Fotografija: Ilustracija: MojPortal.hr
Galerija
Ilustracija: MojPortal.hr

Dragi čitatelji, hvala vam! MojPortal je 2021. završio kao 2. najčitaniji portal u BBŽ-u!

Ovaj uspjeh news portala MojPortal.hr zapravo je senzacionalan jer smo do te pozicije došli gotovo bez ikakve reklame u prvoj godini postojanjaDragi prijatelji, poštovani čitatelji!

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je MojPortal 2021. u završnici 2021. godine došao do pozicije 2. najposjećenijeg portal u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji!

Naime, u posljednja tri mjeseca 2021. godine (1. listopad - 31. prosinac) poredak najposjećenijih portala na području BBŽ-a, prema podacima globalne analitičke platforme SimilarWeb (čija je vrijednost u tome što prikazuje samo one podatke za koje dobije potvrdu Google Analyticsa), izgleda ovako.

SimilarWeb prikazuje samo one podatke koje potvrdi i Google Analytics/ Foto: Screenshot SimilarWeb
SimilarWeb prikazuje samo one podatke koje potvrdi i Google Analytics/ Foto: Screenshot SimilarWeb

Vodeći je portal Bjelovar.live s ukupno 375.758 posjeta u posljednja tri mjeseca 2021. godine. Odmah iza njega, na 2. poziciji nalazi se MojPortal.hr s 173.456 posjeta, a na 3. poziciji je Zvono.eu sa 152.481 posjeta. Četvrtu poziciju drži portal Klikni.hr s 113.876 posjeta dok je na 5. poziciji Bjelovarac.hr sa 110.901 posjeta u posljednja tri mjeseca 2021. godine.

Klikni za povećanje / Izvor: SimilarWeb Analytics
Klikni za povećanje / Izvor: SimilarWeb Analytics

Ovaj uspjeh news portala MojPortal.hr zapravo je senzacionalan jer smo do ovih rezultata u BBŽ-u došli bez, zapravo, ikakve reklame u prvoj godini postojanja. Krug naših čitatelja širili smo vijestima, uravnotežanom prezentacjom, reportažama i profesionalnim pristupom. Hvala vam što ste to prepoznali.  

Također smo jedini u top 7 portala na području BBŽ-a koji nema sjedište u Bjelovaru nego u Daruvaru.

Mjesečna posječenost

Na mjesečnoj razini u periodu od 1. listopada do 31. prosinca 2021. najviše posjeta imao je Bjelovar.live (125.253), na 2. poziciji je MojPortal.hr sa 57.819 posjeta mjesečno. Treće mjesto drži Zvono.eu sa 50.827 mjesečnih posjeta, na 4. mjestu se nalazi Klikni.hr sa 37.959 posjeta mjesečno, a peto mjesto u tom periodu drži Bjelovarac.hr sa 36.967 mjesečnih posjeta.

Klikni za povećanje / Izvor: SimilarWeb Analytics
Klikni za povećanje / Izvor: SimilarWeb Analytics

Jedinstveni korisnici

U najvažnijoj kategoriji jedinstvenih mjesečnih korisnika također smo na drugom mjestu!

Tako je Bjelovar.live u periodu od 1. listopada do 31. prosinca 2021. prosječno tijekom mjeseca posjetilo 36.090 jedinstvenih posjetitelja, 2. poziciju opet drži MojPortal s 24.651 jedinstvenih mjesečnih posjetitelja, na 3. mjestu je Zvono.eu s 24.270 jedinstvenih posjetitelja. Četvrto mjesto drži Bjelovarac.hr sa 14.273 posjetitelja mjesečno, dok je na 5. mjestu portal Klikni.hr s 14.111 jedinstvenih posjetitelja mjesečno u posljednja tri mjeseca 2021. godine.

Budući da smo mala i skromna redakcija koja se jako trudi napraviti dobru stvar na ovom području, zahvaljujemo se svim našim čitateljima koji su prepoznali i prihvatili naš projekt.

Ovi rezultati nama su potvrda da se velik trud kojeg je naša mala redakcija uložila u prvoj godini postojanja isplatio i da se nalazimo na pravom putu. U 2022. pripremamo još nekoliko dobrih stvari s kojima ćemo obogatiti naš sadržaj i, vjerujemo, privući još veći broj čitatelja.

MojPortal.hr, kako što smo bili napisali u jednom tekstu na samom početku naše avanture, može imati smisla samo ako će postati - vaš portal.

A vaše povjerenje iskazano kroz brojke pokazuje da se ta naša želja upravo ostvaruje.

=========================================

Razlika između korisnika/Usera i posjeta/Sessionsa

Budući da u analitici često dolazi do zabune u tumačenju termina korisnika (Usera) i posjeta (Sessionsa) - objasnit ćemo o čemu je riječ.

Jedinstveni korisnici su osobe koje su posjetile portal tijekom određenog razdoblja i to je podatak koji zapravo otkriva koliko točno ljudi posjećuje određeni portal. Ponekad se termin »Sessions« (posjete) potpuno pogrešno prezentira kao broj čitatelja, a to može dovesti do velikih zabluda. Za točan broj čitatelja jedino su referentni korisnici (Users), odnosno jedinstveni korisnici (Unique users). Sessions, odnosno posjete, broje ukupna otvaranja stranica, ali ne i osobe koje su ih otvorile.

»Sessions«, naime, označava ukupni broj posjeta (stranici, rubrici, članku) pa jedna osoba može posjetiti portal 100 puta u mjesecu i to je 100 posjeta (Sessions), ali ta osoba je jedan jedinstveni korisnik - Unique user. Ta osoba portalu donese 100 posjeta (Sessionsa), ali se on vodi samo kao jedan (1) jedinstveni korisnik (Unique user), odnosno jedan čitatelj, a nikako se ne smije računati kao 100 čitatelja.

_____________________________________________________________

Podaci su preuzeti su s analitičke stranice SimilarWeb.

Riječ je o globalnoj platformi koja naplaćuje svoje usluge korisnicima diljem svijeta, a koja pomaže poslovnim vođama, analitičarima i trgovcima da lako dobiju uvid u istinsko stanje na digitalnom tržištu.

SimilarWeb prikazuje samo one podatke koje potvrdi i Google Analytics.