Fotografija: Foto: Ivo Ravlić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Ivo Ravlić/CROPIX (ilustracija)

Evo kada kreće isplata nacionalnih naknada za starije osobe i tko će ih dobiti...

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe stječe se od dana podnošenja zahtjeva ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje pravaHrvatski zavod za mirovinsko osiguranje započet će s isplatom nacionalne naknade za starije osobe u iznosu od 120,71 eura u ponedjeljak, 17. travnja. Nacionalna naknada će se isplatiti za ukupno 6.592 korisnika (64,64 posto žena i 35,36 posto muškaraca), što je za 82 korisnika više nego u ožujku, piše mirovina.hr.

Kako navode iz HZMO-a, za isplatu nacionalne naknade za mjesec ožujak je osigurano 792.549,59 eura iz Državnog proračuna za korisnike koji imaju otvorene račune u poslovnim bankama.

Podsjetimo, HZMO je nedavno podigao iznos naknade na 120,71 euro, a kao što se može vidjeti u ovom tekstu. Nacionalnu naknadu je u ožujku primilo 6.510 korisnika, što je za 82 korisnika manje nego ovog mjeseca.

Tko ima pravo na naknadu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske, u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

• da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju

• da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura.

• da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi

• da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi

• da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Foto: Niksa Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Niksa Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev se može predati bilo kada

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu, piše mirovina.hr.

Odaberite između 400 modela Inotherm ulaznih vrata i uštedite 5% u zimskoj akciji

Napominjemo da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Doznajte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!