečani defile te bogatu gastronomsku ponudu udruga i vijeća nacionalnih manjina s područja Grada Lipika održana ovog vikenda u lipičkom perivoju. Zajednički su se predstavile sve nacionalne manjine koje žive na području Lipika pa su tako nakon predstavljanja svakog manjinskog društva te kulturno-umjetničkog programa posjetiteljima ponuđena autohtona jela i kulinarski specijaliteti iz talijanske, ukrajinske, srpske, mađarske i češke kuhinje, piše Compas.hr.

Zajednica Talijana

U svečanom defileu sudjelovali su predstavnici talijanske nacionalne manjine organizirane u sklopu Zajednice Talijana Lipika koja je osnovana 1999. godine. Zajednica okuplja pripadnike talijanske nacionalne manjine koji su se naselili na ova područja u vrijeme Austrougarske Monarhije potkraj 19. i početkom 20 stoljeća iz siromašnih planinskih dijelova sjeverne Italije, točnije oko gradova Belluna i Udina.

Zajednica Talijana/ Foto: Compas.hr
Zajednica Talijana/ Foto: Compas.hr

Do današnjih dana uspjeli su sačuvati svoju kulturu, tradiciju i jezik  koji njeguju objedinjeni u Zajednicu Talijana Lipika kroz razne aktivnosti: tečajeve talijanskog jezika, izradu tradicionalnih talijanskih papuča, dječju dramsku grupu, pjevački zbor, sportsku boćarsku grupu i folklornu grupu.

Češka nacionalna manjina

Odmah iza Zajednice Talijana slijedili su predstavnici češke nacionalne manjine. Česi su na naše područje također došli tijekom 19. stoljeća u potrazi za boljim životom. Kao vrijedan, spretan i sposoban narod bili su na glasu kao dobri majstori i vrijedni radnici. I ovaj park, u kojem je održana ova manifestacija, svoj je najbolji sjaj doživio upravo pod škarama vrtlara Kostlivyja koji je došao iz sjeverne Češke, iz mjesta Domažlice. 

Češka nacionalna manjina Lipik/ Foto: Compas.hr
Češka nacionalna manjina Lipik/ Foto: Compas.hr

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Lipika  osnovano je 2004. godine, a njegovi ciljevi su unapređivanje, očuvanje i zaštita položaja pripadnika češke nacionalne manjine na području Grada Lipika.

Vijeće srpske nacionalne manjine

U defileu su sudjelovali i predstavnici srpske nacionalne manjine koji su danas najbrojnija nacionalna manjina Grada Lipika. Srpska zajednica  na našem području djeluje preko Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika koje je utemeljeno na osnovu Ustavnog zakona Republike Hrvatske o pravima nacionalnih manjina i djeluje od 2003. godine s ciljem zaštite i očuvanja srpskog nacionalnog i vjerskog  identiteta te unaprjeđivanja svog položaja u lokalnoj zajednici.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika/ Foto: Compas.hr
Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika/ Foto: Compas.hr

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika koristeći svoja ustavna prava davanja prijedloga i mišljenja lokalnoj samoupravi koordinira svoj rad i surađuje s mjesnim odborima osnovanim u naseljima nastanjenim s pripadnicima srpske nacionalne manjine, a isto tako i s vijećnicima u Gradskom vijeću Grada Lipika.

Mađarska nacionalna manjina

Nakon predstavljanja talijanske, češke i srpske nacionalne manjine, uslijedilo je predstavljanje i mađarske nacionalne manjine koju je predstavljalo Društvo Mađara Lipik. Društvo je osnovano 26. listopada 2005. godine. Prvi predsjednik DML-a bio je Dragutin Fezi, dopredsjednica Sanda Ivanović, a među osnivačima su i Stjepan Horvat te Antun Haramija, nekadašnji lipički gradonačelnici.

Društvo Mađara Lipik/ Foto: Compas.hr
Društvo Mađara Lipik/ Foto: Compas.hr

Društvo radi na očuvanju mađarske kulture i običaja u našem kraju, a u svojoj je povijesti imalo tamburašku i folklornu skupinu s kojima su imali brojne nastupe u zemlji i inozemstvu. Djeluju u sastavu Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, a trenutni broj članova društva je oko 70. Aktivnosti društva su sudjelovanja i druženja na brojim manifestacijama gdje predstavljaju tradicionalnu mađarsku kuhinju i običaje Mađara.

Ukrajinska nacionalna manjina

Posljednji u nizu bili su predstavnici ukrajinske nacionalne manjine koju je predstavljala Udruga Ukrajinsko - hrvatskog prijateljstva. Udruga Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva osnovana je 2013. godine u cilju promicanja, razvitka i unapređenja hrvatsko - ukrajinskih odnosa, prijateljstva i suradnje.

Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva/Foto: Compas.hr
Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva/Foto: Compas.hr

Područje djelovanja Udruge je  kultura, umjetnost, edukacija i prosvjeta, znanstvena i povijesna područja, rad s mladima,  humanitarni rad, međunarodna suradnja u svrhu promicanja gospodarskih, ekonomskih te socijalnih programa između dvije zemlje. Udruga okuplja i organizira pripadnike ukrajinske nacionalne manjine u Lipiku i drugim mjestima Republike Hrvatske, skrbi, u kontekstu prethodne alineje, o poštivanju i ostvarivanju ljudskih, građanskih i prava nacionalnih manjina.

Na susret su stigli brojni uzvanici/ Foto: Compas.hr
Na susret su stigli brojni uzvanici/ Foto: Compas.hr

Nakon svečanog defilea uslijedio je kulturno-umjetnički program na kojem su uz domaćina, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, sudjelovali saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, požeško-slavonski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović te zamjenica pakračke gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine Mirsada Popović Damjanović.

Kulturno-umjetnički program

Program je započeo nastupom Pjevačkog zbora Zajednice Talijana Lipika koji je osnovan 2014. godine. Prve nastupe imao je na manifestacijama u Lipiku, a potom su uslijedila gostovanja na manifestacijama u drugim Zajednicama Talijana, kao i na manifestacijama manjinskih udruga diljem Republike Hrvatske i šire. Osim u Lipiku zbor je nastupao u Pakracu, Siraču, Kutini, Zagrebu, Lovranu i u Banja Luci. Od samog osnutka voditeljica pjevačkog zbora je profesorica Jadranka Radonić Sirovica, a pod njezinom palicom zbor je jučer otpjevao poznate talijanske pjesme Santa Lucia, Che sara i Quel mazzolin di fiori.

Pjevačkog zbora Zajednice Talijana Lipika/ Foto: Compas.hr
Pjevačkog zbora Zajednice Talijana Lipika/ Foto: Compas.hr

Nastupila je i Dječja grupa Zajednice Talijana Lipika koja djeluje od samog osnutka zajednice. S ciljem učenja talijanskog jezika, promocije i njegovanja talijanske kulture i tradicije kroz godine je proveden niz aktivnosti: dramske, recitatorske, vođenje konferansi, pisanje literarnih radova, izrada prezentacija, promocije knjiga, knjiženih večeri i glazbene aktivnosti kroz pjevanje i ples. Grupa okuplja učenike koji uče talijanski jezik i djecu članova zajednice Talijana. Voditeljica je Lionella Brisnello, a jučer su nam učenici OŠ Lipik izveli plesnu koreografiju uz poznatu talijansku dječju skladbu Il coccodrillo come fa?.

Dječja grupa Zajednice Talijana Lipika/ Foto: Compas.hr
Dječja grupa Zajednice Talijana Lipika/ Foto: Compas.hr

Plesove češke nacionalne predstavila je Češka beseda Doljani koja je osnovana 1919. godine. Prije tri godine ovo Društvo je proslavilo stogodišnjicu osnutka i djelovanja, a danas imaju oko 280 članova. U besedi djeluje 8 skupina:  limena glazba, pjevačka skupina, instrumentalni sastav, dvije dramske i tri folklorne skupine.

Češka beseda Doljani/ Foto: Compas.hr
Češka beseda Doljani/ Foto: Compas.hr

Skupina s najdužom tradicijom je dramska. Imala je puno uspjeha u zemlji i  inozemstvu. Sudjelovala je 10 puta na državnom festivalu  i osvojila 5 nagrada. Limena glazba i plesna skupina djeluju od 1975. godine. Nekoliko su puta gostovale izvan granica domovine i predstavljale Grad Daruvar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Republiku Hrvatsku u Rumunjskoj i Češkoj Republici. 

Za svakog ponešto

Uz predstavnike Češke besade Doljani u Lipiku su bili i članovi Češke besade Gornji Daruvar koji su na štandu od predstavnika češke nacionalne manjine pripremali ukusne zalogaje koji su se mogli probati nakon nastupa.

Folklorna sekcija za djecu i mlade/Foto: Compas.hr
Folklorna sekcija za djecu i mlade/Foto: Compas.hr

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Zagreb pododbor Pakrac-Lipik jedan je od pedesetak pododbora koji djeluju u Republici Hrvatskoj. Pododbor Pakrac-Lipik djeluje od  1996.vgodine. Trenutno ima preko 50 članova koji djeluju kroz dvije sekcije. Pjevačka muško-ženska sekcija djeluje od 2012. godine i  ima preko 20 aktivnih pjevačica i pjevača s dvadesetak nastupa godišnje.

Od ove godine u sklopu pododbora Pakrac-Lipik djeluje i folklorna sekcija za djecu i mlade u kojoj je trenutno aktivno petnaestak djece i mladih i ove godine su već zabilježili 5 nastupa.

Pjevačka muško-ženska sekcija/Foto: Compas.hr
Pjevačka muško-ženska sekcija/Foto: Compas.hr

Ukrajinsku kulturnu tradiciju predstavila je Anastasia Yurina otpjevavši jednu ukrajinsku pjesmu uz pratnju Saše Begovića Matoškovića na gitari. Anastasia ima 12 godina, a u Hrvatsku je došla s majkom iz ratom zahvaćenog glavnog grada Ukrajine – Kyjiva u proljeće ove godine. Pohađa osnovnu i glazbenu školu.

Anastasia Yurina uz pratnju Saše Begovića Matoškovića/Foto: Compas.hr
Anastasia Yurina uz pratnju Saše Begovića Matoškovića/Foto: Compas.hr

Ovom je prigodom prisutne pozdravila i Irina Matijević, predsjednica Udruge Ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva. Obraćajući se prisutnima, predstavila je crteže koje su ukrajinska dječica naslikala za vrijeme progonstva u Lipiku. Jedan takav crtež s motivom lipicanca poklonili su i gradonačelniku Kasani.

Crteži koje su ukrajinska dječica naslikala za vrijeme progonstva u Lipiku/Foto: Compas.hr
Crteži koje su ukrajinska dječica naslikala za vrijeme progonstva u Lipiku/Foto: Compas.hr

Jedan crtež dobio je i gradonačelnik Kasana/Foto: Compas.hr
Jedan crtež dobio je i gradonačelnik Kasana/Foto: Compas.hr

Obitelji Horvat iz Mađarske/Foto: Compas.hr
Obitelji Horvat iz Mađarske/Foto: Compas.hr

Kulturno-umjetnički program završio je nastupom obitelji Horvat iz Mađarske, točnije iz županije Šomođ. Obitelj Horvat posvetila je život plesu, a uz narodni ples su odrasla i njihova djeca. Više puta nagrađivani su državnim nagradama, a u Lipiku su se predstavili s nekoliko točaka.

Društveno bogatstvo

Gradonačelnik je istaknuo kako Lipičani koji na ovom prostoru žive, zajednički dijele i brige i veselje, sve ono što čini jedan život. Također je naglasio da ova manifestacija, Dan nacionalnih manjina, služi upravo kako bi prikazali tradiciju nacionalnih manjina koje su bogatstvo za naše društvo, a Lipik je jedan od primjera u kojem vlada skladan život, piše Compas.hr.

Nakon kulturno - umjetničkog programa svi gosti mogli su uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi koju su im priredili pripadnici manjinskih udruga. Kako je izgledao susret naciolanih manjina u Lipku pogledajte u velikoj fotogaleriji.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr