Fotografija: Foto: Slavica Trgovac Martan
Galerija
Foto: Slavica Trgovac Martan

Dragašević optužila manjince za uhljebljivanje, Bilek joj odgovorio: "Osigurali smo za BBŽ milijune"

Silvestar Štefović, predsjednik županijskog Odbora za statut i poslovnik rekao je kako u prijedlogu nema ništa sporno te kako je usklađen s važećim zakonimaNakon poprilično opuštenog Aktualnog sata na kojem je županijskim čelnicima stiglo samo jedno pitanje, i to od vijećnika Marijana Sabolovića (HSS), vezano uz županijske potpore u poljoprivredi koje će, kako mu odgovoreno, ove godine iznositi 319 tisuća eura, zaiskrilo je na drugoj točki dnevnog reda.

Pred županijske vijećnike je, naime, stavljen prijedlog da se pristupi izmjeni i dopuni Statuta BBŽ. Kako je obrazloženo u prijedlogu Odbora za statut i poslovnik, prijedlog je stigao od saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, s ciljem da se izmjenom dva članka u Statutu BBŽ osigura očuvanje manjinskih prava, uključujući zadržavanje pozicija zamjenika župana iz redova pripadnika češke i srpske nacionalne manjine u BBŽ. Naime, iako je prema posljednjem popisu stanovništva broj manjina u BBŽ pao ispod pet posto, što im garantira zamjenike, Zakon o nacionalnim manjinama predviđa mogućnost da se pitanje zamjenika i ostalih prava uredi lokalnim statutima.

Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan

Molitvenik i penkala

Bilekova inicijativa nije oduševila vijećnicu Dubravku Dragaševića (DP) koja ju je proglasila pokušajem uhljebljivanja, a i samu proceduru oko izmjena Statuta drži upitnom.

- U članku 93. Statuta stoji da prijedlog za promjenu Statuta mogu podnijeti članovi Županijske skupštine i radna tijela Skupštine, a u ovom slučaju to je učinio g. Vladimir Bilek u ime Kluba zastupnika manjina u Hrvatskom saboru. Dakle, na ovaj se način krši Statut – ustvrdila je Dragašević, koja je na pokušaj da je ispravi predsjedniku županijskog Odbora za statut i poslovnik Silvestru Štefoviću (HDZ) poručila da „maše penkalom i molitvenikom koliko god želi“.

Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan

Osim što joj je odgovorio da ga kao vjernika vrijeđaju takve opaske jer nije mahao molitvenikom već Statutom BBŽ, Štefović je Dubravki Dragašević pojasnio kako nije pogriješio Odbor, već ona.

- Ako ste pažljivo pročitali materijale, onda ćete vidjeti da je kolega Bilek, saborski zastupnik, uputio prijedlog Odboru za statut i poslovnik koji je radno tijelo Županijske skupštine. Dakle, Odbor je sastavio prijedlog temeljem Zakona o nacionalnim manjinama te Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi – kazao je Štefović, pojasnivši kako se danas donosi tek odluka o pokretanju postupka izmjena, dok će se o njima glasovati naknadno, na nekoj od idućih sjednica Skupštine.

Uspješno lobiranje

U raspravu se uključio i Vladimir  Bilek koji je rekao da njegov zahtjev ne predstavlja nikakvu iznimku te kako je pitanje statusa i položaja nacionalnih manjina u vlasti na ovakav način riješeno i u drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Posjetio je i na brojne projekte koji su realizirani upravo zahvaljujući angažmanu manjinskih zamjenika župana te poručio kako je u županiju tijekom svih ovih godina stiglo puno više novca no što bi to bio slučaj da manjinskih predstavnika nema u vlasti.

Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan

- Spomenimo samo posljednje primjere, obnovu osnovne škole u Daruvaru, nabavu kombi vozila za školu u Končanici, izgradnju Učeničkog doma u Daruvaru. To je dio investicija koje su stigle u Bjelovarsko-bilogorsku županiju zahvaljujući suradnji s manjinama. Dakle, plaća dožupana iz redova nacionalnih manjina je zanemariva u odnosu na ono što čine, ne samo vezano uz očuvanje jezika i kulture, već i uz lobiranje za ovakve projekte– rekao je Bilek, istaknuvši kako je u posljednjih nekoliko godina, samo zahvaljujući međudržavnoj suradnji s Republikom Češkom, koju koordinira zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić, stiglo 15-ak milijuna eura.

S 22 glasa za, četiri protiv i jednim suzdržanim Županijska skupština prihvatila je prijedlog za pokretanje izmjena Statuta BBŽ.

Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!