Fotografija: Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Djelatnici saniteta od sutra u štrajku: "Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama"

Odgođeni su brojni prijevozi, a ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima su već uputili poziv da se "snalaze kako znaju"Više od 400 vozača, te oko 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetu u ponedjeljak, 16. svibnja, kreću u štrajk.

Štrajkom će biti obuhvaćeno osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja. Djelatnici saniteta štrajkat će u Karlovcu, Krapinsko-zagorskoj županiji, Slavonskom Brodu, Kninu, Vukovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Novalji, Šibeniku, Drnišu, Požegi i Novoj Gradiški.

Razlika i po 1500 kuna

- U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta.

Štrajk će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se na razini cijele države izjednačile plaće vozača saniteta. Naime, prema riječima voditelja saniteta Markuša, njihove se plaće razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Problemi već vidljivi

- Iako štrajk počinje u ponedjeljak, problemi na terenu već su vidljivi. Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se "snalaze kako znaju". Iako pregovori s resornim ministarstvom traju već 10 godina, u isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva šalje dopis u kojem navode kako oni nisu naš poslodavac - kaže Vladimir Markuš.