Fotografija: Foto: Mojportal.hr/Predrag Uskoković
Galerija
Foto: Mojportal.hr/Predrag Uskoković

Dvorac grofa Jankovića zasvijetlit će danas u roza boji za oboljele od raka dojke

Daruvarska Liga protiv raka prikupila ja proteklog vikenda rekordan iznos donacija za prijevoz onkoloških bolesnika - 11 i pol tisuća kuna. Iduće subote, 02. travnja ponavljaju akciju. Odazovite se!DARUVAR – Danas, 26. ožujka obilježava se Dan narcisa, dan oboljelih od raka dojke. Tim povodom Dvorac grofa Jankovića u Daruvaru bit će osvijetljen rozom bojom. Na taj način, kažu nam iz daruvarske Lige protiv raka, žele dati podršku oboljelima i njihovim obiteljima, ali i upozoriti sve građane na važnost prevencije.

Riječ je o jednoj od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena – raku dojke.

Predivna atmosfera kod daruvarskog dvorca grofa Jankovića/Foto:Predrag Uskoković
Predivna atmosfera kod daruvarskog dvorca grofa Jankovića/Foto:Predrag Uskoković

Naime, prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i  raka debelog crijeva.

Porast oboljelih

-Uz ove lijepe vijesti kojima se zajedno veselimo, nove statistike donose i zabrinjavajući porast oboljelih, stoga je više nego ikad važno osvijestiti građane o načinima prevencije kojima u ovim nikad izazovnijim vremenima možemo očuvati svoje zdravlje, kažu iz Lige i dodaju kako je značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

Iduće subote, 02. travnja, organizira se još jedna akcija u organizaciji daruvarske Lige protiv raka prikupljanja donacija za prijevoz onkoloških bolesnika/Foto: Liga protiv raka Daruvar
Iduće subote, 02. travnja, organizira se još jedna akcija u organizaciji daruvarske Lige protiv raka prikupljanja donacija za prijevoz onkoloških bolesnika/Foto: Liga protiv raka Daruvar

U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60 posto, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150.000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

Izvanredan odaziv Daruvarčana

Dodajmo, članice Liga protiv raka Daruvar proteklog su vikenda u Daruvaru prikupljale donacije za prijevoz onkoloških bolesnika. Za primljene donacije svi koji su donirali dobili su stručak narcisa. Njih su pak, donirale članice, ali i sugrađanke koje se, kako doznajemo, uvijek rado odazovu ovakvoj akciji.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar

-Hvala svima koji su donirali sredstva. Posebno hvala dragim ženama koje su nam donirale narcise. Hvala i svim članicama i članovima Lige koji su bili na štandovima, ali i dan ranije brali narcise. Uspjeli smo prikupiti 11 i pol tisuća kuna, što je zaista prekrasan iznos, možda i najveći dosad. Raduje nas to. Isto tako, napomenula bih kako iduće subote, 02. travnja ponavljamo akciju jer kasnije narcise tek procvjetati, kazala nam je Milada Sofka, predsjednica Lige protiv raka Daruvar te pozvala svoje sugrađane da im se pridruže i sljedeće subote.