Fotografija: Puhački orkestar Češke besede Končanica ispred zgrade Općine i Češkog doma/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Puhački orkestar Češke besede Končanica ispred zgrade Općine i Češkog doma/Foto: Vladimir Bilek

Dođite u Končanicu proslaviti Dan Općine. Kulturni program je bogat, a gastro još bogatiji

Mi smo to kao mala općina zaslužili, a pokazali smo kroz sve brojne projekte koje smo realizirali da je postojanje naše općine opravdano - rekao nam je načelnik općine Zlatko Bakunić
Dan Općine poseban je dan u kalendaru općine Končanica koji je uvijek ispunjen bogatim programom, ali i pravom feštom. Budući da u Končanici gotovo 50 posto populacije čine pripadnici češke manjine, program je "pojačan" i Danima češke kulture i gastronomije pa je svima jasno da danas na području općine Končanica ničeg neće nedostajati.   

- Danas slavimo 28 godina postojanja Općine Končanica. S obzirom da u prošloj pandemijskoj godini nismo mogli proslaviti ovaj dan, danas je prilika da pozovem sve sugrađane na nam se pridruže u obilježavanju ovog dana. Mi smo to kao mala općina zaslužili, a pokazali smo kroz sve brojne projekte koje smo realizirali da je postojanje naše općine opravdano - rekao nam je načelnik općine Zlatko Bakunić. 

<p>Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo</p>

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo

Naime, njega pomalo ljute zahtjevi da se male općine ukinu, a ima i svoje razloge za to pa kaže: 

- Prije formiranja općine, infrastrukturu nam je bila na nuli, a danas imamo kompletno proveden vodovod, 80 posto kućanstava u općini je plinoficirano, svi sportski i društveni objekti su obnovljeni, a obnavljamo i crkvene objekte. Također financiramo školski i predškolski odgoj i moram reći da sam zadovoljan njihovim radom - poručio je Zlatko Bakunić. 

Početak proslave Dana Općine Končanica krenuo je već u petak. s otvorenjem izložbe. 

<p>Izložba o održavanjima manifestacije Končenske Hody/Foto: Vladimir Bilek</p>

Izložba o održavanjima manifestacije Končenske Hody/Foto: Vladimir Bilek

<p>Izložba o nastajanju o održavanju manifestacije Končenske Hody/Foto: Vladimir Bilek</p>

Izložba o nastajanju o održavanju manifestacije Končenske Hody/Foto: Vladimir Bilek

- Manifestacija Končenicke hody osmišljena je još prije deset godina jer smo htjeli napraviti nešto posebno i drukčije održava se u sklopu Dana Općine Končanica i ona je na neki način dar Češke besede svim mještanima općine Končanica za njihov dan. Izložbu je otvorila predsjednica Češke besede gđica. Kristina Hlapil i sadašnja dopredsjednica Alenka Vaniček - rekao nam je saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

<p>Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i nositelj Nezavisne liste Vladimira Bileka na predstojećim izborima/Foto: Predrag Uskoković</p>

Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i nositelj Nezavisne liste Vladimira Bileka na predstojećim izborima/Foto: Predrag Uskoković

Nakon završetka izložbe događanje se preselilo u novoobnovljeni prostor knjižnice. Osim što je obnovljen interijer pa i fundus knjiga, u knjižnici je postavljen i video zid na kojem će se zimi održavati projekcije čeških filmova, ali će se koristiti i za različite edukacije. 

Uređenje knjižnice pomogla je i Općina Končanica na čelu s načelnikom Zlatkom Bakunićem kao i Bjelovarsko-bilogorska županija, a sufinancirana je i iz Ureda za ljudska prava posredstvom Saveza Čeha i Ureda saborskog zastupnika Vladimira Bileka. 

<p>U petak navečer svečano je otvorena i novoobnovljena knjižnica/Foto: Vladimir Bilek</p>

U petak navečer svečano je otvorena i novoobnovljena knjižnica/Foto: Vladimir Bilek

Sinoć su događanja završena s projekcijom amaterskog filma koji je premijerno prikazan na ovogodišnjim Češkim žetvenim svečanostima u Daruvaru a priča priču upravo o toj najvećoj manifestaciji češke nacionalne manjine.  

- Pozvao bih sve ljude da dođu danas popodne i predvečer u Končanicu na Končenske Hody, da probaju delicije različitih manjinskih nacionalnih kuhinja, ali i hrvatsku nacionalnu kuhinju te da zajedno uživamo u krasnom kulturno umjetničkom programu koji traje od popodnevnih do večernjih sati te zabavi koja je na kraju programa - poručio je Vladimir Bilek. 

Program je u subotu ujutro započeo s budnicom koju su članovi Puhačkog orkestra češke besede Končanica izvodili po cijelom području općine sjedeći u prikolici koju je vukao traktor. 

<p>Puhački orkestar češke besede Končanica u suboru ujutro se provozao područjem cijele općine i mještanima svirao budnicu/Foto: Vladimir Bilek</p>

Puhački orkestar češke besede Končanica u suboru ujutro se provozao područjem cijele općine i mještanima svirao budnicu/Foto: Vladimir Bilek

<p>Dio puhačkog orkestra Češke besede Končanica/Foto: Vladimir Bilek</p>

Dio puhačkog orkestra Češke besede Končanica/Foto: Vladimir Bilek

Današnji program proslave Dana općine Končanica:

13:00 sati – Svečano otvaranje novouređenog prostora Društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu 

14:00 sati – svečana sjednica Općinskog vijeća  

- domjenak  

17:00 sati – Otvorenje štandova s delicijama nacionalnih manjina, ali i delicijama nacionalne hrvatske kuhinje 

18:30 sati – Koncert puhačkog orkestra Češke besede Končanica  

20:00 sati – Kulturno-umjetnički program  

21:30 sati – Zabava