Fotografija: Sajam je sjajna prilika za druženjem, ali i prodajom, kažu nam otac i sin Kovačić/Foto: Martina Čapo
Galerija
Sajam je sjajna prilika za druženjem, ali i prodajom, kažu nam otac i sin Kovačić/Foto: Martina Čapo

Dugogodišnji bivši načelnik na Pčelarskom sajmu kao izlagač: "Dani su mi prekratki za sve što bih htio"

OPG Kovačić na Pčelarskom sajmu predstavio se s nekoliko vrsta meda te s mednim pripravcima zanimljiva imena - Biljkosov i Vilin med. Razgovarali smo s ocem i sinom, Ivanom i Ninom KovačićemBJELOVAR – Na 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu svojim slatkim proizvodima predstavio se i OPG Kovačić iz Velikog Trojstva. Za oko nam je zapeo dugogodišnji bivši načelnik općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić koji je na štandu svojeg sina bio kao izlagač. Rado je popričao s ljudima, a i nama je otkrio kako mu umirovljenički dani gode. Kako kaže, dan mu je prekratak za sve što bih volio učiniti.

Njegov sin Nino, inače zaposlenik Bjelovarskog sajma, kazao nam je kako se kupcima predstavljaju s različitim proizvodima svojih pčelica.

Inspiracija iz sestrine knjige

-Osim meda lipe, bagrema i cvjetnog, imamo i nekoliko mednih pripravaka, te saču. Biljkosov miks je popularni imuno med nastao od dvije vrste meda i propolisa za imunitet. A ime je inspiracija iz sestrine knjige koja je ineče spisateljica, otkrio nam je Nino Kovačić te ujedno predstavio i Vilin krem med.

OPG Kovačić predstavio se na sajmu svojim proizvodima/Foto: Martina Čapo
OPG Kovačić predstavio se na sajmu svojim proizvodima/Foto: Martina Čapo

-To je kremasti med od lipe i vanilije, on mijenja svoju strukturu, odnosno prelazi u kremasto stanje dugotrajnim procesom miješanja. Jako je fini za korištenje, primjerice za palačinke, djeca ga baš vole. Popularniji je primjerice u Austriji i nekim drugim zemljama gdje se već ranije probio na tržište, kazao nam je Nino kojeg smo upitali kakva je bila prošla pčelarska godina.

Najpopularniji bagremov med

-Bila je napokon dobra, imali smo lijepo proljeće. Bagrem je bio jako dobar, mraz nas nije kao ranijih godina uhvatio. Tako da mogu reći kako je posljednja godina bila kao prošle dvije ili tri zajedno, zadovoljan je naš sugovornik koji potvrđuje kako njegovi kupci najviše vole upravo bagremov med koji je i inače vrlo popularan.

Vilin med nastao je od meda lipe i od vanilije te je dugotrajnim miješanjem postao kremast/Foto: Martina Čapo
Vilin med nastao je od meda lipe i od vanilije te je dugotrajnim miješanjem postao kremast/Foto: Martina Čapo
Biljkosov med zapravo je imuno med/Foto: Martina Čapo
Biljkosov med zapravo je imuno med/Foto: Martina Čapo

-On je najneutralniji i mirisom i okusom i svi ga vole. Nastaje od jedne vrste, odnosno od jedne biljke i zasigurno ima i više minerala pa je i nešto zdraviji. Kestenov med možda bi bio najzdraviji, no zbog intenzivnog okusa, ne odgovara svima. Ili ga voliš, ili ga ne voliš, pojašnjava Kovačić kojeg smo upitali što očekuje od sajma.

-Moram priznati da nam prodaja ide jako dobro i na kućnom pragu. No, uvijek se pojavljujemo na sajmu. Osim što je to dobra reklama, volimo se podružiti s ljudima, ali i podržati ovu sjajnu manifestaciju u našem gradu, zaključuje Nino.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!