Fotografija: Foto: Promo
Galerija
Foto: Promo

Dom zdravlja BBŽ financirao specijalizaciju liječnice obiteljske medicine europskim novcem

Specijalizantica Antonija Kožul je 5. svibnja 2022. godine položila specijalistički ispit. Nakon završetka specijalizacije, vratila se na radno mjesto u Dom zdravlja BBŽZavršnom konferencijom koja se održala u restoranu Bjelovar završen je projekt "Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije“.

Kvaliteta i dostupnost

Radi se o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a ukupne je vrijednosti 1,011.785,86 kuna. S ovim je projektom liječnici Doma zdravlja Antoniji Kožul omogućena specijalizacija iz obiteljske medicine, čime se povećao broj specijalista primarne zdravstvene zaštite. Rezultat će biti smanjivanje upućivanja pacijenata u bolnice, a pacijentima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije poboljšat će se kvaliteta i dostupnost specijalističkih znanja na razini primarne zdravstvene zaštite.

Specijalizantica je 5. svibnja 2022. godine položila specijalistički ispit. Nakon završetka specijalizacije Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije osigurao je povratak doktorice na svoje radno mjesto s kojeg je otišla na specijalizaciju.

Josip Rajkovič, ravnatelj Doma Zdravlja BBŽ/Foto: Martina Čapo
Josip Rajkovič, ravnatelj Doma Zdravlja BBŽ/Foto: Martina Čapo

Stečena znanja i iskustva liječnice koja je putem ovog projekta završila specijalističko usavršavanje doktora medicine iz obiteljske medicine trajno će poboljšati kvalitetu primarne zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Značajne razlike

Naime, problemi s kojima se suočavaju Dom zdravlja i liječnici u provedbi primarne zdravstvene zaštite jesu značajne razlike u dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnoj razini, posebice iz specijalizacije obiteljske medicine, nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti, ograničena financijska sredstava, ograničen pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, zbog čega se povećava pritisak na bolničke usluge. Ovaj projekt omogućuje ravnomjerniju raspodjelu specijalističkih znanja na državnoj, lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini te će osigurati veći broj specijalista na razini primarne zdravstvene zaštite.

Foto: DZ BBŽ
Foto: DZ BBŽ

Dom zdravlja Bjelovar nije trebao dati ni jednu kunu za ovaj projekt jer je u 85 postotnom iznosu financiran europskim novcem, a ostalih 15 posto financiralo je Ministarstvo zdravstva.  

Novi ciklus

Ukupna sredstva bila su dovoljna za financiranje dvije specijalizacije. 

- Prijavili smo samo jednu specijalizaciju jer se javila samo liječnica Antonija Kožul. Novi ciklus financiranja liječničkih specijalizacija iz istih izvora kreće 2023. godine pa se nadamo da će među mladim liječnicima biti više interesa - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Josip Rajković.

Bilo bi jako važno da se mladi liječnici zainteresiraju za ovu mogućnost za njih besplatne specijalizacije jer u Domu zdravlja od ukupno 40 liječnika, njih čak 11 su umirovljenici koji rade samo na pola radnog vremena jer im zakon više od toga ne dopušta.

Iz Doma zdravlja poručuju da će i dalje prati natječaje te će se na njih prijavljivati kako bi osigurali financiranje specijalizacija iz fondova i povećali broj specijalista primarne zdravstvene zaštite.

==========================================

Partneri projekta
Partneri projekta

(Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Sadržaj ovog promotivnog članaka isključiva je odgovornost Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije)