Fotografija: Filip je sprema za vojnu karijeru/Foto: MORH, Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Filip je sprema za vojnu karijeru/Foto: MORH, Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)

Filip iz Brezina pored Lipika od 100 ročnika proglašen najboljim: "Dobrano sam se oznojio"

"Prva dva tjedna smo se prilagođavali vojničkom životu, a nakon toga je uslijedila obuka, upoznavanje terena, rukovanja sa streljivom... Bilo je vremena i za sklapanje novih prijateljstava", zadovoljan je FilipDobrovoljno vojno osposobljavanje 42. naraštaja koje je u Požegi okupilo 100 ročnika privedeno je kraju 21. lipnja, a na svečanoj dodjeli u požeškoj vojarni „123. brigade HV“ najuspješnijim ročnikom proglašen je Filip Lončarević iz Brezina pored Lipika. Među 100 ročnika koji su završili osmotjednu temeljnu vojnu obuku bilo je 17 djevojaka, a najbolja u vojnim vještinama i psihofizičkoj spremnosti pokazala se Patricija Šalinović, piše Pakrački list.

Foto: MORH
Foto: MORH

Vojna karijera

Ročnici su tako po završetku obuke stekli vojno-stručnu specijalnost strijelca pješaštva te ispunili jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru, a stečene temeljne vojne vještine i znanja imat će priliku nadograđivati u nastavku vojne karijere u redovima Oružanih snaga RH.

- Prva dva tjedna smo učili i prilagođavali se vojničkom životu, a nakon toga je uslijedila obuka, upoznavanje terena, rukovanja sa streljivom i slično. Naravno, odmah da kažem da je tu bilo i vremena za upoznavanje novih ljudi i sklapanja prijateljstava, a ne samo neke stegovne mjere, sklekovi i spavanje. No, mogu reći da smo se dobrano morali oznojiti i potruditi, kako kod motoričkih vježbi poput sklekova, trčanja i trbušnjaka pri kojima je bilo bitno „napumpati“ što više svega kako bi nam se pri bodovanju oduzelo što više sekundi, tako i tijekom pismenog ispita (prva pomoć, vojno ponašanje, straže, snalaženje u prostoru itd.) kojeg je bilo bitno, naravno, što točnije i brže riješiti, da bi naposljetku uslijedio završni poligon koji je potraživao točnost i brzinu u svim tim segmentima.

Foto: MORH
Foto: MORH

Najuspješnija satnija

Od nas 100, instruktori su izabrali 25 kandidata koji su nakon toga išli na natjecanje te svojevrsnu kvalifikaciju za najboljih deset polaznika te su nas podijelili na dvije satnije po pet ročnika. Ja sam bio sudionik druge satnije te sam naposljetku sveukupno bio najuspješniji, a moj cimer treći te smo dobili i pehar za uspješniju satniju. Odlično iskustvo i na kraju sam jako zadovoljan što sam odlučio sudjelovati u ovoj vojnoj obuci, izjavio je Lončarević za Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!