Fotografija: Načelnik Općine Sirač Igor Supan/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Načelnik Općine Sirač Igor Supan/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Poticaji do 5300 € tek su dio mjera s kojima želimo privući ljude u Sirač i ojačati gospodarstvo"

"Za zapošljavanje nove osobe poduzetnik u Siraču može ostvariti poticaj u iznosu 3900 eura, a za nabavu opreme, alata ili pokretanje posla poticaj do 5300 eura", kaže načelnik SupanOpćinsko vijeće Sirača donijelo je niz programa kojim se potiče razvoj gospodarstva, poljoprivrede kao i demografije uz poticaje mladim obiteljima.  Tako su u planu brojne gospodarske mjere kojima je cilj unaprijediti poduzetništvo u Siraču. 

- Sve mjere koje smo usvojili imaju za cilj ostanak ljudi u Siraču, doseljavanje novih obitelji, zapošljavanje i olakšavanje poslovanja - objašnjava načelnik Igor Supan. 

Sredstva za poduzetnike

Tako je za gospodarske aktivnosti predviđeno čak devet mjera. 

- Pritom su nam najbitnije one mjere koje izravno pokazuju trendove u gospodarskoj aktivnosti na našem području. To je prvenstveno mjera poticanja zapošljavanja gdje poduzetnik po osobi koju zaposli može ostvariti poticaj od 3.900 eura, pri čemu mjeru unutar godine dana može ostvariti za najviše dva nova zaposlenika - objašnjava Supan. 

Osim za zapošljavanje, predviđene su i mjere za pokretanje posla, gdje se financira nabava informatičke opreme, uređenje prostora, nabavu strojeva, alata... Tu je moguće ostvariti najviše do 50 posto troškova, te do 5300 eura. 

Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Na potporu mogu računati i izlagači na sajmovima. Novac će iz siračkog proračuna ići i za stručno osposobljavanje, a u planu je i oslobađanje od komunalnog doprinosa za gospodarstvenike koji zadovolje uvjete. Za sve te mjere predviđeno je 20.000 eura u ovoj godini, ali ako više gospodarstvenika zadovolji uvjete nitko neće ostati bez potpore jer će Općina rebalansom proračuna osigurati sredstva. 

- Tako je bilo i lani kada smo umjesto 20 isplatili 30.000 eura - kaže Supan. 

Novac za kupnju ili uređenje

Općina je pripremila i izdašne potpore za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, pri čemu se mladom obitelji smatra ona čiji je jedan član mlađi od 45 godina. 

Nudi se tako financijska pomoć pri kupnji građevinskog zemljišta ili stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Općine Sirač, financijska pomoć za ulaganje u izgradnju novog stambenog objekta na području Općine Sirač ili sredstva za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljske kuće ili stana kojim se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor.

Zgrada Općine Sirač zbog oboljelih od korona virusa radit će samo za hitne slučajeve/Foto: Općina Sirač
Zgrada Općine Sirač zbog oboljelih od korona virusa radit će samo za hitne slučajeve/Foto: Općina Sirač

Te će se potpore kretati od dvije do šest tisuća eura, ovisno o namjeni.

- Ovakve se mjere pokazuju veoma uspješne. Lani ih je iskoristilo 12 mladih obitelji, posebno nas veseli što je njih pet ili šest kupilo kuće. Sufinanciranje mogu dobiti i oni koji žive u postojećim objektima. Tako potičemo ostanak u Siraču, ali i kupnju kuće te doseljavanje. Zanimljivo je da se na naše mjere tu nadovezuje i Ministarstvo poljoprivrede koje će svakoj mladoj obitelji kojoj mi damo poticaj isplatiti jednak iznos pod uvjetom da imaju OPG i da je nositelj OPG-a mlađi od 40 godina. Time se izravno potiču mladi da ostanu na selu i bave se poljoprivredom - objašnjava Supan. 

I tu je ove godine predviđeno 20.000 eura, ali opet vrijedi pravilo da će se ići u rebalans ako se pokaže veći interes jer je lani od predviđenih 20.000 isplaćeno 47.000 eura. 

Potpore za kupnju strojeva

Usvojeno je i čak 15 mjera za poljoprivrednike.

- Zaokružili smo svaku granu poljoprivrede. Uvijek je veoma popularna mjera nabavke strojeva, koju financiramo do 40 posto troškova. Za to je ove godine osigurano dvadesetak tisuća od ukupno 35.000 eura za poljoprivredu. Sa 100 posto financiramo kupnju sadnica šljiva, do 3.250 eura, te markice i trošarine do 260 eura godišnje. To nam je bitno zbog Dana rakije - objašnjava Supan. Dodaje kako su ovdje sredstva fiksno 35.000 eura, lani je to bilo 32 tisuće, jer ovdje nije moguće isplatiti više od plana budući da prijave idu preko Ministarstva poljoprivrede pa savjetuje svima da prate stranicu Općine jer će se novci dijeliti po sistemu "tko prvi-njegovo".

Sva dokumentacija za prijavu, kao i uvjeti za dobivanje potpore, dostupni su na internetskim stranicama Općine Sirač.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!