Fotografija: Sudionici konferencije/Foto: Goran Jakus
Galerija
Sudionici konferencije/Foto: Goran Jakus

EBRD pokreće inicijativu za ekonomsku integraciju izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj

Potpora tajvanskih donatora pridonijet će promicanju uključivosti izbjeglica, a dvije nevladine organizacije, Udruga SVOJA i Solidarna, zajednički će implementirati projektEuropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je projekt potpore ekonomskoj integraciji izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj. Inicijativa će, u partnerstvu s dvije organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj - SVOJA i Solidarna, podržati uključivanje Ukrajinaca u tržište rada, s naglaskom na privatnom sektoru.

Sudionici na konferenciji održanoj u Zagrebu/Foto: Goran Jakus
Sudionici na konferenciji održanoj u Zagrebu/Foto: Goran Jakus

Ovaj projekt tehničke suradnje nadovezuje se na prethodne inicijative EBRD-ovih klijenata iz privatnog sektora u Hrvatskoj, posebno iz sektora maloprodaje i prehrambene industrije, kako bi se pronašla radna mjesta za izbjeglice iz Ukrajine, uglavnom žene koje su počele pristizati u Hrvatsku prije godinu dana, odnosno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Projekt je dio EBRD-ovog Okvira za jačanje kapaciteta civilnog društva, inovativnog programa temeljenog na bespovratnim sredstvima za uspostavljanje partnerstava i pružanje podrške širokom rasponu dionika civilnog društva u zemljama u kojima Banka posluje.

Djelatnice cateringa iz Ukrajine/Foto: Goran Jakus
Djelatnice cateringa iz Ukrajine/Foto: Goran Jakus

- Suradnja s Udrugom SVOJA je bila izrazito dobra za nas, omogućili su nam korisne informacije kako stupiti u kontakt s izbjeglicama iz Ukrajine koji se nalaze u raznim dijelovima Hrvatske. Tako su nas spojili s potencijalnim zaposlenicima te danas u svojim poslovnicama zapošljavamo više od 20 djelatnika koji su došli iz Ukrajine. Osim toga, SVOJA nam je dala korisne informacije i o kulturnoj integraciji Ukrajinaca - rekla je Petra Glasnović, izvršna direktorica ljudskih potencijala u tvrtki Mlinar dodavši kako su, iz njihovog iskustva, Ukrajinci jako željni rada i ne žele sažalijevanje nego priliku za posao te da ih se tretira jednako kao i druge zaposlenike.

Petra Glasnović iz Mlinara i Michal Halwa iz Studenca/Foto: Goran Jakus
Petra Glasnović iz Mlinara i Michal Halwa iz Studenca/Foto: Goran Jakus

- Sjajno su se uklopili u naš radni kolektiv, a druge kolege su ih brzo prihvatili kao dio tima. Osjećaj zajednice, prijateljstvo i obitelj su samo neki od sastojaka koji su utkani u recept našeg poslovanja od prvog dana. Volimo reći kako za našim stolom ima mjesta za sve, bez obzira odakle dolaze naši radnici - izjavila je Petra Glasnović.

Maria Zarovska, studentica iz Ukrajine/Foto: Goran JakusFoto: Goran Jakus
Maria Zarovska, studentica iz Ukrajine/Foto: Goran JakusFoto: Goran Jakus

U sklopu projekta, zaklada Solidarna, jedna od hrvatskih nevladinih organizacija, surađivat će upravo  s Udrugom SVOJA, koju su prošle godine osnovale Ukrajinke pristigle u Hrvatsku. Udruge će surađivati s ciljem pružanja mogućnosti za daljnji razvoj vještina i zapošljavanje izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj. Zapošljavanje izbjeglica iz Ukrajine također će pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, posebice popunjavanjem slobodnih radnih mjesta u sektorima poput maloprodaje ili ugostiteljstva, te zapošljavanjem u IT sektoru.

Nataliia Hubin, ukrajinka zaposlena u Pan Peku/Foto: Goran Jakus
Nataliia Hubin, ukrajinka zaposlena u Pan Peku/Foto: Goran Jakus

- Prilike za stvaranje novih radnih mjesta u IT sektoru su mnogobrojne i stoga je važno omogućiti dodatne edukacije žena izbjeglica iz Ukrajine. Očekujem puno od Women in tech programa jer će to povećati mogućnosti za njihovo zapošljavanje, a te benefite sve više prepoznaju i domaće IT kompanije koje jako cijene radnike iz Ukrajine - rekla je Marijana Šarolić Robić, suosnivačica Hrvatske Udruge za umjetnu inteligenciju i potpredsjednica Udruge CRO Startup

Marijana Šarolić Robić, suosnivačica CRO AI/Foto: Goran Jakus
Marijana Šarolić Robić, suosnivačica CRO AI/Foto: Goran Jakus

- Zaklada Solidarna mentorira i podržava Udrugu SVOJA od njihovih početaka. Kada vidimo koliko su do sada napravile bez značajnije financije podrške, mogu samo zamisliti što će napraviti uz pomoć donatora. Suradnja s njima jako je ugodna i vjerujemo da zajedno možemo napraviti značajne pomake u razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Ciljevi naše suradnje uključuju promoviranje ekonomske uključivosti izbjeglica iz Ukrajine te mobilizaciju privatnog sektora u našoj zemlji od kojeg očekujemo da se uključi u projekt zapošljavanja. Cilj nam je i podržati razvoj Udruge SVOJA kako bi se kroz njihov rad omogućila ekonomska integracija izbjeglica iz Ukrajine u našoj zemlji - rekao je Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna

Ivan Blažević/Foto: Goran Jakus
Ivan Blažević/Foto: Goran Jakus

Projekt "Inicijativa privatnog sektora za integraciju izbjeglica iz Ukrajine" podržan je od strane TaiwanBusiness - EBRD Fonda za tehničku suradnju. Najavila je to voditeljica misije Taipei ureda za gospodarstvo i kulturu, Katharine Chang na svečanom predstavljanju u Zagrebu. U Hrvatskoj, Fond već pruža donatorsku potporu EBRD-ovom vodećem programu "Women in Business", dok su u Ukrajini tajvanski donatorski fondovi podržali tvrtke za prekograničnu dostavu pošte i paketa.

A Ukrajinka Natalia Gryschenko, predsjednica Udruge SVOJA opisala je što su kroz ufrugu uspjeli postići.

Natalia Gryschenko, čelnica udruge SVOJA/Foto: Goran Jakus
Natalia Gryschenko, čelnica udruge SVOJA/Foto: Goran Jakus

- U gotovo godinu koliko postojimo, pomogli smo pri zapošljavanju oko 200 naših sunarodnjaka, uglavnom žena koje su u Hrvatsku došle s djecom. No osim pomoći pri spajanju s potencijalnim poslodavcima, Udruga SVOJA osigurava izbjeglicama iz Ukrajine i pomoć pri samozapošljavanju jer surađujemo sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje oko vaučera za obrazovanje te s Plavim uredom gdje se mogu educirati oko svih načina ulaska na tržište rada. Jako smo zadovoljni i suradnjom s hrvatskim IT tvrtkama na području edukacije i zapošljavanje u tom sektoru Svjesni smo da je znanje hrvatskog jezika jako važno za integraciju izbjeglica pa smo za njih organizirali tečajeve, a pokrenuli smo i program psihološke pomoći te namjeravamo educirati psihologe iz Ukrajine za rad s ljudima koji su doživjeli traume. Isto tako, dajemo podršku i roditeljima djece s posebnim potrebama u suradnji s UNHCR-om - rekla je Natalia Gryschenko. 

Svetlana Nikolaienko, Ukrajinka zaposlena u Mlinaru/Foto: Goran Jakus
Svetlana Nikolaienko, Ukrajinka zaposlena u Mlinaru/Foto: Goran Jakus

U okviru ovog projekta u Hrvatskoj, Udruga SVOJA će surađivati ​​sa zakladom Solidarna ne samo u podršci ekonomske uključenosti Ukrajinaca, već i u izgradnji vlastitih organizacijskih kapaciteta.

Udruga SVOJA prvobitno je potpomognuta 2022. bespovratnom pomoći UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), a do sada je već izgradila mrežu koju čini više od 1200 ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Ukrajincima pružaju savjete pri zapošljavanju, pomoć pri izradi životopisa, besplatne tečajeve hrvatskog jezika, a organizirali su do sada i brojna okupljanja diljem Hrvatske, online webinare i mnoge druge aktivnosti koje podržavaju ekonomsko osnaživanje žena iz Ukrajine i njihovih obitelji koji su pogođeni ratom. Jednu od značajnih edukacija, pružila je slovačka nevladina organizacija Female Algorithm u okviru programa "Women in Tech".

Panel rasprava/Foto: Goran Jakus
Panel rasprava/Foto: Goran Jakus

Michal Halwa, član Uprave za financije Studenca komentirao je proces zapošljavanja izbjeglica iz Ukrajine kao i suradnju s Udrugom SVOJA.

 - Najveći izazov pri zapošljavanju izbjeglica su jezične prepreke. No zbog sličnih slavenskih lingvističkih korijena izbjeglice iz Ukrajine lako uče hrvatski jezik. Što se pak procesa zapošljavanja tiče, zahvaljujući hrvatskim vlastima izbjeglice iz Ukrajine trebaju se samo registrirati kao takve kako bi stekle sva prava u tom području rada. Jako smo zadovoljni suradnjom s Udrugom SVOJA oko pomoći koju nam osiguravaju pri pronalaženju radne snage. U našoj kompaniji rade 24 izbjeglice iz Ukrajine, većinom u trgovinama duž jadranske obale, no zbog nadolazeće turističke sezone trenutačno smo u procesu zapošljavanja novih izbjeglica iz te zemlje. Prva nam je ideja bila zaposliti te ljude kako bi počeli zarađivati za život što je nužno za integraciju u hrvatsko društvo, no brzo smo shvatili da su izbjeglice iz Ukrajine vrijedan dio naše radne snage - rekao je Michal Halwa.

Predstavljanje projekta u Hrvatskoj otvorila je regionalna direktorica EBRD-a za centralnu Europu Victoria Zinchuk, a prezentaciju inicijative je predstavio Illia Borovynskyi iz odjela za civilno društvo EBRD-a.

Victoria Zinchuk, regionalna direktorica EBRD-a za centralnu Europu/Foto: Goran Jakus
Victoria Zinchuk, regionalna direktorica EBRD-a za centralnu Europu/Foto: Goran Jakus

Na panel diskusiji, svoja iskustva u zapošljavanju izbjeglica iz Ukrajine i pružanju pomoći u njihovom usavršavanju jezičnih i drugih vještina podijelili su Michal Halwa, član Uprave za financije trgovačkog lanca Studenac i Petra Glasnović, izvršna direktorica ljudskih potencijala lanca pekara Mlinar, kao predstavnici poslodavaca iz privatnog sektora i postojećih klijenata EBRD-a.

Panel rasprava/Foto: Goran Jakus
Panel rasprava/Foto: Goran Jakus

“EBRD se zalaže za promicanje jednakog pristupa mogućnostima s posebnim fokusom na jačanje konkurentnosti privatnog sektora. Ova inicijativa ne samo da će podržati izbjeglice iz Ukrajine u uspješnijoj integraciji u Hrvatskoj, već će i proširiti mogućnosti za hrvatski privatni sektor i tržište rada”, rekla je Victoria Zinchuk.

EBRD je do sada uložio 4,4 milijarde eura u Hrvatsku, od čega 300 milijuna eura tijekom prošle godine. 72 posto kumulativnog ulaganja uloženo je u privatni sektor.