Fotografija: Raddnici HEP-a neumorno su radili kako bi svim kućanstvima vratili električnu energiju/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Raddnici HEP-a neumorno su radili kako bi svim kućanstvima vratili električnu energiju/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Evo kojim redom će HEP vraćati struju u mjesta oko Pakraca i Lipika

"Nakon prolaska olujne fronte, od ukupno 80.000 korisnika mreže Elektre Križ, bez napajanja električnom energijom ostalo je oko 24.000 korisnika", kažu u Elektri KrižPakrac i Lipik još uvijek saniraju posljedice i zbrajaju štete koje je uzrokovalo razorno nevrijeme koje ih je pogodilo je u srijedu u popodnevnim satima.

Materijalna šteta uglavnom je nastala na stambenim i gospodarskim objektima, ali će dodatne štete posljedično nastati i zbog višednevnog nestanka električne energije i koju stanovnici pojedinih naselja još uvijek nemaju. 

Kraguj bez struje 

Prema informacijama koje smo dobili od Marijana Širca, bez električne energije još je samo naselje Kraguj.

- Iz Centra 112 su mi potvrdili da stanovnici Kraguja ni danas neće dobiti struju, a uzrok je šumovito područje. Ima puno kvarova i štete koju su prouzrokovala srušena stabla - pojašnjava Širac.

Na području Lipika je situacija puno kompliciranija, a gradonačelnik Vinko Kasana  nam je poslao priopćenje Elektre Križ koje prenosimo u cijelosti.  

Razaranje instalacija

"Posljedice olujnog nevremena od 19. srpnja 2023. godine. U popodnevnim satima srijede područje Elektre Križ zahvatilo je olujno nevrijeme s izrazito jakim udarima vjetra, kiše i mjestimično tuče, počevši oko 16:20 od Ivanić Grada, Križe, Popovača, Kutine Lipovljane, Lipika Pakraca, Novske i Jasenovca, a od nailaska do prolaska cijelim područjem prošlo je svega oko 60 minuta. 

Foto: Jure Mišković/CROPIX (ilustracija)
Foto: Jure Mišković/CROPIX (ilustracija)

U tom prolasku Elektra Križ doživjela je izuzetno velika razaranja svih instalacija koje su postavljene nadzemno na bilo kojoj vrsti stupova, od drvenih, betonskih pa sve do čelično-rešetkastih stupova, s kidanjem vodiča, kabela, izolatora, rastavnih naprava, čeličnih konzola i slično. Odmah po pojavi prvih kvarova podignute su ekipe elektromontera koje su već prvi dan radile na otklanjanju kvarova do kasno u noć. Prioritet je bio uspostava napajanja hitnih javnih službi, medicinskih ustanova, javne rasvjete, vodovoda i opskrbe vodom. 

Bez struje ostalo 24.000 korisnika

Nakon prolaska olujne fronte, od ukupno 80.000 korisnika mreže Elektre Križ, bez napajanja električnom energijom ostalo je oko 24.000 korisnika, da bi već nakon završetka radova tog dana taj broj bio smanjen na oko 17.000. Na otklanjanju kvarova radi se svaki dan od 7:00 pa sve do 20:00 sati (ponegdje i duže ovisno o potrebama). Za ispomoć se koriste grupe iz TJ Daruvar koji nije bio zahvaćen ovim nevremenom, te iz Elektri Virovitica, Bjelovar, Koprivnica te trgovačkog društva Elektrocentar Petek d.o.o.

Na području gradova Lipik i Pakrac angažirano je pet ekipa elektromontera Elektre Križ i jedna ekipa Elektre Virovitica, a planira se rad i tijekom vikenda kada u pomoć pristiže ekipa iz Elektroprimorja Rijeka. Prioritet je što brža sanacija vodova visokog napona te se tijekom današnjeg dana na ovom području planira saniranje dalekovoda 10 kV i uspostava napajanja područja Poljane, Marinog sela, Donjeg Čaglića, a intenzivno se radi i na sanaciji DV prema Brezinama (poručeno 12 raspona DV 10 kV). Tijekom sutrašnjeg dana će biti saniran dalekovod 10 kV  prema naselju Klisa, te naseljima Skenderovci i Šeovica. Paralelno s prioritetnim sanacijama visokonaponskih vodova radi se i na sanaciji niskonaponskih mreža i priključaka. Očekuje se da će završetkom subote biti uspostavljeno napajanje električnom energijom preko 90% korisnika ovog područja“, navodi se u priopćenju.

I dok sa zebnjom i dalje gledamo u radarske karte i vremenske prognoze, ostaje nam nadati se da neće biti novih, sličnih vremenskih nepogoda.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!