Fotografija: Foto: Meteoadriatic, arhiva
Galerija
Foto: Meteoadriatic, arhiva

Dramatično upozorenje poznatog meteorologa: 'Stižu nove superćelije, tuče i tornada'

Od ponedjeljka do srijede očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi"Izuzetno jaki vjetrovi mogli bi uzrokovati ozljede i veliku štetu na drveću u parkovima. Slično kao što smo vidjeli prošli tjedan", navodi slovenski meteorolog Marko Korošec te ističe da slijedi teška prognoza za središnju Europu i Balkanski poluotok sa ekstremnim uvjetima za ogromnu tuču, razorne vjetrove i tornada u ponedjeljak i utorak, piše Ljubica Gatarić za Većernji list.

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor niza tekstova o vremenu na severe-weather.eu portalu objavio je jedno od najozbiljnijih upozorenja vezano uz nevrijeme koje nas očekuje u iduća tri dana.

- Posljednja dva tjedna pokazala su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi.

Foto: Boris Kovačev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Boris Kovačev/CROPIX (ilustracija)

Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Značajnije nepogode, uključujući vrlo veliku tuču, predviđaju se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju, navodi Korošec.

- Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi, upozorava Severe Weather koji unutar svog upozorenja posebno apelira da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampiranju.

Foto: JVP Garešnica
Foto: JVP Garešnica

- Izuzetno jaki vjetrovi mogli bi uzrokovati ozljede i veliku štetu na drveću u parkovima. Slično kao što smo vidjeli prošli tjedan, navodi Korošec te još jednom ponavlja da slijedi teška prognoza za središnju Europu i Balkanski poluotok sa ekstremnim uvjetima za ogromnu tuču, razorne vjetrove i tornada u ponedjeljak i utorak, piše Večernji list.

- Visoki rizik od velike oštre vremenske nepogode vjerojatno će se razviti jer dolazi do gotovo savršenog preklapanja ekstremnog smicanja i nestabilnosti. Bit će moguće dugotrajne superstanične oluje s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima, upozorava Korošec.  

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!