Fotografija: Studenti koji se po završetku studiranja zaposle na području Bjelovarsko-bilogorske županije ili ukoliko ne pronađu posao te su šest mjeseci prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje, stipendiju ne moraju vratiti / Foto:Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX
Studenti koji se po završetku studiranja zaposle na području Bjelovarsko-bilogorske županije ili ukoliko ne pronađu posao te su šest mjeseci prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje, stipendiju ne moraju vratiti / Foto:Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Do kraja godine bit će raspisan natječaj za dodjelu studentskih stipendija

Trenutno se iz proračuna Grada Bjelovara stipendira 85 studenata. Stipendija iznosi 800 kuna, studenti je primaju deset mjeseci tijekom akademske godine, a za tu je svrhu Grad Bjelovar predvidio 825 tisuća kunaDo kraja godine bit će raspisan natječaj za dodjelu studentskih stipendija za ovu akademsku godinu, potvrdili su nam iz Gradske uprave.

Riječ je o studentima kojima imaju prebivališe na području Grada Bjelovara, a prijave će ići elektroničkim putem, preko sustava e-Građanin. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redovni studenti preddiplomskih i diplomskih studija, ali i izvanredni studenti koji nisu u radnom odnosu te kojima dohodak po članu obitelji ne prelazi iznos osnovnog osobnog odbitka ili neoporezivog dijela dohotka mjesečno.

Kriteriji za stipendije

Također, treba istaknuti da prema Pravilniku o stipendiranju broj stipendija za izvanredne studente ograničen je na 10 posto od ukupnog broja određenih stipendija za jednu godinu. 

Kriteriji po kojima se utvrđuju liste studenata prvih godina je, među ostalima, postignut uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja, socijalni status, izvanškolski rezultati i umjetnički rad tijekom školovanja, ali i deficitarnost struke na području Grada. Što se tiče kriterija za liste studenata drugih i ostalih godina, gleda se postignuti rezultat tijekom studiranja, godina studija, ali i socijalni status te deficitarnost struke. 

Ne moraju je vratiti

Treba istaknuti i to da studenti koji se po završetku studiranja zaposle na području Bjelovarsko-bilogorske županije ili ukoliko ne pronađu posao te su šest mjeseci prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje, stipendiju ne moraju vratiti. 

Trenutno se iz gradskog proračuna stipendira 85 studenata. Stipendija iznosi 800 kuna, a studenti je primaju deset mjeseci u akademskoj godini. Dok se ne završi natječaj teško je reći koliko će studenata ove godine dobiti stipendiju, ali je u proračunu za 2021. godinu u tu svrhu predviđeno 825 tisuća kuna. 

Napomenimo i to da Veleučilište u Bjelovaru stipendira deset najboljih studenata, a sredstva za tu namjenu također su osigurana u gradskom proračunu.