Fotografija: Na press konferenciji predstavljeno je tko će sve i za što moći ostvariti bespovratne potpore /Foto: BBŽ
Galerija
Na press konferenciji predstavljeno je tko će sve i za što moći ostvariti bespovratne potpore /Foto: BBŽ

Evo za što sve ugostitelji i turistički djelatnici mogu potrošiti novac od Turističke zajednice BBŽ

Sredstva ćemo iskoristiti za poboljšanje turističkih usluga kako bi privukli još veći broj ljudi, rekao je Vladimir Vlajinić, vlasnik izletišta Na malenom brijeguBJELOVAR - Na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena je objava Javnog poziva za sufinanciranje projekata u turizmu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu. Naime, nakon što je prošle godine Bjelovarsko-bilogorska županija, kao prva Županija u Hrvatskoj, poduzela konkretne mjere pomoći turističkom sektoru i tu u vidu Javnog poziva koji je Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije raspisala s ciljem pružanja mogućnosti hotelima, kampovima, ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, restoranima i turističkim agencijama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije da se oglašavaju u lokalnim, regionalnim, nacionalnim i inozemnim medijima, mjere pomoći turističkom i ugostiteljskom sektoru nastavljaju se i ove godine.

Od ponedjeljka

Na konferenciji za medije moglo se čuti kako će Javni poziv vezan uz bespovratne potpore županijske Turističke zajednice za sufinanciranje turističkih i ugostiteljskih projekata biti vrijedan milijun kuna i sadržavat će niz mjera s posebnim naglaskom na prilagođavanje ugostiteljskih i turističkih objekata epidemiološkim uvjetima u cilju suzbijanju pandemije koronavirusa. Isti će biti objavljen u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine.

Župan Damir Bajs i predsjednik TZ BBŽ/Foto: BBŽ
Župan Damir Bajs i predsjednik TZ BBŽ/Foto: BBŽ

-Pandemija koronavirusa pogodila je sve nas, i zdravstveno i ekonomski, a kada govorimo o tom ekonomskom faktoru upravo je turistički sektor najteže pogođen. Naša Turistička zajednica BBŽ već je prošle godine donijela set mjera potpore prema turizmu. Međutim, pandemija se i dalje nastavila i mi smo odlučili da novim Javnim pozivom pomognemo turističkom sektoru i u 2021. godini. I prošle, a i ove godine, mi smo prva županijska Turistička zajednica koja je to napravila, što je učinjeno u dogovoru s predstavnicima turističkog sektora. U ponedjeljak ćemo, temeljem odluke Turističkog vijeća, objaviti Javni poziv za potpore koje vrijede milijun kuna. Nadamo se da ćemo kroz to omogućiti prilagođavanje naših objekata situaciji koronavirusa. Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava. Županija će osigurati dopunski dio sredstava do milijun kuna, a dio smo dobili od države temeljem Fonda za nerazvijene. Rekao bih da moramo očuvati ono što smo napravili. Prije 10 godina u cijelom turizmu županije imali smo samo tri OPG-a koja su bila prijavljena i za turizam, a sada ih imamo preko 50, rekao je župan Damir Bajs.

Različiti projekti

Između ostalog, bespovratne potpore će biti omogućene za:

- obnovu, rekonstrukciju i opremanje postojećih smještajnih kapaciteta

-uređenje i izgradnju dodatnih sadržaja poput bazena, sauna, sportsko-rekreacijskih i zabavnih sadržaja, prostora za tematska i zabavna događanja, igraonica i sadržaja za djecu,

-izgradnju, dogradnju, obnovu i rekonstrukciju terasa ugostiteljskih objekata te obnovu samih objekata

-obnovu i opremanje kampova, kamp naselja, kampirališta i kamp odmorišta

-trošak  hortikulturnog uređenja okoliša, odnosno manje građevinske i zemljane radove – do 30% ukupne vrijednosti prijavljenog projekta,

-uređenje i opremanje dječjih igrališta, te pješačkih i poučnih staza na vlastitom imanju, izrada vidikovca, promatračnice, stijene za penjanje, zip line.

Jani poziv bit će raspisan u ponedjeljak/Foto: BBŽ
Jani poziv bit će raspisan u ponedjeljak/Foto: BBŽ

Za navedene potpore moći će se javiti hoteli, kampovi, ostali ugostiteljski objekti za smještaj, restorani i barovi, a maksimalni iznos potpore koji će se moći dodijeliti pojedinom korisniku iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 70 tisuća kuna.

Očuvanje radnih mjesta

-Pozdravljam ove mjere koje će nam uvelike olakšati rad. Korona kriza ostavila je traga i na OPG-ovima, restoranima, caffe barovima i svim ostalim dijelovima ugostiteljstva. Ove mjere bit će nam od velike pomoći oko opremanja objekta, uvođenja novih ideja u samom ugostiteljstvu. Jako je to važno za ugostiteljstvo i turizam našeg kraja zato što će mnogima omogućiti daljnji razvoj, očuvanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih što je izuzetno značajno za naše stanovništvo te našu dosadašnju ponudu kako bi ju održali, a samim time i proširili, istaknuo je Roko Tulić, član Turističkog vijeća Turističke zajednice BBŽ i vlasnik Restorana i cateringa Roko.

Od početka pandemije ugostitelji i turistički djelatnici najviše su osjetili krizu/Foto: BBŽ
Od početka pandemije ugostitelji i turistički djelatnici najviše su osjetili krizu/Foto: BBŽ

-Podržavamo ove mjere koje imaju za cilj pomoć našoj turističkoj industriji. Pozdravljamo nastojanja predsjednika Turističke zajednice BBŽ Damira Bajsa i ostalih djelatnika da što lakše prebrodimo ovaj teški period. Sredstva ćemo nastojati iskoristiti za poboljšanje turističkih usluga i kvalitete sadržaja kako bi privukli još veći broj ljudi u ova naša područja, naglasio je Vladimir Vlajinić, član Turističkog vijeća Turističke zajednice BBŽ i vlasnik izletišta Na malenom brijegu.

Prijedlozi struke

Javni poziv temeljen je na prijedlozima struke, a putem istog bespovratna sredstva moći će ostvariti svi oni koji se bave ugostiteljskom i turističkom djelatnošću u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Svaka pomoć je dobrodošla, pa su ugostitelji i turistički djelatnici zadovoljni razumijevanjem krovne županijske turističke organizacije/Foto: BBŽ
Svaka pomoć je dobrodošla, pa su ugostitelji i turistički djelatnici zadovoljni razumijevanjem krovne županijske turističke organizacije/Foto: BBŽ

Bit će to još jedan vid pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije i njene Turističke zajednice turističkom i ugostiteljskom sektoru koji je podnio velik teret krize u vremenu pandemije koronavirusa.