Fotografija: Umirovljenici s područja Grada i okolnih Općina potpisali su ugovore s dožupanom Alićem/Foto: Martina Čapo
Galerija
Umirovljenici s područja Grada i okolnih Općina potpisali su ugovore s dožupanom Alićem/Foto: Martina Čapo

Dožupan Alić podijelio potpore obrtnicima, umirovljenicima, ugostiteljima i turističkim radnicima

Naši radnici su u bankama na crnim listama, upozorio je Koljić iz Ceha ugostitelja BBŽBJELOVAR – Posljednjeg dana uoči izborne šutnje dožupan Neven Alić družio se s gospodarstvenicima, obrtnicima, žiteljima treće dobi, ali i onima najpogođenijim krizom – ugostiteljima i turističkim djelatnicima.

Projekti "teži" od 27 milijuna kuna

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija potpore za županijske gospodarstvenike i obrtnike provodi kontinuirano, a ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpornih mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva obuhvaća njih trinaest.

Potpis ugovora o dodjeli potpora s obrtnicima i gospodarstvenicima/Foto: Branka Sobodić
Potpis ugovora o dodjeli potpora s obrtnicima i gospodarstvenicima/Foto: Branka Sobodić

Na Javni poziv do sada su došla 194 zahtjeva gospodarstvenika i obrtnika u iznosu od 2,2 milijuna kuna, a putem njih Bjelovarsko-bilogorska županija potiče provođenje projekata vrijednih preko 27 milijuna kuna.

Gubici u ugostiteljstvu

Kada je riječ o gospodarstvenicima i obrtnicima s područja grada Bjelovara i okolnih općina, do sada su odobrene potpore u ukupnom iznosu 1.3 milijuna kuna.

U vrijeme koronakrize svaka kuna posrnulom sektoru dobro dođe/Foto: Branka Sobodić
U vrijeme koronakrize svaka kuna posrnulom sektoru dobro dođe/Foto: Branka Sobodić

Ne treba zaboraviti niti činjenicu kako je Bjelovarsko-bilogorska županija najveći investitor ne samo na području županije, već i šire, a gospodarstvenicima i obrtnicima prilika je to za dobivanje poslova posebice u građevinskom sektoru, ali i popratnim djelatnostima.

Velike štete gospodarstvu

Srećko Koljić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja i predsjednik Ceha ugostitelja BBŽ kazao je kako je koronakriza napravila velike štete gospodarstvu, naročito ugostiteljstvu i turizmu koji već godinu i pol dana ne rade punim kapacitetom.

Potpore BBŽ itekako će dobro doći domaćim obrtnicima/Foto: Branka Sobodić
Potpore BBŽ itekako će dobro doći domaćim obrtnicima/Foto: Branka Sobodić

-Imali smo lockdown, zatvaranje, smanjenje radnog vremena. Naši radnici su u bankama na crnim listama, tako da nam je potrebna bilo kakva pomoć – kazao je Koljić dodavši kako će zahvaljujući potporama pronaći mogućnost investiranja u novu opremu kao i isplate plaća. Koljić se ujedno osvrnuo i na potpore za ugostitelje dodavši kako im je to spas.

Društveni život

-Iako će turističke sezone na moru biti, na kontinentu se mi tome ne možemo nadati. Potporama je stoga jako bitna. Ugostitelji su većinom uložili u proširenje i opremanje terasa – zaključio je.

Potpore BBŽ umirovljenici će utrošiti za svoje projekte/Foto: Martina Čapo
Potpore BBŽ umirovljenici će utrošiti za svoje projekte/Foto: Martina Čapo

Posljednjih osam godina umirovljeničke udruge prijavljuju svoje projekte svake godine na županijski Javni poziv, a programi i projekti su raznovrsni i tiču se socijalnih potreba, zdravstvene skrbi, programa koji se odnose na društveni dio, natjecanja, druženja te dodatnog obrazovanja građana starije životne dobi. Na  ovogodišnji  Javni  poziv javilo se 12 umirovljeničkih udruga s područja  grada Bjelovara i okolnih općina kojima će ukupno biti dodijeljena sredstva u iznosu od 284.500 kuna.

Umirovljenička populacija

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz drugih programa i projekata koji se tiču umirovljeničke populacije, pa je tako trenutno u tijeku kompletna obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru vrijedna preko 13 milijuna kuna. Treba spomenuti i projekt "Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije", putem kojeg se brine o starijim i nemoćnijim sugrađanima kojima je pomoć prijeko potrebna. Izdvajanja  Bjelovarsko-bilogorske  županije  niti  u  vrijeme korona krize nisu se smanjivala i u tom segmentu Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je u Hrvatskoj.

Ovo je primjer dobre suradnje Matice umirovljenika i BBŽ/Foto: Martina Čapo
Ovo je primjer dobre suradnje Matice umirovljenika i BBŽ/Foto: Martina Čapo

Pomoć turizmu

Dožupan Alić boravio je danas i u Maglenči gdje je potpisao ugovore s ugostiteljima i turističkim djelatnicima s područja Grada Bjelovara. Naime, gotovo 600 tisuća kuna potpore dodijeljeno je upravo njima.

Nakon što je prošle godine Bjelovarsko-bilogorska županija, kao prva Županija u Hrvatskoj, poduzela konkretne mjere pomoći korona krizom teško pogođenom turističkom sektoru, mjere pomoći turističkom i ugostiteljskom sektoru nastavile su se i ove godine i to u vidu Javnog poziva za sufinanciranje projekata u turizmu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu.

Uređenje terasa

Javni je to poziv koji je sadržavao niz mjera s posebnim naglaskom na prilagođavanje ugostiteljskih i turističkih objekata epidemiološkim uvjetima u cilju suzbijanju pandemije koronavirusa. U  sklopu  navedenog  Javnog  poziva  odobrena  je  21  prijava,  odnosno   sve  koje  su udovoljavale uvjetima, za što će se ukupno izdvojiti 1.018.718,04 kune. Kada je riječ o gradu Bjelovaru stiglo je 12 prijava koje su se najvećim dijelom odnosile na uređenje terasa za što će Turistička zajednica BBŽ izdvojiti sredstva u iznosu od 576.434,17 kuna.