Fotografija: Djevojčicu je udario vlak nakon što su joj hrvatski policajci navodno naredili da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu/Foto: Privatni album/Željko Hajdinjak/Cropix
Djevojčicu je udario vlak nakon što su joj hrvatski policajci navodno naredili da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu/Foto: Privatni album/Željko Hajdinjak/Cropix

Europski sud potvrdio: Hrvatska je kriva za smrt djevojčice Madine iz Afganistana

Sud je zaključio to što je zaključio, a mi moramo iznaći rješenja. Moja ostavka nije na stolu, rekao je ministar BožinovićCentar za mirovne studije objavio je da je panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine, piše Jutarnji.hr.

- Tako je presuda da je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život postala pravomoćna, kažu i CMS-a.

Nezakonito protjerivanje

CMS podsjeća da su prošle godine Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je izvršila Republika Hrvatska i koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenog 2017. godine.

- Vlada i premijer Andrej Plenković nakon ove snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, ponovno zahtijevamo hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga, poručuju iz CMS-a.

Ne smije se ponoviti

Kažu i kako će hrvatske institucije sada morati poduzeti konkretne korake da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

- Tražimo od Vlade da donese konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasilna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te omogućiti puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije u području migracija i da u donošenje tih mjera uključi odvjetnike i organizacije koje su dovele ovaj slučaj do Europskog suda za ljudska prava te neovisne institucije za ljudska prava, zahtijevaju iz CMS-a.

Odluku Velikog vijeća Europskog suda komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kojeg su novinari pitali hoće li podnijeti ostavku, piše Jutarnji.hr.

- Ne, ja mogu kao ministar reći da je to tragedija. To se dogodilo na teritoriju druge države... Sud je zaključio to što je zaključio, a mi moramo iznaći rješenja. Moja ostavka nije na stolu, rekao je Božinović.