Fotografija: Bjelovarski maturanti na prošlogodišnjoj Norijadi/Foto: Martina Čapo
Galerija
Bjelovarski maturanti na prošlogodišnjoj Norijadi/Foto: Martina Čapo

DRŽAVNA MATURA Maturanti iz BBŽ-a u nekim predmetima bolji od nacionalnog prosjeka

Kada vrlo dobar učenik završi državnu maturu s odličnim i upiše fakultet, to je dokaz da se i u malim sredinama radi kvalitetno, kaže ravnateljica Gimnazije Daruvar, Romana HeroutSjajne vijesti saznali smo danas u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. Naime, učenici srednjih škola na području BBŽ-a, odnosno županijski maturanti po uspjehu na državnoj maturi bolji su u nekim predmetima i od državnog prosjeka. Novost koja se danas mogla također u prostorijama Županije je i to da se uvode probni ispiti namijenjeni maturantima kako bi im se olakšala nimalo dobra situacija zbog dugotrajne pandemije koronavirusa. 

Rezultati maturanata

Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je sastanak između Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Andree Prugovečki Klepac, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ i ravnatelja srednjih škola.

Osnivači srednjih škola u BBŽ saznali su danas sjajne vijesti o uspjehu maturanata na državnoj maturi prethodnih godina/Foto: Martina Čapo
Osnivači srednjih škola u BBŽ saznali su danas sjajne vijesti o uspjehu maturanata na državnoj maturi prethodnih godina/Foto: Martina Čapo

Tema zajedničkog sastanka bila je prezentiranje rezultata državne mature u 2021. godini i tematika vezana uz provođenje mature u 2022. godini.

- Od prosinca posjećujem Županije, ovo mi je 18. po redu, a zapravo svima koji skrbe o srednjoškolskom obrazovanju na području županije predstavljam rezultate škola u odnosu na nacionalnu razinu. Moram reći da sam vrlo ugodno iznenađen jer su rezultati učenika srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na državnoj maturi 2021. godine vrlo blizu onih na nacionalnoj razini i to iz obveznih predmeta Hrvatskog, Matematike i Engleskog jezika. A čak i znatno bolji iz najzastupljenijih izbornih predmeta - Biologije, Fizike, Kemije, Politike i gospodarstva i Psihologija. Zaista je ohrabrujuće da Bjelovarsko – bilogorska županija ima dobro srednje školstvo, a državna matura jedini je relevantni pokazatelj da je to uistinu tako, kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja dodavši kako sve ovo čini da bi osnivači uvidjeli kakve su im srednje škole.

Probni ispiti

- Osnivači će nadalje moći analizirati svoje srednje škole na županijskoj razini i time će zasigurno u strateškom promišljanju moći donijeti puno relevantnije zaključke, upozorio je Filipović odavši novost koja od ove godine čeka maturante.

Vinko Filipović/Foto: Martina Čapo
Vinko Filipović/Foto: Martina Čapo

- Želim maturantima poručiti neka iskoriste probne ispite. Naime, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u suradnji s Ministarstvom obrazovanja po prvi put uvodi probne ispite. To je iz razloga što maturanti iza sebe imaju dvije pandemijske godine i štrajk u listopadu 2019. kada također nisu bili u školi. Stoga smo im omogućili probne ispite na kojima mogu uvidjeti kakvi će biti stvarni ispiti, kakav je koncept po novom kurikulumu i kakva je procedura. Učenici dakle, dva i pol mjeseca prije državne mature mogu vidjeti gdje su i što moraju poboljšati kako bi uspješno riješili državnu maturu, zaključio je Filipović.

Inače, zanimljivo je spomenuti kako će već ove školske godine dio učenika osnovnih škola iz Bjelovarsko – bilogorske županije rješavati nacionalne ispite.

- 2023. godine nacionalni ispiti bit će primijenjeni na čitavu populaciju učenika osmih razreda osnovnih škola, a kada će kriteriji i rezultati na nacionalnim ispitima biti jedan od kriterija upisa u srednje škole, o tome će odlučiti obrazovna politika, zaključio je Filipović.

Uspjeh daruvarske Gimnazije

Valja napomenuti kako je Romana Herout, ravnateljica Gimnazije Daruvar analizirala podatke u svojoj školi u posljednjih deset godina koji su i više nego interesantni.

Romana Herout/Foto: Martina Čapo
Romana Herout/Foto: Martina Čapo

- U strateškom promišljanju razvoja daruvarske Gimnazije svakako su važni statistički, brojčani podaci. Imamo u rukama statističku analizu obveznih i izbornih predmeta koji nam ukazuju kakav je trend kretanja u odnosu na ostale učenike u države i na kojim područjima trebamo pojačati znanje. Cjelokupna analiza dala nam je izuzetno dobre informacije, vidljiv je trend rasta i to nam je najvažnije. Već smo razgovarali kako i dalje pomagati učenicima da taj trend rasta postižu i dalje. Valja uzeti u obzir da mi u Daruvaru upisujemo vrlo dobre i odlične učenike i ako se onda uspoređujemo sa zagrebačkim školama gdje gimnazijski programe upisuju isključivo odlikaši, možemo biti još zadovoljniji jer smo od vrlo dobrog učenika napravili dijete koje je završilo državnu maturu s odličnim uspjehom i upisalo je fakultet. To je više nego da smo to isto napravili od odlikaša. Mislim da radimo dobro i kvalitetno i u manjim sredinama što rezultati upisa naših učenika na fakultete i dokazuju, zaključila je Herout.

Inače, u daruvarsku Gimnaziju u prosjeku se svake godine upiše tri paralelna razreda, što je za grad koji ima do 10 tisuća stanovnika, tvrdi Herout, izniman uspjeh.

Sjajni STEM-ovci

Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ-a kazala je kako su rezultati učenika u Županiji odlični, naročito u STEM području (Fizika, Kemija, Biologija), pogotovo ako se uzmu u obzir upisne kvote, demografska kretanja i kadrovski problemi.

Andrea Prugovečki Klepac/Foto: Martina Čapo
Andrea Prugovečki Klepac/Foto: Martina Čapo

- Ponosna sam na naše profesore jer zajedno sa svojim učenicima postižu rezultate koji su daleko iznad prosjeka države, zaključila je Prugovečki Klepac dodavši kako se i dalje nastavlja s Centrima izvrsnosti.

Vlado Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole u Bjelovaru desetak je godina bio koordinator za državnu maturu.

- Kod nas je postotak učenika koji izlaze na državnu maturu jako visok. Tek nekoliko učenika po generaciji ne žele pristupiti državnoj maturi. Prolaznost je također veoma visoka i kreće se iznad državnog prosjeka, oko 80 do 85 posto. Dvije trećine naših maturanata stekne uvjete za upis na fakultet pa smo mi kao strukovna škola prilično zadovoljni, kazao je Štefanec. Što se tiče ocjena i tu je škola iznad državnog ranga.

Vlado Štefanec/Foto: Martina Čapo
Vlado Štefanec/Foto: Martina Čapo

- Mislim da se kod nas radi dobar posao, spetkar fakulteta koje naši učenici upisuju su pola ekonomija i pravo, a druga polovica ostali fakulteti za koje djeca iskažu afinitete, zaključio je Štefanec.