Fotografija: Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dario Hrebak, premijer Andrej Plenković, župan Marko Marušić i ministar branitelja Tomo Medved/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dario Hrebak, premijer Andrej Plenković, župan Marko Marušić i ministar branitelja Tomo Medved/Foto: Deni Marčinković

Dogovor iza zatvorenih vrata: Kako je Vlada odlučila pomoći ključne projekte u BBŽ-u

Marušić i Hrebak još jednom su premijera, ali i većinu ministara upoznali s tri najvažnija projekta; financiranju i opremanju nove bolnice, dovršetku brze ceste te izgradnji bjelovarskih toplicaČelnici županije i grada Marko Marušić i Dario Hrebak nakon današnjeg sastanka imali su zajednički zaključak – najveću korist ovakvih susreta svakako imaju jedinice lokalne i regionalne (samo)uprave. Da je tomu uistinu tako potvrđuju i teme koje su se obrađivale pod točkom koja je bila zatvorena za javnost.

Kako su nam potvrdili, pored brojnih projekata i problema koje su sudionici iznosili, župan i gradonačelnik još jednom su premijera, ali i većinu ministara upoznali s tri najvažnija projekta za grad i županiju. Naravno, riječ je o financiranju i opremanju nove bolnice, dovršetku brze ceste te izgradnji bjelovarskih toplica.

Sastanak oko opremanja bolnice

Prema riječima župana Marka Marušića, Vlada je pokazala dobru volju da se pitanje bjelovarske bolnice riješi usvajanjem amandmana, odnosno preuzimanjem otplate kredita. Međutim, danas je učinjen i korak dalje. 

- Dogovoren je sastanak s dva resorna ministra, Marićem i Berošom, s ciljem što hitnijeg pronalaska rješenja za opremanje bolnice. Također, veseli i puna podrška premijera da se bolnica što prije stavi u funkciju. Iznos od 100 milijuna kuna, koliko je potrebno za kompletno opremanje nije jednostavno osigurati, ali uz vladinu pomoć vjerujem da ćemo i taj problem riješiti, jer nema smisla da ovakav objekt ostane prazan - naglasio je Marušić.

Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Marko Marušić/ Foto: BBŽ

Dodao je i to da je prisutne upoznao i s lošim financijskim stanje same Županije, ali i svih županijskih ustanova koje su, prema njegovim riječima, sve redom u minusu. Drugi strateški projekt svakako je dovršetak ceste o kojoj se priča posljednjih 20-tak godina. Naravno, riječ je o brzoj cesti do Bjelovara, a to pitanje danas je otvorio gradonačelnik Dario Hrebak. 

Cesta je prioritet

- Kako nam je rečeno, građevinska dozvola za zadnju dionicu trebala bi biti gotova kroz koji dan, a ministar Butković kazao je da projekt ide zacrtanim tempom, pored ostalog poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Drugim riječima, početkom iduće godine trebali bi započeti radovi na izgradnji posljednjih 12 kilometara ceste, a rok za njihov završetak iznosi 30 mjeseci. Inače, radovi na dionici dugoj pet kilometara od Farkaševca do Breze u punom su jeku, a prema Hrebakovim riječima ministar Butković danas je kazao da će oni završiti do prosinca iduće godine. Paralelno s brzom cestom do Bjelovara, župan Marušić istaknuo je i važnost izgradnje njenog nastavka prema Virovitici.

- Bitno nam je povezati i drugi dio županije i tako privatnike, poduzetnike i gospodarstvenike koji tamo žive i rade učiti konkurentnijim. Imamo obećanje da će se u tom smjeru ići, što nam je strateški jako važno, kazao je bjelovarsko bilogorski župan. 

Bjelovarske toplice u odličnoj poziciji

Jedna od tema bili su i projekti vezani za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, odnosno mehanizam kojemu se voli tepati da je „prilika generacije“. Prema Hrebakovim riječima, Grad Bjelovar ima spremne projekte ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna, a njemu možda i najdraži svakako je izgradnja Termi Bjelovar.

- Premijera i okupljene ministre upoznao sam s činjenicom da je projekt naših toplica spreman te da je pokrenut proces izdavanja građevinske dozvole. Nadalje, kroz razgovor sam stekao dojam da još uvijek nema spremnih ovako kvalitetnih projekata, u visokoj fazi gotovosti i s građevinskom dozvolom. Bjelovar definitivno ima s čim uči u ovu utrku te sam vrlo optimističan glede konačnog ishoda. Ostaje nam jedino čekati raspisivanje javnog poziva na koji ćemo prijaviti toplice, istaknuo je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: BBŽ
Dario Hrebak/ Foto: BBŽ

Što se tiče ukupnog iznosa europskog sufinanciranja, kaže, sve iznad 60 posto za Grad je dobro, no upravo zbog manjka projekata očekuje da bi ono u konačnici moglo iznositi između 70 i 90 posto. Inače, raspisivanje ovog natječaja očekuje se u drugoj polovici 2022. godine.