Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX

Dvije kompanije objavile nestašicu široko korištenih antibiotika: "Nema sirovine iz Kine i Indije"

Lijeka neće biti do 30. lipnja. U oba slučaja nestašice – Belupovom i Alkaloidovom – navodi se kako su razlozi povezani s proizvodnjomDvije farmaceutske kompanije prijavile su nove nestašice antibiotika na hrvatskom tržištu.

Koprivnička farmaceutska tvrtka Belupo prijavila je ovih dana nestašicu penicilinskog antibiotika Klavobel BID 875 mg/125 mg filmom obložene tablete amoksicilin trihidrat kalijev klavulanat, javlja portal Danica.

Lijekovi široke primjene

Kažu kako su razlozi nestašice povezani s proizvodnjom, a lijeka na tržištu neće biti do 15. travnja. Klavobel je, inače, u širokoj primjeni za liječenje raznih bakterijskih infekcija, posebno onih sezonskih povezanih s gornjim dišnim putevima.

Makedonska kompanija Alkaloid Skopje također je prijavila nestašicu poznatog antibiotika široke primjene. Riječ je o lijeku Cefalexin Alkaloid 250 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju cefaleksin hidrat.

Lijeka neće biti do 30. lipnja. U oba slučaja nestašice – Belupovom i Alkaloidovom – navodi se kaku su razlozi povezani s proizvodnjom. Iza toga krije se kroničan manjak sirovine, djelatne tvari koja se uvozi iz Kine i Indije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!