Fotografija: Mještani, ali i načelnik Silvestar Štefović zgroženi su odlukom Erste banke kojom se ukida bankomat u Štefanju/ Foto: Općina Štefanje
Galerija
Mještani, ali i načelnik Silvestar Štefović zgroženi su odlukom Erste banke kojom se ukida bankomat u Štefanju/ Foto: Općina Štefanje

Erste banka maknula bankomat iz Štefanja, načelnik zaprepašten: "Socijalno su neosjetljivi"

Kažu da je naš bankomat u minusu. Doista mi nije jasno kako, ako mi snosimo troškove struje i interneta te mjesečni najam iznosi samo 100 kuna, kaže Štefović - Obavještavaju se građani da će se danas 27.02.2023., sukladno Odluci Banke i otkazu ugovora za predmetni prostor, izvršiti trajna deinstalacija Erste bankomata u Štefanju, obavijest je koju su iz Općine postavili na službenu Facebook stranici, a koja je izazvala negodovanje kod većeg broja tamošnjeg stanovništva.

Naime, u komentarima ispod objave mještani zamjeraju vodstvu Općine da se nisu dovoljno zauzeli po ovom pitanju, stoga smo komentar cijele situacije tražili od načelnika Silvestra Štefovića.

Samo im je bitan profit

- Duboko sam razočaran, odnosno zaprepašten načinom na koji je spomenuta banka socijalno neosjetljiva. Isključivo im je bitan profit. Naime, njihovo obrazloženje jednostranog raskida ugovora je taj da je naš bankomat u minusu. Doista mi nije jasno kako bankomat može biti u minusu, tim više što je općina pokrivala troškove i struje i interneta, a mjesečni najam iznosi je 100 kuna. Da stvar bude gora, ponudili smo da najam iznosi 1 kunu, međutim niti na to nisu pristali, već su odlučili maknuti bankomat, revoltirano je poručio Štefović.

Silvestar Štefović/ Foto: Deni Marčinković
Silvestar Štefović/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, pokušali su doći i do predsjednika Uprave, međutim iz banke su, dodaje, kazali da im je bankomat neodrživ i neisplativ. 

Inače, bankomat je postavljen u srpnju 2020. godine, a prema Štefovićevim riječima, Erste banka tada je ujedno bila i jedina zainteresirana za tu opciju.

Razočaran načinom poslovanja

- Najviše stanovnika naše općine upravo su njihovi klijenti. Moram naglasiti i to da je bankomat ionako često bio u kvaru ili nije bilo novaca u njemu, a sada su ga odlučili i maknuti. Budući da sam i osobno klijent Erste banke razmišljam da pređem u drugu banku, jer sam baš razočaran načinom na koji posluju, naglasio je prvi čovjek Općine Štefanje dodavši da su upite drugim bankama već su poslali, ali pozitivan ishod nije previše uvjeren. 

- Najbliži bankomat nam je u Ivanskoj, ali nisam siguran je li u funkciji jer je nedavno bio raznesen. Dakle, ostaje nam ili Čazma ili Bjelovar, zaključio je Štefović. 

Bankomat će postavljen u srpnju 2020. godine/ Foto: Općina Štefanje
Bankomat će postavljen u srpnju 2020. godine/ Foto: Općina Štefanje

Recimo i to da u Štefanju djeluje poslovnica Hrvatske pošte, u kojoj je moguće podignuti novac, ali naravno u naknadu, što većini mještana naravno ne odgovara. 

Upit vezan za navedenu situaciju poslali smo i Erste banci, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti. 

- Prilikom donošenja poslovne odluke o instaliranju ili deinstaliranju bankomata na pojedinoj lokaciji, Erste banka provodi analizu koja uključuje cijeli niz elemenata, među kojima su i učestalost korištenja uređaja, troškovi te profitabilnost. Kada govorimo o troškovima, važno je napomenuti da trošak jednog bankomata uključuje niz elemenata te osim o cijeni pojedinog modela bankomata, ovisi o trošku postavljanja bankomata na određenu lokaciju, zatim visini najma te lokacije, trošku punjena i pražnjenja bankomata i održavanja te komunikacijskom i mrežnom trošku.

U skladu s time, nakon provedene detaljne analize pri kojoj su razmatrani svi navedeni elementi, Erste banka je donijela poslovnu odluku o deinstalaciji bankomata u Općini Štefanje. Klijentima koji su se služili ovim bankomatom trenutačno su na raspolaganju bankomati u okolici, a nalaze se na lokacijama: Ivanska, Ivana Mažuranića 14, Čazma, Moslavačka 1 i Kralja Tomislava 1a te više lokacija u Bjelovaru, poručili su iz Erste banke.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!