Fotografija: Partneri na projektu/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Partneri na projektu/Foto: Predrag Uskoković

Europskim novcem daruvarski HGSS educirat će i nove volontere

Tečajeve će provoditi naši instruktori, a na njima će sudjelovati po 10 potencijalnih volontera iz Daruvara, Gradiške i Crne Gore, kaže GolemGrad Daruvar proteklih dana bio je domaćin trećeg sastanka u sklopu projekta  „SAFE TOGETHER – Risk prevention in the cross-border area“, kojeg provode u suradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore - Direktorat za zaštitu i spašavanje  i bosanskohercegovačkim Gradom Gradiška.

Budući projekti

Ujedno, bile ja to prilika i da partneri obiđu Ispostavu HGSS-a Daruvar, čija je adaptacija i opremanje financirana sredstvima ovog projekta. Nadalje, sastanak je poslužio i za razmjenu dosadašnjih iskustva, a razgovaralo se i o realiziranim aktivnostima te zajedničkim aktivnostima koje će se odrađivati tijekom sljedeće godine.

- Osim uređenja naših prostorija i nabavke terenskog vozila, zahvaljujući projektu iduće godine provest će se i edukacije novih volontera koji još uvijek nisu u sustavu HGSS. Tečajeve će provoditi naši instruktori, a na njima će sudjelovati po 10 potencijalnih volontera iz Daruvara, Gradiške i Crne Gore. Riječ je o edukacijama prve pomoći, za voditelja potrage, kartografija te spašavanje na divljim vodama i poplavama. Nadalje, projektom je osigurana i oprema za buduće članove, objasnio je Mario Golem administrator bjelovarske stanice HGSS-a.

Više od milijun eura

Na sastanku su dogovoreni i okvirni termini, koji će na vrijeme biti predstavljeni javnosti. Inače, projekt SAFE TOGETHER sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fondova Europske unije putem Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od milijun i dvjesto tisuća eura, a sufinanciranje Europske unije je 85 posto, dok je ostatak troškova osiguran u daruvarskom gradskom proračunu.