Fotografija: Vodstvo Doma kaže da je primorano donijeti ovu nepopularnu odluku/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Vodstvo Doma kaže da je primorano donijeti ovu nepopularnu odluku/ Foto: Deni Marčinković

Dom za starije osobe Bjelovar diže cijenu usluga: "To je jedini način da ne propadnemo"

Svjesni smo da je ovo povećanje velik teret za naše korisnike, ali je to jedini način da budemo na mjesečnoj nuli. S ovih 20 posto povećanja upravo ćemo to postići, kaže ravnateljica Sanela MlatilikKorisnici Doma za starije osobe Bjelovar od 1. travnja plaćat će 20 posto veću cijenu smještaja, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali ravnateljica Doma Sanela Mlatilik i pročelnica resornog županijskog upravnog odjela Andrea Prugovečki Klepac.

Na listi čekanja nalazi se tri tisuće ljudi/ Foto: Deni Marčinković
Na listi čekanja nalazi se tri tisuće ljudi/ Foto: Deni Marčinković

Kako se moglo čuti, Dom svaki mjesec posluje s velikim minusom, stoga je, kažu nadležni, ova odluka bila neminovna. 

- Financijska situacija nije bajna. Što se mjesečnih prihoda tiče, od korisnika ostvarujemo 102 tisuće eura, iz DEC-a dobivamo 50 tisuća eura te od zakupa prostora 2500 eura. Rashodi, koji se odnose na zaposlene, energente, nabavku namirnica, servis uređaja i ostalog, iznose 170 tisuća eura. Drugim riječima, mjesečno smo u minusu 18,5 tisuća eura, pojasnila je Mlatilik.

Županija već pomogla

U prilog im ne ide ni činjenica da je od siječnja ove godine krenula i otplata kredita podignutog zbog energetske obnove, čija mjesečna rata iznosi 3300 eura, a taj kredit otplaćivat će idućih 10 godina.

- Od kad sam došla na mjesto ravnateljice svaki mjesec od Županije tražim dodatna sredstva za podmirivanje minusa. U prosincu smo dobili 45 tisuća eura, čime smo platiti zaostatke dobavljačima te isplatili plaće djelatnicima, dok smo nedavno dobili dodatnih oko 35 tisuća eura, koje smo utrošili na plaćanje režija, poručila je ravnateljica dodavši da se boji dodatnih poskupljenja energenata.

Sanela Mlatilik i Andrea Prugovečki Klepac Foto: Deni Marčinković
Sanela Mlatilik i Andrea Prugovečki Klepac Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, struja je već poskupila za 65 posto, a prema najavama ukupno poskupljenje bi moglo iznosi enormnih 700 posto.

- Svjesni smo da je ovo povećanje velik teret za naše korisnike, ali jedini način da budemo na mjesečnoj nuli je da povisimo cijenu Doma. S tih 20 posto upravo bi to postigli. Znamo da su njihove mirovine jako male, ali naprosto ovakav način poslovanja vodi nas u propast, što ne možemo dozvoliti. Zadnje povećanje cijena bilo je prije godinu i pol dana i to za 15 posto, objasnila je Sanela Mlatilik.

Velike liste čekanje

Inače, Dom trenutno broji 250 korisnika, a na listi čekanja nalazi se oko tri tisuće ljudi, a ova nepopularna odluka vjerojatno će rezultirati odlaskom nekolicine trenutnih korisnika. 

- Trenutno nemamo informaciju hoće li se i za koliko smanjiti broj korisnika. Međutim, mi smo i dalje najjeftiniji u našoj kategoriji te cijenom ne odskačemo u odnosu na domove u kontinentalnoj Hrvatskoj. Prema nekim okvirnim izračunima, oko 50 posto naših korisnika Dom ne može plaćati svojom mirovinom te im uskaču obitelji, dodala je Mlatilik.

Veliki interes za ovaj Dom, prema riječima ravnateljice, osim zbog relativno povoljne cijene u odnosu na konkurenciju, vlada i zbog usluge koju korisnici dobivaju.

Interijer Doma nije obnavljan od osnutka/ Foto: Deni Marčinković
Interijer Doma nije obnavljan od osnutka/ Foto: Deni Marčinković

- Imamo korisnika koji prelaze iz drugih domova. Radi se o ljudima koji kod nas čekaju mjesto desetak i više godine i čim se ukaže prilika, oni dođu od privatnika kod nas. Ovdje ima puno dobrih stvari, poput raznih aktivnosti, koncerata, radne terapije, fizioterapije. Dakle, korisnici imaju punu uslugu, naglasila je Sanela Mlatilik.

Potrebna obnova interijera

Međutim, ono što nije baš bajno svakako je inventar Doma.

- U interijer nije ulagano od kada je Dom izgrađen, odnosno već 40 godina. Sobe i kupaonice itekako su zrele za renoviranje, poručila je ravnateljica. 

Što se raspona cijena smještaja u Domu tiče, ona se dijeli u tri kategorije. 

- Stambeni smještaj od 1. travnja iznosit će od 403 do 463 eura, odjel pojačane njege od 467 do 530 eura, dok će smještaj u stacionaru koštati od 473 do 524 eura, kazala je Sanela Mlatilik.

Pročelnica UO za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac na novinarsko pitanje je li Županija mogla dodatno financijski uskočiti, odnosnu jesu li poskupljenja nužno morala ići na teret korisnika, poručila je da Županije svaka dva do tri mjeseca daje dodatan novac za funkcioniranje, mimo decentralizacijskih sredstava.

Sporna energetska obnova

- Od rujna 2021. godine do danas izdvojili smo 4,2 milijuna kuna vlastitih sredstava, jer Dom nije mogao plaćati osnovne režijske troškove i dobavljače. U stalnoj smo komunikaciji s ravnateljicom i pratimo prihode i rashode te smo nakon dugog promišljanja zaključili smo da je ova nepopularna varijanta jedina prihvatljiva, obrazložila je Prugovečki Klepac.

U svom obraćanju pročelnica je poručila i to, da je pored osiguranja normalnog funkcioniranja doma, njihova zadaća i osiguranje standarda.

Kapacitet Doma je 250 korisnika/ Foto: Deni Marčinković
Kapacitet Doma je 250 korisnika/ Foto: Deni Marčinković

- Već ove godine moramo pristupiti etapnoj rekonstrukciji sanitarnih čvorova. Nadalje, što se tiče energetske obnove, ona je obuhvatila zamjenu stolarije i obnovu fasade, no zašto nije mijenjano i krovište, doista ne znamo. Naime, krovište osim što nije bilo predviđeno u obnovi, tijekom tih radova je dodatno oštećeno i na mjestima prokišnjava. To također moramo sanirati. Pored toga, u cijeloj obnovi nastali su vantroškovnički radovi u iznosu od dva milijuna kuna, koje smo također morali pokriti, jer se Dom nalazio u cashpoolu, pojasnila je Prugovečki Klepac. 

Korisnici ogorčeni zbog povećanja

Odlukom vodstva Doma za starije Bjelovar o povećanju cijene smještaja korisnici su, logično, ogorčeni.

- Mirovini su nam dignuli za 2 do 3 posto, a smještaj dižu za 20. Katastrofa, sramota. Mirovina mi je 500 eura, a Dom ću od 1. travnja plaćati 485 eura. Eto što mi ostaje, kazao je korisnik Stjepan.

Sličnog razmišljanja je i korisnica Ana.

Korisnica Ana/ Foto: Deni Marčinković
Korisnica Ana/ Foto: Deni Marčinković

- U Domu ima dosta socijalnih slučajeva, zanima ne tko za njih plaća smještaj. Kad je bila obnova počela je i sadnja drveća, koja ne može ići od naših davanja. Nadalje, što će nama psiholog, pa nije ovo škola. Ionako nas nitko ne šljivi. Također, imamo i dvije socijalne radnice, koje dva puta tjedno primaju stranke. Zanima me što drugo rade. Kada dođe povećanje, s mojom mirovinom bit ću točno na nuli. Neću si moći uzeti niti voće niti druge potrepštine, zaključila je korisnica Ana.

Za kraj dodajmo i to je pročelnica Andrea Prugovečki Klepac poručila da nova ulaganja glede podizanja kvalitete usluge u Domu neće rezultirati dodatnim poskupljenjem cijene smještaja.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!