Fotografija: Prvih sto dana na vlasti je iza župana i njegove zamjenice/Foto: MojPortal
Galerija
Prvih sto dana na vlasti je iza župana i njegove zamjenice/Foto: MojPortal

Financijski problemi u Županiji i bolnici obilježili prvo tromjesečje Marka Marušića i Marije Jungić

"Uvidom u poslovne knjige ustanovili smo da je situacija gora nego što smo mislili. Ukupna zaduženost županije po Zakonu bi trebala biti do 20 posto od ostvarenih prihoda, a mi smo iznad 40 posto", ističe Marušić
Prošlo je sto dana od kako su Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić upravljanje županijom preuzeli u svoje ruke. Tim povodom stavši pred novinare, osvrnuli su se na sve učinjeno u tom periodu. 

U koštac s problemima

- Prije svega još jednom se zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su nam dali povjerenje. Prvih sto dana uistinu mi je proletjelo, jer smo se odmah ulovili u koštac s problemima. Znali smo da je financijska situacija u županiji loša, međutim uvidom u poslovne knjige ustanovili smo da je zapravo još gora nego što smo mislili. Ukupna zaduženost županije po Zakonu bi trebala biti do 20 posto od ostvarenih prihoda, a mi smo iznad 40 posto, između ostalog kazao je Marušić.

<p>Župan se osvrnuo na teške financijske prilike u Županiji koje je zatekao /Foto: MojPortal</p>

Župan se osvrnuo na teške financijske prilike u Županiji koje je zatekao /Foto: MojPortal

U svom izlaganju osvrnuo se i na situaciju u bjelovarskoj bolnici, čije je poslovanje, prema njegovim riječima, itekako ugroženo zbog podignutih kredita za izgradnju nove zgrade.

Opremanje bolnice

- Odmah po dolasku na vlast krenuli smo u intenzivne pregovore s ministarstvima zdravstva i financija, a kroz tjedan, dva trebali bi dobiti poziv premijera Plenkovića također za sastanak upravo po tom pitanju. Nadalje, opremanje bolnice tek moramo riješiti, a to planiramo učiniti putem Regionalnog programa Sjever, a tu je i nova zgrada glazbene škole. Njena izgradnja vrši se isključivo iz županijskog proračuna, stoga smo se i po tom pitanju obratili nadležnim ministarstvima za pomoć, istaknuo je župan.

Dodao je i to da se unatoč svim problemima neće predati, već da će se svim silama boriti za županija. Nadalje, istaknuo je i dobro suradnju sa svim gradovima i općinama, baš kako je kroz kampanju i najavljivao. 

Suradnja s gradovima i općinama

-Održali smo prvi zajednički kolegij, a krajem mjeseca održat će se i drugi, na kojemu će sudjelovati gosti iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nadalje, osim sanacije dugova moramo raditi i na novim projektima, pa je tako pred potpisom Regionalni program Sjever, putem kojeg smo prijavili pet projekata, kazao je Marušić.

<p>Mnoštvo novinara odazvalo se press konferenciji i prijemu za sve predstavnike medija/Foto: MojPortal</p>

Mnoštvo novinara odazvalo se press konferenciji i prijemu za sve predstavnike medija/Foto: MojPortal

Osvrnuo se i na promjene u samoj Županiji, ali i većini ustanova kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač.

- Većina novih ljudi na čelnim pozicijama nema stranačke iskaznice, a jednako tako svi su postavljeni za vršitelje dužnosti te im tek slijedi dokazivanje. U tijeku su i natječaji za pročelnike, za koji se nadam da će biti što više kandidata, a kriterij će naravno biti stručnost, zaključio je prvi čovjek Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Korektan odnos s medijima

Dodajmo kako je, uz osvrt na prvih stotinu dana na vlasti, jučerašnja press konferencija bila i povod za druženje župana Marka Marušića i njegove zamjenice Marije Jungić s predstavnicima svih medija u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. Nakon službenog dijela konferencije župan je izrazio zadovoljstvo što ga mediji u svemu prate i pozvao ih da to čine i dalje. Također je kazao da očekuje od svih realno izvještavanje, pohvale kada nešto dobro učine, ali i kritike ako smatraju da je ona potrebna te prijedloge koji mogu utjecati na boljitak svih građana BBŽ. Isto tako, istaknuo je da se u Županiji svi trude biti korektni i dostupni kako bi svi upiti medija u realnom roku bili rješeni.

<p>Iako je teško, Marušić ne namjerava odustati od nauma da županiju izdigne s dna/Foto: MojPortal</p>

Iako je teško, Marušić ne namjerava odustati od nauma da županiju izdigne s dna/Foto: MojPortal

Zamjenica Marija Jungić poručila je kako su njihova vrata za medije uvijek otvorena, a tako će ostati i u budućnosti.