Fotografija: Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Evo zašto se učenici OŠ Vladimira Nazora Daruvar još ne mogu vratiti u svoju školu

"Što se tiče krovišta i curenja, još uvijek se na pojedinim mjestima nazire vlaga, no rješavamo to sa stručnim nadzorom", kaže ravnateljica škole Kornelija ČastekDARUVAR - Iako su se učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, čija sveobuhvatna obnova još uvijek nije završena, s jučerašnjim datumom trebali vratiti „doma“, odnosno u prostor svoje škole, to se još uvijek nije dogodilo. No, na povratak ne bi trebali dugo čekati. Barem je takvog mišljenja ravnateljica Kornelija Častek koja nam je odala pojedinosti oko najnovijih aktualnosti.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: MojPortal.hr
Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: MojPortal.hr

Podsjetimo, prvim danom veljače ove godine započela je energetska obnova spomenute škole, a iako je ugovorom dogovoreni rok završetka radova 31. siječanj 2022., terminski je plan bio da djeca novu školsku godinu započnu u obnovljenoj školi. Još krajem kolovoza, na koordinacijskom sastanku izvođač je tvrdio da će sve stići odraditi do 06. rujna jer su imali još tri tjedna ispred sebe za dovršetak radova. No, tada su uslijedile nepredviđene poteškoće.

Poplavljene učionice

Naime, radnici tvrtke koji rade na energetskoj obnovi škole, nisu dobro zaštitili krovište pa je zbog obilne kiše veliki dio unutrašnjosti škole bio poplavljen.

Ovako je plafon izgledao nakon prokišnjavanja krova/Foto: MojPortal.hr
Ovako je plafon izgledao nakon prokišnjavanja krova/Foto: MojPortal.hr

/Foto: MojPortal.hr
/Foto: MojPortal.hr

/Foto: MojPortal.hr
/Foto: MojPortal.hr

/Foto: MojPortal.hr
/Foto: MojPortal.hr

Zbog toga se morao ukloniti parket, čija zamjena nije bila predviđena obnovom. No, da se to i nije dogodilo, djeca svejedno ne bi mogla u školu u Gajevoj ulici početkom rujna jer radnici u to vrijeme još nisu dovršili radove na sanitarnim čvorovima, iako su rekli da hoće. Više o svemu možete pročitati OVDJE.

Izvođač je nakon poplave morao staviti novi parket u dio učionica/Foto: MojPortal.hr
Izvođač je nakon poplave morao staviti novi parket u dio učionica/Foto: MojPortal.hr

Budući da izvođač nije ispoštovao dogovor iz tog terminskog plana, školarci iz Gajeve tako su postali podstanari u Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog i u Područnoj školi u Frankopanskoj, gdje još uvijek pohađaju nastavu. U rujnu je spominjan 15. studeni kao novi datum povratka učenika u matičnu školu, no, nažalost, ni to se još uvijek nije dogodilo.

Probijen i drugi dogovor

- Za povratak u školu ostali su tek sitni, nedovršeni radovi koji se moraju završiti kako bi škola bila spremna za prihvat učenika. Što se tiče krovišta i onog curenja, još se uvijek na pojedinim mjestima nazire vlaga, no rješavamo to u koordinaciji s nadzorom. Ovih dana bit će napravljena tzv. vodena proba o čemu sam baš jučer obavještena od stručnog nadzora. U pravilu, zgrada je pri završetku, ostala je još nadoknada štete koja je napravljena prilikom curenja krovišta. Na tome radimo ovih dana – istaknula je ravnateljica Kornelija Častek koja očekuje da neće biti problema oko tog financijskog dijela.

O poskupljenju radova, odnosno dodatnom novčanom iznosu zbog curenja krovišta, ravnateljica ne bi znala točno reći.

- Ono što mogu reći jest da su nastradale četiri velike učionice u kojima je stradao parket prve klase, osim toga napravljena je i dodatna drenaža, stavljene su nove pločice u zbornici i čajnoj kuhinji, a sve je moralo biti nanovo obojano. Sve to povećava troškove, no ne mogu reći točan iznos jer ga iskreno, ne znam. Bitno je da ga izvođač pokrije i da sve bude sanirano – priznaje ravnateljica koja sada ne želi odavati datum povratka u školu jer je to, tvrdi nam, vrlo nezahvalno.

Skorašnji povratak "kući"

- Bojim se reći da će drugo polugodište učenici zasigurno započeti u novoj zgradi. To mi se sada ipak čini predaleko. Možda povratak bude za tjedan dana, možda za deset dana, to sada uopće nije toliko bitno. Puno je čimbenika koji utječu na to i ne treba oko toga praviti probleme. No, nikako ne želim da se, nakon što potpišem zapisnik o primopredaji, dogodi nešto nepredviđeno i da nakon povratka u učionice, opet imamo majstore u školi – iskreno priznaje ravnateljica koja prvenstveno misli na unutarnje radove.

Pitali smo ravnateljicu kako im je nastavu pohađati u podstanarstvu, odnosno, stvara li im takva organizacija poteškoće.

- Definitivno kada niste kod svoje „kuće“, svima to sve komplicira. Prvenstveno mislim na roditelje koji su se morali drugačije organizirati prilikom prijevoza. No, naši roditelji na sve su se prilagodili, zadovoljni su jer se nastava odvija i ne mogu reći da ima ikakvih problema – ističe Častek i zahvaljuje za razumijevanju i strpljenju kako roditeljima tako i svim učiteljima koji su se potrudili da se djeca dobro osjećaju ma gdje god slušali nastavu.

Energetski dobici

- Kada se vratimo naposljetku u svoju školu, mislim da će svi biti oduševljeni i da će nam to biti nagrada za strpljenje. Jer kada se samo prisjetimo prijašnjih godina, vremena kada smo grijali zrak oko škole, puhanja na sve strane, ogromnih računa za grijanje…, mislim da nas sada čeka nešto predivno. Gledajte, u ovako velikim poslovima jasno da može doći do pogrešaka, no važno je da one budu otklonjene i sanirane. Jer, ako ćemo iskreno, izvođač nije probio rokove i mi ih niti ne možemo s pravne strane proganjati. Oni samo nisu ispoštovali terminski plan – zaključila je ravnateljica Častek koja se veoma veseli povratku u matičnu školu, koja će nakon sveobuhvatne obnove, sigurna je, biti prava ljepotica.