Fotografija: Hrebak i Bajs sukobili su se oko Termi/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Hrebak i Bajs sukobili su se oko Termi/ Foto: Deni Marčinković

Fajt Bajsa i Hrebaka: "Vi kao pravnik zamatate stvari, a ja kao kriminalist takve hvatam"

"Očekujem da će projekt Termi Bjelovar proći, jer ste dio vladajuće većine", poručio je Bajs, a Hrebak je uzvratio da je riječ o javnom natječaju te da Bajs takvim nastupom priziva OLAF u BjelovarGradski vijećnici izglasali su proračun Grada Bjelovara za 2023. godinu koji je najveći u povijesti te iznosi 51 milijun eura. Najvažniji gradski dokument podržalo je 14 od 17 prisutnih vijećnika. Suzdržan je bio Mateo Horvat, dok su protiv bili Jasna Višnjević i Damir Bajs.

Za raspravu po ovom pitanju javili su se samo Bajs i Zdenka Henc.

- Planirate preko 11 milijuna eura za EU projekte, a pri tome je u prvih šest mjeseci ove godine realizirano svega nešto više od pet milijuna kuna vrijednih projekata. Također, na konferencijama za medije najavljivali ste realizaciju nekih projekata koji u proračunu nema, poput studentskog doma, šeste osnovne škole i drugih. Nadalje, nema niti Termi, a u projekcijama za 2024. i 2025. godinu pod tom stavkom stoji nula. Znam da se izmjenama i dopunama proračun može naknadno mijenjati i ne mislim da je jedina odgovornost na Gradskoj upravi, jer Vlada i resorna ministarstva kasne s natječajima. Međutim, molim objašnjenje zašto nema glavnog projekta, a to su toplice, jer znamo da je taj natječaj već otvoren. Također, očekujem da ste optimisti i da će ovaj projekt proći, jer ste dio vladajuće većine, poručio je Bajs.

Zovete nam OLAF u Bjelovar?

Upravo zadnji dio njegovog obraćanja naljutio je saborskom mu kolegu Hrebaka koji mu je poprilično žustro odgovorio. 

- Ovo od gospodina Bajsa nisam očekivao. U trenutku dok je javni natječaj u proceduri, on nam zove OLAF u Bjelovar. Pitate me jesam li se dogovorio terme jer sam dio vladajuće većine. Jeste li normalni? Tako se Tolušić dogovarao. Pitate me jesam li optimističan, jesam. Jesam li se dogovorio, nisam. To je put za Remetinac. Ne znam jeste li vi nešto tako dogovarali pa imate iskustva, ali ja nemam. Mogu dogovarati cestu, ali nešto što je dio javnog natječaja ne mogu. Ne znam jeste li svjesni što ste sad izgovorili, poručio mu je Hrebak. 

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Što se tiče ostalog dijela Bajsovog pitanja, bjelovarski gradonačelnik složio se s njim da ministarstva kasne.

- Škole nema, jer nije realno da projekt krene u idućoj godini. Ako se slučajno nešto promijeni, vrlo lako i vrlo rado ćemo je uvrstiti. Što se pak toplica tiče, nema ih jer su prijavitelj projekta Terme Bjelovar, a ne Grad. E sad ako želite da napumpavam proračun kao vi, tu sliku nećete gledati. Vi ste stavljali sve što u toj godini možete dobiti, bez obzira ostvarili to ili ne, a onda ste govorili kako imate milijardu i sto milijuna kuna u proračunu. Mi to ne radimo. Ovo što je u našem proračunu gotovo sigurno će doći, dodao je Hrebak.

Nisu mislili ozbiljno

Za govornicu je tada ponovno izašao Bajs i ponovio da je Hrebak bio izuzetno optimističan kod odobrenja sredstva za terme.

- Sami ste rekli da je na vaš prijedlog podignut iznos na 130 milijuna kuna i da očekujete da to prođe. S druge strane rekli ste da ste utjecali na Plenkovića da brza cesta dođe do Bjelovara. Po toj logici ispada da ste priznali da ste utjecali na odluke i drugih tijela, u ovom slučaju Vlade. Međutim, sada ne ulazimo u te pravne detalje, vi ste kriminalist ja sam pravnik. I jedan i drugi s te strane nešto znamo. Nadam se da niste shvatili ozbiljno da ja mislim na to, već sam se referirao na vas, poručio mu je Bajs.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak ni na ovo nije ostao imun. 

- A nećete se izvući. To možda možete u Županijskoj skupštini, ali ovdje ne. Niste spomenuli javni natječaj. Je li možda bio javni natječaj za državni proračun, nije. To je politička odluka i da prilikom glasanja za proračun i Vladu na stolu je bila brza cesta. Imate dokument Vlade u kojem stoji da smo  Gordan Jandroković, Vladimir Bilek, Miro Totgergeli i ja uvjetovali da ćemo podržavati Vladu ako dođe brza cesta, koja usput rečeno nije financirana iz EU fondova. Namjerno ste izbjegli ono što sam vas piknuo i niste rekli da sam s Plenkovićem dogovarao javni natječaj. Kao pravnik znate da bi se vaše rečenice mogle protumačiti kao svojevrsni pritisak da ja to napravim. Međutim, nisam toliko glup da to i napravim jer sam kriminalist. Vi to pravno malo zamatate, a ja hvatam takve. Spustimo loptu na zemlju, uzvratio mu je Hrebak dodavši da su optimistični glede realizacije projekta Termi. 

Usvojene sve točke

Pitanje oko proračuna potom je postavila Zdenka Henc koju je zanimalo može li uvrstiti obnova ponekog mjesnog doma, na što je pročelnik Sušak poručio da imaju spremnih pet projekata, ali se natječaji još uvijek čekaju.

Ovo pitanje ujedno je poslužio i da se smire strasti između Hrebaka i Bajsa koji su vrlo brzo izgladili odnose zaključivši da niti jedan od njih nema interesa od prepucavanja. 

Gradski vijećnici usvojili su proračun, ali i ostale točke dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković
Gradski vijećnici usvojili su proračun, ali i ostale točke dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković

Inače, što je sve planirano proračunom za 2023. godinu već smo pisali, a to možete pročitati OVDJE. Pored najvažnijeg gradskog dokumenta vijećnici su usvojili sve ostale točke dnevnog reda, među kojima je i podizanje iznosa sufinanciranja dadilja na 700 kuna, smještaja u privatnim vrtićima, kao i povećanje temeljnog kapitala Termi Bjelovar. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!