Fotografija: Rad nedjeljom KTC je ukinuo prije tri godine, prvi u zemlji/Foto: Robert Mihaljević; Facebook KTC
Galerija
Rad nedjeljom KTC je ukinuo prije tri godine, prvi u zemlji/Foto: Robert Mihaljević; Facebook KTC

DOBRA ODLUKA Prije 3 godine KTC prvi ukinuo rad nedjeljom. Danas imaju veću dobit i više zaposlenih

Novi supermarket otvara se i u Bjelovaru. Trenutačno su u tijeku radovi na uređenju, a vrata bi trebao otvoriti tijekom listopada, najavljuju u križevačkoj kompanijiDanašnja nedjelja prva je u kojoj trgovine rade po novim pravilima, de facto zabrani rada osim 16 nedjelja po izboru u godini.

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, križevački div KTC, posve je ukinuo rad nedjeljom još početkom 2020. godine. I ne samo to: KTC je odlučio ukinuti rad i svim blagdanima i praznicima, poput Dana državnosti, kad su drugi otvoreni te će i dalje biti otvoreni jer novi zakon to ne regulira, piše portal Danica.

Pune tri godine, dakle, KTC ne radi nedjeljom, praznicima i blagdanima. Kako se ta drastična i hrabra odluka odrazila na njihovo poslovanje? Mini-analiza Danice pokazuje kako je križevačka kompanija tim potezom zapravo učinila sjajnu stvar za svoje zaposlenike, ali i poslovanje.

Više zaposlenih

Godine 2019., zadnje u kojoj je KTC radio nedjeljom, tvrtka je imala prihode od 1,6 milijardi kuna, neto dobit od 37 milijuna kuna te oko 1400 zaposlenih. Tri godine kasnije, tijekom prošle godine prihodi KTC-a iznosili su 1,88 milijardi kuna, dobit 54 milijuna kuna, a zaposlenih je ukupno oko 1480.

Nakon ukidanja rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, dakle, KTC je u tri godine prihode povećao za 18 posto, profit za 47 posto te imaju oko 80 radnika više. Valja svakako naglasiti i kako KTC, koji ima lanac ugostiteljskih objekata, nije otpuštao radnike ni kad su ti lokali zbog lockdowna bili zatvoreni.

SNIMIO: Robert Mihaljevic
SNIMIO: Robert Mihaljevic

KTC danas ima 32 robna centra i prodavanice, 24 ugostiteljska objekta (restorani i kafići), 16 benzinskih postaja, 21 poljoljekarnu i vlastite plastenike s proizvodnjom povrća.

Maloprodaja je lani imala promet od 1,3 milijarde kuna uz rast od 8 posto (valja svakako naglasiti kako je taj rast bio osjetno niži od godišnje inflacije, dakle u KTC-u nisu derali kožu kupcima), a bruto dobit iznosila je 57 milijuna kuna.

Benzinske na udaru

Zbog Vladina ograničavanja cijena goriva najviše je lani trpio KTC-ov biznis s benzinskim postajama: ostvareno je 319 milijuna kuna promet (11 posto više) uz gubitak od 1,2 milijuna kuna (predlani je bruto dobit iznosila 20 milijuna).

Poljoljekarne i plastenici donijele su prihode od 187 milijuna kuna (25 posto više) te bruto dobit od 8 milijuna. Ugostiteljstvo je pak imalo promet od 62 milijuna kuna (rast od 53 posto) te bruto dobit od 1,7 milijuna (pretprošle su godine zbog pandemije bili u minusu od 4 milijuna kuna).

Foto: Facebook KTC
Foto: Facebook KTC

Kako doznajemo, KTC se naveliko priprema za prvi veliki iskorak i značajnu investiciju u zagrebačkom prstenu. Početkom iduće godine, naime, kreće gradnja velikog robnog centra u Dugom Selu. Kupljeno je zemljište od 20.000 kvadrata za 1,27 milijuna eura te su već izrađeni idejni projekti.

Nove investicije u Dugom selu i Bjelovaru

U KTC-u potvđuju kako će u Dugom Selu graditi veliki robni centar sa supermarketom, poljoljekarnom, benzinskom postajom, restoranom i samoposlužnom praonicom automobila i teretnih vozila. Ukupna investicija je navodno teška oko 8 milijuna eura.

Osim toga, novi supermarket otvara se i u Bjelovaru. Trenutačno su u tijeku radovi na uređenju, a vrata bi trebao otvoriti tijekom listopada, najavljuju u križevačkoj kompaniji. U KTC-u nisu odustali ni od gradnje robnog centra u Velikoj Gorici; u tom gradu imaju prodavaonicu na tržnici koju planiraju zatvoriti, piše Danica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!