Fotografija: Foto: BBŽ
Galerija
Foto: BBŽ

Dom zdravlja BBŽ-a napokon dobio mobilni palijativni tim. Bio je jedini u RH koji ga nije imao

Tom prigodom župan Marko Marušić predao im je ključeve jednog od tri nova vozila marke Citroen C3 koja su nabavljena za potrebe Doma zdravljaDom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije više nije jedini dom zdravlja u Republici Hrvatskoj koji nema uspostavljen mobilni palijativni tim, javlja BBŽ.

Prethodnih tjedana napokon su nađeni potrebni kadrovi i od 10. srpnja s radom je započeo mobilni palijativni tim.

Zakonska obveza

Time je izvršena zakonska obveza uspostavljanja tog tima koju Dom zdravlja ima još od 2008. godine. U povodu početka njihova rada novo uspostavljeni mobilni palijativni tim posjetio je župan Marko Marušić i tom prigodom im predao ključeve jednog od tri nova vozila marke Citroen C3 koja su nabavljena za potrebe Doma zdravlja.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Drago mi je da su nabavljena tri nova vozila ukupne vrijednosti nešto preko 50 tisuća eura od kojih su dva namijenjena za patronažnu službu u Garešnici i Čazmi. Gledamo da svake godine obnovimo vozni park koliko možemo, jer naše patronažne sestre rade puno kilometara i potrebno je da se voze u ispravnim i sigurnim vozilima. Treće vozilo je namijenjeno za novo uspostavljeni mobilni palijativni tim. Drago mi je da smo i to konačno riješili i da naš Dom zdravlja više neće biti jedini u Hrvatskoj koji dosad nije imao uspostavljen mobilni palijativni tim – istaknuo je župan navodeći da zna i da je svjestan da su potrebe u palijativnoj skrbi velike.

Strategija razvoja

- Uspostavljanje ovog tima je itekako potrebno i time će se olakšati pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti, kako njima tako i njihovim obiteljima u teškim životnim trenucima – kazao je župan dodajući da je Županija donijela i strategiju razvoja palijativne skrbi te da će se nastojati da se nakon preseljenja bolničkih odjela u zgradu nove bolnice, u tim praznim prostorijama osigura prostore za pružanje palijativne skrbi.

Pojedinosti vezane za uspostavljanje mobilnog palijativnog tima otkrio je v.d. ravnatelja Doma zdravlja Josip Rajković.

- Prve korake poduzeli smo još prije godinu dana kada smo pokrenuli ugovaranje za koordinatora palijativne skrbi, a odnedavno imamo ugovoreno i liječnika i sestru u timu koji će obilaziti palijativne bolesnike na području cijele županije. Iz tog razloga osigurali smo im i jedno novo vozilo – istaknuo je Rajković navodeći da je palijativa nažalost godinama bila zapostavljena, javlja BBŽ.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Što se u ovom trenutku može očekivati od mobilnog palijativnog tima pojasnila je liječnica u timu Ljiljana Žunić, inače liječnica obiteljske medicine iz Sirača.

- Mi smo tek na početku i bit će nam potrebna podrška svih kolega liječnika, a posebno kolega iz obiteljske medicine koja je temelj primarne zdravstvene zaštite. Mi imamo dobru volju i potrudit ćemo se, ali bez podrške kolega ne možemo puno napraviti – istaknula je Žunić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!